Met de ‘Energieboot' naar Springtij

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
Energieboot leiderschapssessie strand

Dit jaar beleefde het Springtij Forum op Terschelling haar achtste editie. Het Forum is in die jaren uitgegroeid tot een evenement waar meer dan 600 ambitieuze beslissers uit het bedrijfsleven, vooraanstaande wetenschappers, NGO’s, overheden, consumenten en burgers bijeen komen om met elkaar de laatste inzichten en initiatieven op het gebied van klimaat, grondstoffen, landbouw, natuur en economie te delen. 

Voorheen vooral een plek waar de gehele duurzame wereld elkaar ontmoette en onder gelijkgestemden vertoefde, de laatste jaren komen er opvallend veel partijen die je er niet direct zou verwachten. Ook komen er steeds meer young professionals naar het Forum, die actief zijn in en rond de energietransitie (netbeheerders, groene en grijze energieproducenten, banken, overheden, etc.), naar het festival.Op initiatief van ‘Frisse Blikken’ stuurden bedrijven en organisaties dit jaar 70 young professionals naar de ‘Energieboot’, een vloot van inmiddels meerdere historische schepen die een groep young professionals een intensief programma aanbiedt dat gekoppeld is aan het Springtij Forum. In 4 dagen gaan zij in gesprek met sprekers, scherpen hun kennis en inzichten, creëren nieuwe ideeën en leggen veel nieuwe contacten met de bedoeling om deze groep nog krachtiger bij de energietransitie te betrekken. 

Betrekken van young professionals

TKI Urban Energy vaardigde vanuit haar eigen netwerk een young professional af om dit initiatief te ondersteunen en als investering in de nieuwe generatie experts. Jop Spoelstra, werkzaam bij systeemintegrator Technolution en breed actief in het slimme-energie domein, werd door TKI Urban Energy geselecteerd om met de Energieboot mee te varen. Jop ‘Voor mij was dit een geweldige kans om young professionals van verschillende partners en andere stakeholders beter te leren kennen en gezamenlijk op zoek te gaan naar hoe de krachten van onze organisaties gebundeld kunnen worden ter versnelling van de energietransitie. ‘

5_Pitches_0.JPG

Stakeholders kwamen aan boord van de Energieboot

De boottocht voer de eerste dag van Harlingen via Vlieland naar Terschelling. Alwaar de schepen drie dagen in de haven bleven liggen om sessies van het Springtij Forum te bezoeken en de gezamenlijke ideeën ter versnelling van de energietransitie verder uit te werken. Ook kwamen talloze leiders van stakeholders in de energietransitie aan boord om met de young professionals in gesprek en discussie te gaan over waar de transitie naartoe gaat, en wat hun persoonlijke rol en die van hun organisatie daarin is.

Nieuwe ideeën met impact

‘De initiatieven die tijdens deze dagen zijn geboren, worden de komende weken verder uitgewerkt en hebben potentie om écht impact te gaan maken. Zo werd er gewerkt aan bijvoorbeeld aan blockchaintoepassing bij grondstoffendocumentatie, een vorm van vleesbelasting, dynamisch energiegebruik in het Amsterdamse havengebied en nieuwe businessmodellen voor energieleveranciers. De kennis en positieve energie die deze groep young professionals inzet om de complexe vraagstukken met een glimlach te lijf te gaan, zal absoluut mensen in beweging krijgen, en zal ík in ieder geval nooit vergeten.’ Aldus Jop. ‘Om mee te varen op de Energieboot en op die manier het Springtij Forum aan te doen was een onvergetelijke ervaring met ontelbaar veel bruikbare resultaten voor mijn werkveld en mijn persoonlijke rol daarin.’

Jop Spoelstra, 27 jaar, Innovatie Programma Coördinator bij Technolution B.V.