Online tool: “hoe kan ik aan de slag voor de energietransitie?”

Nieuwsbericht |
Human Capital Agenda
|
.

CenterData ontwikkelde het Instrument Transitiepaden Klimaatakkoord. Studenten, werknemers en werkgevers krijgen hiermee inzicht in vaardigheden die nog ontbreken voor een 'klimaatberoep'. Het prototype werd ontwikkeld in opdracht van RVO/Topsector Energie (Human Capital Agenda).

De arbeidsmarkt is continu in ontwikkeling. Voor de energietransitie is technisch personeel nodig met de juiste vaardigheden. De vraag naar werknemers in de energietransitie groeit in de toekomst alleen maar. Het nieuwe instrument maakt de stap van een willekeurig beroep naar een ‘klimaatberoep’ makkelijker. Daarmee draagt iemand actief bij aan de energietransitie.

Klimaatberoep

Het Instrument moet de overstap naar een beroep in de energietransitie eenvoudiger maken. Het instrument is een online tool waarin inzichtelijk gemaakt wordt waar op individuele basis lacunes zijn in vaardigheden en welke transitiepaden er in de energiearbeidsmarkt zijn om van het ene beroep naar het andere beroep over te stappen.

Doorontwikkeling

Bij de ontwikkeling van het instrument is in eerste instantie gekeken naar bedrijven, werk-naar-werkbegeleiders en werkzoekenden. Afgelopen zomer is de derde toetsronde van het prototype afgerond. Onderzoeksbureau Berenschot is vervolgens gevraagd een drietal aspecten van de doorontwikkeling van het Instrument te onderzoeken, namelijk de gebruiksvriendelijkheid en gebruikersbehoefte; het type gebruikers en toepassingen; de stappen voor verdere implementatie.

Gebruikersgemak

Het advies van Berenschot is om het instrument met name op gebruikersgemak door te ontwikkelen. Dit zal vooral in de praktijk gaan gebeuren. Marsha Wagner, directeur Human Capital Agenda van Topsector Energie ziet dat er grote stappen zijn gemaakt in de ontwikkeling van het instrument. “Op dit moment zijn we op zoek naar regio’s of brancheverenigingen die het instrument verder willen testen. Ik ben ervan overtuigd dat we met de input die we uit de praktijk zullen krijgen, een heel nuttige tool in handen hebben. Het uiteindelijk doel is meer – heel veel meer – mensen in de energietransitie werkzaam te krijgen. Uit de eerste testrondes hebben we ook veel positieve feedback gekregen over de werkbaarheid.’

Na de laatste testrondes is de verwachting dat het instrument in de loop van 2023 gelanceerd kan worden. Meer weten over Transitiepaden Klimaatakkoord?

Lees het rapport van Berenschot.