Webinar reeks

In de overgang naar de nieuwe energietransitie is de manier waarop we de digitale infrastructuur inrichten belangrijker dan ooit. Want welke gevaren en kansen zijn er voor de energievoorziening? Zorgt digitalisering ervoor dat we op heel nieuwe manieren met energie om zullen gaan? Nemen ICT-bedrijven de rol van onze energiebedrijven over? En welke keuzes hebben wij?

Er is al veel kennis beschikbaar. Nu is het tijd om deze kennis te verwerken in een concrete aanpak. In deze webinar-reeks bespreken we diverse onderwerpen. Noteer de data vast in je agenda en denk, bouw en werk mee aan een gedegen digitale infrastructuur!
 
1 juli 2021: Waar bouwen we ons energiesysteem op?
Tijdens de online inspiratiesessie over ICT-architectuur met Hans Grünfeld en Ben Woldring op 1 juli werd duidelijk dat de huidige ICT architectuur in ons energiesystem sterk verouderd is. De gebruikerswensen – zakelijk en particulier - zijn enorm veranderd. Met het toenemende belang van ICT binnen de energiesector, lopen we nu tegen de grenzen van het huidige ICT-systeem aan. Er is een grondige verbouwing nodig.

Lees hier het verslag of kijk de sessie terug.

16 september 2021 van 15:30-17:00 uur: Smart charging – Waar het begint te schuren

In hoog tempo rollen overheden, netbeheerders en marktpartijen een fijnmazig publiek netwerk van laadpunten uit. Dankzij nieuwe oplossingen voor slim laden kunnen elektrische rijders kiezen voor extra snel, goedkoop en duurzaam. Maar tegen welke prijs? In welke mate staan ze hun persoonlijke data af? Komt de stroomvoorziening in gevaar? Tijdens een online inspiratiesessie van de Topsector Energie zoomden deskundigen in op schurende belangen en ideeën om het systeem voor elektrisch laden eerlijk en democratisch te houden. Op donderdag 16 september 2021 namen tientallen energie-, IT- en overheidsprofessionals deel aan de online inspiratiesessie over slim laden ‘Waar het begint te schuren’. Dagvoorzitter Serge Santoo leidde de discussie over de vraag hoe burgers, bestuurders en bedrijven hun verschillende belangen en behoeften kunnen verenigen.

Lees hier het verslag of kijk de sessie terug

7 oktober 2021 van 15:30-17:00 uur: Digital Energy in Industry

De industrie staat voor een pittige opgave om te verduurzamen. Een van de manieren om dit te doen is data delen en leren van elkaars energiebesparende activiteiten. Maar hoe doe je dat zonder concurrentiegevoelige informatie prijs te geven? In een levendig debat wisselden deskundigen tips uit tijdens een online inspiratiesessie van de Topsector Energie. Over één ding waren ze het eens: niets doen is geen optie. Op donderdag 7 oktober zoomde de vierde inspiratiesessie van de Topsector Energie Digitalisering in op de uitdagingen van de industrie. Bedrijven zijn aan zet om verduurzamingsplannen te maken. Data speelt hierin een sleutelrol: om energieprestaties te meten én te delen, onderling en met overheden.

Lees hier het verslag of kijk de sessie terug

18 november 2021 van 15:30-17:00 uur: Responsible AI & Energy

Nederland stroopt de mouwen op om de energievoorziening te verduurzamen. Artificiële intelligentie (AI) kan hierin een belangrijke rol spelen. In de besluitvorming om een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem op te zetten, maar bijvoorbeeld ook voor efficiënter gebruik van netten en energie. Hoe pak je die kansen op? Tijdens een online inspiratiesessie van de Topsector Energie vulden deskundigen elkaar aan met praktische tips en goede adviezen.

Lees hier het verslag of kijk de sessie terug.