Baanbrekend MKB

In deze rubriek geeft TKI Wind op Zee een inkijkje in de wereld van een mkb-ondernemer in de offshore windindustrie die een baanbrekende innovatie naar de markt brengt. Deze rubriek is tot stand gekomen in samenwerking met Offshore Wind Innovators

 

2nd Life Composites
Dec 2021 - 2nd Life Composites is een startup die een methode heeft ontwikkeld om windturbinebladen te recyclen. Lees meer.

 

Tree Composites
Sept 2021 - Startup Tree Composites ontwikkelt knooppunten van composiet als alternatief voor gelaste knooppunten voor offshore constructies, waaronder jackets. Lees meer.

 

Techbinder
Aug 2021 - Techbinder maakt inzet vloot offshore windindustrie tientallen procenten goedkoper en schoner. Lees meer.

 

SolarDuck
Juni 2021 - Startup Solarduck heeft een drijvend offshore solarplatform ontwikkeld dat orkanen, sterke stromingen en hoge golven kan doorstaan. Lees meer.

 

Z-Bridge
Mei 2021 - In twee jaar tijd heeft Z-Bridge een volledig operationeel Bring-to-Work systeem ontworpen en op de markt gebracht. Lees meer.

 

GBM Works
Feb 2021 - GBM Works heeft een techniek ontwikkeld om monopiles op een stille en snelle manier de zeebodem in te krijgen. Lees meer.

 

FLASC
Dec 2020 - Startup FLASC heeft een hydropneumatisch energieopslagsysteem ontwikkeld voor offshore windturbines. Lees meer.

 

Tetrahedron
Nov 2020 - Startup Tetrahedron heeft een kraan ontworpen waarmee windturbinecomponenten tot 50 meter hoger gehesen kunnen worden. Lees meer.

 

Ocean Grazer
Juli 2020 - Ocean Grazer heeft een hydraulische batterij ontwikkeld het aanbod van elektriciteit optimaal af te stemmen op de vraag. Lees meer.

 

TouchWind
Juni 2020 - TouchWind ontwikkelt een compleet nieuw ontwerp voor een drijvende windturbine. Deze turbine maakt gebruik van een rotor uit één deel die schuin op de wind is geplaatst. Lees meer.

 

nigeQ
April 2020 - De kersverse startup nigeQ wil een innovatieve bladtip gaan testen die de wervelingen aan het einde van turbinebladen opheft. Lees meer.

 

Hydrautrans
Maart 2020 - Hydrautrans heeft een innovatieve aandrijving voor windturbines ontwikkeld. Een modulair, mechanisch-hydraulisch systeem met een ongekend rendement vormt een alternatief voor de gangbare direct drives. Lees meer.

 

Periplus
Dec 2019 - Periplus heeft software ontwikkeld om de enorme bulk aan gegevens over de zeebodem zodanig te verwerken dat de offshore windindustrie veiliger, efficiënter en goedkoper kan werken. Lees meer.

 

MO4
Okt 2019 - MO4 heeft een fundamenteel andere methode ontwikkeld om te bepalen of het al dan niet veilig is om aan offshore windparken te werken. Lees meer.

 

Seaqualize
Sept 2019 - Seaqualize heeft een veersysteem ontwikkeld dat zelfs de zwaarste turbineonderdelen stil laat hangen aan een bewegend schip. Lees meer.

 

Albatrozz
Juli 2019 - Albatrozz heeft een technologie ontwikkeld om windturbines bij lagere snelheden elektriciteit te laten produceren. Lees meer.

 

Qlayers
Mei 2019 - De Delftse startup Qlayers heeft een printsysteem ontwikkeld dat automatisch en heel nauwkeurig de coating aanbrengt onder gecontroleerde omstandigheden. Lees meer.

 

Boltlife
Dec 2018 - Met zijn flens sluitmethode kan Boltlife niet alleen snel bepalen of elke afzonderlijke bout op de juiste voorspanning is gebracht, ze dragen er ook aan bij dat de windturbines zonder kostbare boutcampagnes hun beloofde levensduur van 25-30 jaar halen. Lees meer.

 

Circular Energy
Nov 2018 - Met een schone energiecentrale op zee wil Circular Energy de inzet van offshore windparken verbeteren. Lees meer.

 

Amphibious Energy
Sept 2018 - Start-up Amphibious Energy heeft een draagbare, autonome energiecontainer ontwikkeld om onbemande offshore olie- en gasplatforms te elektrificeren. Lees meer.

 

Next Ocean
Juli 2018 - Startup Next Ocean heeft een methode ontwikkeld om tot op de minuut nauwkeurig te voorspellen of het veilig is om van een boot naar een platform over te stappen en vice versa. Lees meer.

 

Z-Bridge
April 2018 - Tussen alle zogeheten Walk to Work-systemen (W2W) heeft Z-Bridge een baanbrekende constructie ontwikkeld: een twintig meter hoge mast die continu stil blijft staan met uitschuifbare loopbrug die gecontroleerd tegen de windturbine drukt. Lees meer.

 

Jules Dock
Feb 2018 - Jules Dock heeft een glasvezelversterkte kunststof toren ontworpen voor offshore wind turbines. Lees meer.

 

KCI
Nov 2017 - KCI Engineering heeft een eenvoudige en doeltreffende constructie van conische stalen ringen ontwikkeld. Lees meer.

 

Pliant Offshore
Okt 2017 - Pliant Offshore heeft een meetsysteem ontwikkeld om, te controleren of monopiles loodrecht geheid worden. Lees meer.

 

Fibersail
Sept 2017 - Fibersail heeft een slim monitoringsysteem ontwikkeld dat de buignauwkeurigheid en het structurele gedrag van rotorbladen meet. Lees meer.

 

TWD
Juli 2017 - Het kan gevaarlijk zijn wanneer monopiles verschuiven tijdens transport. TWD verhoogt het vertrouwen en de efficiëntie hiervan door wrijvingsmetingen. Lees meer.

 

Whiffle
April 2017 - Whiffle heeft een weermodel ontwikkeld dat per windpark zeer gedetailleerde windverwachtingen produceert. Dat scheelt aanzienlijk in de onbalanskosten. Lees meer.

 

Fistuca
Feb 2017 - Fistuca heeft een heihamer ontwikkeld die met een vallende waterkolom de monopiles voor windturbines de zeebodem inslaat. Lees meer.

 

Corrosion
Dec 2016 - Lang niet alles is bekend over het gedrag van offshore monopilefundaties op de lange termijn. Corrosion Laboratory maakt corrosie monopilefundaties voorspelbaar. Lees meer.

 

HGG
Sept 2016 - Machinebouwer en snijbedrijf HGG heeft de eigen besturingssoftware zo aangepast dat de buizen voor offshore windfundaties veel slimmer en efficiënter gelast kunnen worden. Lees meer.

 

SeaState5
Juli 2016 - Seastate5 heeft een installatie ontworpen voor het hijsen en kantelen van extreem zware offshore windfundaties. Lees meer.

 

ECE Offshore
April 2016 - ECE Offshore heeft een nauwkeurig en efficiënt sonar monitoring systeem ontwikkeld voor het installeren van kabels naar windparken en andere offshore installaties. Lees meer.