Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

Smart Energy Community

Op 6 december staat het nieuwe webinar van de Smart Energy Community gepland. Het webinar vindt plaats op dinsdag 6 december (15.00-16.15 uur) aanstaande. Het thema is: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen. Schrijf je meteen in!

Tijdens dit webinar staan we stil bij de rol van slimme energiediensten bij het verduurzamen van kantoorgebouwen. Hoe helpt energieflexibiliteit om optimaal gebruik te maken van (zelf opgewekte) duurzame en goedkope energie? Hoe kan je energiestromen optimaliseren zonder afbreuk te doen aan comfort? Wat vraagt dit van de gebouwgebruikers? Kan je gebruik maken van bestaande installaties? En wat is hierbij de businesscase?

Op het programma:

 • Welkom door moderator Maarten de Vries | TKI Urban Energy
 • Update over de werkzaamheden van Flexiblepower Alliance Network (FAN) door Adriaan van Eck.
 • Elk uur gebruik maken van duurzame energie?
  Van windenergie tot zonnepanelen: steeds meer elektriciteit is afkomstig van bronnen met een aanbod dat afhankelijk is van het weer. Het project ‘uurmatching’ onderzoekt de mogelijkheid om het elektriciteitsverbruik van school- en kantoorgebouwen af te stemmen op de beschikbare elektriciteit, zonder in te leveren op gemak en comfort. Renée Heller en Samuel de Vries van de Hogeschool van Amsterdam bespreken de resultaten: welke aanpassingen kan je doen om het verbruik flexibel te maken en wat levert het op?
 • Twee inspirerende Powerpitches
  • Gerwin van Zon van Spie werkt aan toekomstgerichte verduurzaming van gebouwen. Steeds meer klanten zitten aan de maximale bezetting van het elektriciteitsnetwerk en kunnen daardoor lastiger afscheid kunnen nemen van aardgas. Spie zet slimme systemen in, zodat de balans terugkeert en toekomstgerichte stappen wél mogelijk worden. De basis van deze slimme oplossingen: zorgen dat de installaties die je hebt, ook optimaal werken.
  • Margriet de Jong van AIMZ zet datamanagement in om organisaties te helpen bij het verduurzamen van hun vastgoed. Dit doen ze met behulp van Artificial Intelligence (AI). De AI werkt via een internetaansluiting op het gebouwbeheersysteem en zoekt continu het optimum. Dit zorgt voor energie-efficiënte gebouwen. De ambitie van AIMZ is om alle gebouwen met elkaar, hun omgeving én de mens te laten communiceren. Zo zetten gebouweigenaren eenvoudig en haalbaar de eerste stappen naar een duurzame toekomst.
 • De thermische massa van kantoorgebouwen als bron van flexibiliteit
  Umberto Peluso van Technische Universiteit Eindhoven doet onderzoek naar de thermische massa van kantoorgebouwen als bron van flexibiliteit. Hij ontwikkelt een tool die de beschikbare flexibiliteit kan voorspellen van specifieke Nederlandse kantoorgebouwen, welke in de praktijk wordt getest bij verschillende kantoorgebouwen van BAM. Ook de businesscase die samenhangt met de voorspelde flexibiliteit zal worden onderzocht. NB deze presentatie wordt in het Engels gegeven.

Aanmelden kan via onderstaande knop.

Aanmelden