Innovatieve batterijontwikkelaar Elestor winnaar Offshore Wind Innovators Jury en Audience Award

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
|
Wiebrand Kout Elestor met de Jury Award 2022

De jury heeft Elestor uitgeroepen tot de winnaar van de Offshore Wind Innovators Jury Award 2022. Het publiek koos eveneens Elestor voor de Audience Award 2022.
De Offshore Wind Innovators Awards zijn prijzen die door TKI Wind op Zee worden georganiseerd om innovatieve bijdragen aan de offshore energietransitie te belonen.
De jury was unaniem in hun top 3 met Elestor, FLASC en TechBinder. De winnaars laten zien dat de offshore energiesector hard werkt aan oplossingen om de schaalsprong naar 21 Gigawatt schone energie vanaf de Noordzee in 2030 waar te maken en ons land van een constante stroom aan schone energie te voorzien.

Een jury van gerenommeerde professionals beoordeelt elk jaar de inzendingen. De jury bestond dit jaar uit Suzanne van de Beek van energiebedrijf Vattenfall, Jakob Bergvelt van financieel adviseurs Green Giraffe, en stond onder leiding van Simon Watson, professor Wind Energy Systems van de TU Delft en directeur van DUWIND. De jury beoordeelde de inzendingen op hun bijdrage aan de energietransitie op zee. Helpt een innovatie bijvoorbeeld om het prangende personeelstekort het hoofd te bieden of levert het idee een bijdrage aan een stabiele energievoorziening?

Elestor unanieme winnaar voor de jury

"Elestor overtuigt met haalbaarheid en ondernemerschap. De organisatie is al robuust. Elestor is ver in de ontwikkeling van de flow battery met broom en waterstof en de praktische toepasbaarheid is bewezen”, aldus de jury over Elestor.

Floris Blonk (links) van TKI Wind op Zee/Offshore Wind Innovators, overhandigt de Audience Award aan Wiebrand Kout, CTO en oprichter van Elestor.

Het idee van Elestor is een stroombatterij met waterstofbromide. Met behulp van elektriciteit splitst waterstofbromide zich in waterstof en broom. De accu wordt dan opgeladen en levert stroom wanneer waterstof en broom weer bij elkaar komen. Deze grondstoffen zijn wereldwijd ruim voorhanden – ze kunnen worden gewonnen uit zeewater – en het concept is eenvoudig op te schalen naar grote opslagparken. Dit maakt het een robuuste en goedkope manier om energieopslag te realiseren.

“Dit maakt Elestor de meest geloofwaardige inzending wanneer het gaat om het opschalen van het idee naar industriële toepassing op offshore niveau, die schaalbaarheid is een groot pluspunt. Dit is een innovatieve toepassing van de flow battery, die kan helpen bij het versnellen van offshore windwinning.”

Bij de publieksprijs was de keuze eveneens overtuigend. Ongeveer de helft van de stemmen gingen naar Elestor toe.

FLASC biedt ook oplossing voor energieopslag

Daniel Buhagiar pitcht de innovatieve kracht van FLASC.

Het Maltees-Nederlandse FLASC scoort volgens de jury hoog in het oplossen van een van de grootste uitdagingen voor windenergie: grootschalige en economische opslag. “Het systeem lijkt zeer geschikt om op korte termijn onevenwichtigheden in de energievoorziening op te lossen. Als dit opgeschaald kan worden, kan de economische impact enorm zijn. Bovendien is de oplossing milieuvriendelijk, er wordt alleen gebruik gemaakt van druk- en zeewater, zonder chemische componenten."

Sinds FLASC een prototype in Malta testte zijn er veel partijen uit de offshore wind geweest die al bij ze hebben aangeklopt.

TechBinder helpt personeelstekort en vlootbeheer oplossen

Bram van den Boom van TechBinder zette duidelijk de voordelen van hun innovatie uiteen.

Het augmented reality-systeem van TechBinder verbetert de relatie tussen mens en machine. Technici dragen hun kennis niet over aan één opvolger, maar aan een datasysteem dat meerdere collega's kunnen raadplegen. Zo gaat technische kennis niet verloren als mensen weggaan. De jury was enthousiast: “Het verbaast ons dat zo’n systeem als Smart Field Support van TechBinder nog niet meer wordt opgepikt door de markt. Het lijkt zo praktisch. Zo’n concrete oplossing voor een groot probleem: het tekort aan menselijk kapitaal. De economische en maatschappelijke impact is geweldig: zo'n systeem kan ervoor zorgen dat windenergie op zee op grotere schaal kan worden toegepast.”

 

Lees hier het volledige juryrapport.

 

Alle foto's, m.u.v. het juryrapport, zijn gemaakt door Nicoline Rodenburg i.o.v. TKI Wind op Zee. Foto's kunnen alleen worden hergebruikt met vermelding van naam van de fotograaf en opdrachtgever.