Cybersecurity

.

Alles wat je digitaliseert, maakt je ook kwetsbaar. Cybersecurity by design zou daarom een passend onderdeel moeten zijn van elk innovatietraject waar digitalisering een belangrijke rol in speelt. Door systemen zo in te richten dat ze niet te hacken zijn, of ze zo gedecentraliseerd te ontwerpen dat hacken van elk onderdeel op zich niet aantrekkelijk genoeg is, wordt een heel belangrijke bedreiging voor een gedigitaliseerd energiesysteem overwonnen.

Hieronder vind je de door het Programma Digitalisering verzamelde kennis over cybersecurity in de energiesector.

Kennisuitwisseling

16 februari 2022-  Werkconferentie Topsector Energie: lancering digitaliseringsagenda

In sessieronde 3 gingen Arash Aazami en Harold Veldkamp in gesprek over cybersecurity en data governance met Sandor Gaastra, Directeur Generaal Klimaat en Energie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij Avast en Gerard van der Hoeven, Executive Director bij iSHARE foundation.

Bekijk hier de presentatie en hieronder de sessie.

3 juni 2021 -  Webinar Cybersecurity voor wind op zee (volgt nog)

Het aandeel windenergie neemt steeds verder toe, daarmee wordt de sector een steeds strategischer doelwit voor cybercrime. Hoewel betrokken partijen aangeven alles goed op orde te hebben, is er nog geen sprake van overleg en samenwerking op dit vlak.

Publicaties

3 november 2019 - Research recommendations Cyber Security for Offshore Wind Energy (EN)

Technolution executed a short independent exploratory survey regarding the cyber risks concerning offshore wind farms. The primary goal of this study is to provide TKI Wind op Zee with recommendations towards programming the research and innovation agenda with regards to Cyber Security in the Dutch Offshore Wind sector. Uitgevoerd door Technolution (op verzoek van TKI Wind Op Zee)

9 december 2018 - Cyber security voor Smart Energy

Omdat cyber security niet slechts de verantwoordelijkheid zou moeten zijn van de cybersecurity-expert, maar ook van de directie, architecten en ontwikkelaars heeft TKI Urban Energy een handreiking laten opstellen voor experts in smart energy. De handreiking biedt een aanpak om in 7 stappen een breed gedragen risicoanalyse uit te voeren. Uitgevoerd door Technolution (op verzoek van TKI Urban Energy)

Organisaties en platformen

Zie ook