Aanleiding onderzoek
Het energiesysteem is een complex systeem, vol onderlinge afhankelijkheden. Een succesvolle energietransitie betekent tijdig en op een zo soepel mogelijke manier arriveren op de juiste bestemming. Dit vraagt om afstemming, maar niet om een volledig centraal geleid systeem. Een grote en diverse groep van betrokkenen moet dus eigen keuzes maken, die afgestemd zijn op de keuzes van andere partijen. Maar onduidelijkheid en onzekerheid leiden tot vertraging en verkeerde keuzes.
Zeven inventarisatiestappen in het keuzeproces
Om duidelijkheid te krijgen in het tijdig maken van de juiste keuzes, zijn er zeven inventarisatiestappen beschreven in drie verschillende categorieen, te beginnen met ethische keuzes, dan proceskeuzes en tot slot ontwerpkeuzes. Elke stap kent weer een aantal vragen die moeten worden beantwoord om tot de volgende stap te komen.

Praktisch bruikbaar en vervolgstappen
De deelnemers van de workshop waren het erover eens dat deze manier van denken en werken relevant is voor verschillende schaalniveaus, van nationaal tot lokaal en voor verschillende cases, bijvoorbeeld in de gebouwde omgeving of industrie. “Dit rapport is heel bruikbaar, bijvoorbeeld om te toetsen hoe dit doorwerkt in het concept Nationaal Plan Energiesysteem. De principes en methode geven ook handvatten voor het nog op te stellen Nationaal Plan Verduurzaming Industrie”.
Meer weten?
Neem contact op met Michel Emde, programmamanager Topsector Energie Systeemintegratie