ASTA Routekaart maakt zij-instroomproces duurzame baan in Bouw & Techniek inzichtelijk

Nieuwsbericht |
Human Capital Agenda
Topsector Algemeen
|
.

Nederland moet vaart maken met de energietransitie om de klimaatdoelen te halen. Hiervoor hebben we meer technisch opgeleide vakmensen nodig. Arbeidsmarktregio Samenwerkingsnetwerk Techniek (Groot) Amsterdam (ASTA) maakt met de ASTA routekaart inzichtelijk welke routes zij-instromers kunnen nemen naar een duurzame baan in de Bouw & Techniek.

Volgens het CBS is er voor het eerst sinds 2003 op de gehele arbeidsmarkt meer vacatures dan werkzoekenden. Van alle openstaande vacatures, wordt in meer dan een derde van de gevallen gevraagd naar technisch opgeleid personeel.

De ASTA routekaart maakt inzichtelijk welke visie de samenwerkende partners hebben op zij-instroom, welke stappen er in het proces zijn en helpt partijen en activiteiten rond het thema zij-instroom te identificeren en categoriseren. Martin de Haan, Martin de Haan, Programmadirecteur VTi en Programmamanager ASTA: “De ASTA routekaart geeft een goed beeld van wat er nodig is om over te stappen van de ene sector naar de ander sector. Net als een metrokaart, geeft deze routekaart aan waar je kan instappen, welke routes je kan volgen, welke tussenstops er zijn en waar je uit kan stappen.”

De routekaart kan gebruikt worden om het zij-instroomproces af te stemmen en inzichtelijk te maken. Het is bruikbaar voor o.a. bestuurders, (klant) en accountmanagers, coaches, begeleiders en kandidaten. Voor die laatste doelgroep is speciaal de tweede pagina ontwikkeld. Een arbeidsmarktcoach kan op basis van de logische stappen een persoonlijke route samenstellen voor de kandidaat zij-instromer, los of deze uit een uitkeringssituatie of een werksituatie komt.

Volgende fase

De Haan: “De volgende stap die we binnen ASTA gaan nemen, is het identificeren van de partijen en activiteiten achter ieder ‘station’. Er zijn veel loketten waar mensen zich melden voor een carrièreswitch, maar die hebben niet altijd zicht op alle mogelijkheden in de omgeving. Hiermee maken we het ecosysteem dat zich richt op zij-instroom, in de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam, inzichtelijk.”

Het zij-instroomvraagstuk beperkt zich niet alleen tot Amsterdam. De ASTA routekaart kan als blauwdruk dienen voor de routes bij de SPT’s (Servicepunten Techniek) in de provincie Noord-Holland, zoals Techlands, Techport en RPA-NHN. Het is voor hen mogelijk om de kaart aan te passen op hun lokale situatie.

Meer informatie

Nieuwste cijfers: 118.400 openstaande vacatures in techniek