1 jaar Webber community werpt concrete vruchten af

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
Human Capital Agenda
|
Webber community bestaat 1 jaar!

Een jaar geleden startten we onze Webber community; reden voor een terug- en vooruitblik. Dat leverde naast een inspirerende online bijeenkomst mooie eyeopeners op.

In een jaar tijd groeide de community uit van een klein clubje naar 65 actieve Webbers. Die nieuwe aanwas zorgde vorige week voor veel nieuwe gezichten maar vooral voor extra diversiteit in de community. Deze omvat nu mensen werkzaam bij netbeheerder, bouwbedrijven, installatiebedrijven, professioneel burgers en onderwijsinstellingen. In wijken en regio’s werken zij samen om de energietransitie vlot te trekken en vraagstukken op te lossen. Hun aanpak onderscheidt zich van anderen doordat ze zich richten op samenwerken, leren en innoveren waar dat nodig is: in de praktijk. We delen graag een korte wrap up van deze bijeenkomst.

Na een uitgebreide voorstelronde van nieuwe Webbers werd besproken welke zaken spelen in de gemeenten. Eén van die punten is het gebrek aan een lange termijn visie. Geld moet in korte tijd uitgegeven worden. Hierdoor kiezen gemeenten voor korte termijn oplossingen zoals het aanschaffen van duurzame wasmachines, terwijl energiearmoede een groter wordend probleem is voor de lange termijn. Een Webber vertelt goede ervaringen te hebben om dat kortetermijndenken te doorbreken binnen zijn gemeente. Een goed voorbeeld van hoe dit netwerk optimaal functioneert. Vraagstukken die we niet direct in de groep kunnen oplossen, komen op de back log van Mensen Maken de Transitie, TKI Urban Energy of Uptempo!. Wanneer er een oplossing voor is, delen we die uiteraard binnen de community.

Aansluitend hierop worden de Webbers bijgepraat over het nieuw te starten leiderschapstraject; het MVI-e programma van de topsector energie: B-Lab. Een traject dat ook antwoord zal geven op de leervragen van de Webbers. B-Lab is opgezet door Leonie van der Steen, Simoon Fransen en Serena Scholte en start volgend jaar april. Het betreft een leiderschapstraject voor professionals die meer impact willen en kunnen maken in de gebouwde omgeving. B-Lab is een nieuw initiatief met een lange termijn perspectief, om een duurzame beweging in te zetten. In B-Lab leren deelnemers hoe ze hun werk zo kunnen organiseren dat ze samen met alle betrokken partijen de energietransitie versnellen.

Komend jaar zal de Webber community elkaar maandelijks een uur treffen om elkaar bij te praten over vraagstukken uit hun praktijk en hoe zij elkaar daarbij kunnen helpen. Ben je benieuwd hoe je de uitvoer van de energietransitie binnen jouw wijk Samen Slimmer kunt aanpakken? Kijk dan eens op de community pagina of neem contact op met Serena Scholte.