Vacature: Innovatieanalist industrie

Nieuwsbericht |
TKI Energie en Industrie
|
Innovatieanalist gezocht

Over de vacature:

TKI Energie en Industrie zoekt een (fulltime) innovatieanalist met affiniteit voor industrie en duurzaamheid.

TKI Energie en Industrie (www.tki-ei.nl), onderdeel van de Topsector Energie, jaagt innovaties aan voor een klimaatneutrale en circulaire industrie. Wij zoeken een innovatieanalist die ons innovatieprogramma in de volle breedte analyseert en de programmamanagers ondersteunt.

 

Wat ga je doen als innovatieanalist industrie?

 • Je spreekt regelmatig met ondernemers en wetenschappers, bezoekt projectbijeenkomsten en verdiept je in projectrapportages. Zo zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van lopende en reeds afgeronde innovatieprojecten in Nederland, en kun je ontwikkelingen in Nederland plaatsen in een internationale context.
 • Je levert scherpe analyses, overzichten van ontwikkelingen binnen onze innovatieprogramma’s en van de uitdagingen die nog onvoldoende door ons innovatie-ecosysteem worden opgepakt. Dit doe je bijvoorbeeld door de afgeronde en lopende innovatieprojecten in ons portfolio te analyseren.
 • Je verzamelt, onderzoekt, evalueert, en verwerkt relevante informatie over de belangrijkste (technologische) ontwikkelingen binnen ons programma.
 • Je zorgt ervoor dat kennis van nieuw opgedane inzichten en ontwikkelingen verspreid wordt binnen ons netwerk, bijvoorbeeld door het schrijven en delen van white papers, nieuwsberichten, of door het mede-organiseren van bijeenkomsten.
 • Je bent actief in een veelzijdig netwerk van ondernemers, wetenschappers, netwerkorganisaties en beleidsambtenaren. Je spreekt met diverse bedrijven, van startups en MKB-bedrijven tot multinationals. Je legt proactief nieuwe contacten en benadert bedrijven om het innovatienetwerk te leren kennen. Je werkt zo mee aan het vormen van nieuwe consortia en samenwerkingsverbanden. Waar nodig, vertegenwoordig je TKI Energie en Industrie bij externe bijeenkomsten.
 • Je draagt bij aan kennis- en matchmakingevents waar innovatoren elkaar ontmoeten en de meest relevante kennis en inzichten worden gedeeld.
 • De beoogde insteek is ‘learning by doing’. Je werkt in teamverband nauw samen met de programmamanagers en communicatieadviseur. Tegelijkertijd bouw je ook jouw eigen netwerk op.
 • Je ontwikkelt je tot verbindende schakel tussen de programmamanagers op het gebied van monitoring en bijstellen van het innovatieprogramma en je bent aanspreekpunt op het gebied van rapportages en kennisverspreiding.
 • Je krijgt de ruimte om je door te ontwikkelen tot programmamanager en om de TKI-directeur te ondersteunen.

 

Wie zoeken we?

 • Een professional met enkele jaren werkervaring of een starter met stevige stage- en/of afstudeerervaring in de industrie of de energiesector.
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met de (verduurzaming van de) industrie. Een netwerk in deze sector is een pré.
 • Je hebt affiniteit met innovatieprocessen en bent in staat om dit vanuit verschillende invalshoeken te bekijken (techniek, financiering, ondernemerschap, beleid).
 • Je hebt een WO-achtergrond bijvoorbeeld in de richting van natuurwetenschappen, techniek, (bedrijfs)economie of bestuurswetenschappen.
 • Je bent initiatiefrijk en resultaatgericht en laat je niet ontmoedigen als je zelf je weg moet vinden bij taaie klussen.
 • Je vindt het leuk om verantwoordelijkheid te krijgen en te nemen en je bent eraan gewend om in hoge mate van zelfstandigheid te werken. Tegelijkertijd zoek je wel de samenwerking bij de uitvoering van het werk en stel je tijdig de vraag om hulp en ondersteuning.
 • Je bent goed in het scheiden van hoofd- en bijzaken. Je gaat graag de diepte in bij verschillende thema’s, zonder te verzanden in de complexiteit van een onderwerp.
 • Je wordt enthousiast van netwerken en verbinden met nieuwe personen en organisaties. Ons netwerk is de kern van ons bestaan, al onze medewerkers zijn medeverantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties met dat netwerk.
 • Je bent taalvaardig. Je kunt opgedane kennis op een goede manier schriftelijk overbrengen, bijvoorbeeld in kennisdossiers.
 • Je bent representatief en hebt gevoel voor verhoudingen tussen personen, en tussen de belangen van verschillende organisaties.
 • Voor deze functie zijn Nederlandse schrijf- en taalvaardigheden vereist, en Engelse taalvaardigheden sterk gewenst.

 

Wat bieden we?

Voor deze functie bieden we een goed salaris en bijbehorende arbeidsvoorwaarden, passend bij jouw werkervaring en leeftijd. Voor je persoonlijke ontwikkeling neem je deel aan een ontwikkelingsprogramma samen met andere collega’s. We gaan uit van een fulltime dienstverband (40 uur), parttime is bespreekbaar.

 

TKI Energie en Industrie bestaat uit een hecht team van hardwerkende, gedreven professionals met hart voor de industrie en voor duurzaamheid. Het team bestaat grotendeels uit experts die in deeltijd bij andere organisaties worden ingehuurd, op basis van hun kennis en ervaring. We hebben werkplekken bij het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) in Amersfoort, en de relaties met het ISPT-team zijn hecht. Lunchen doen we graag samen.

 

Over de organisatie

TKI Energie en Industrie is de spil in een netwerk van innovatieve partijen die zich inzetten voor de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire industrie. We zijn aanjager van publiek-private samenwerking. Dat doen we door bedrijven en kennisinstellingen met elkaar in contact te brengen, of door ze de weg naar subsidiëring of andere vormen van financiering te wijzen. Ook maakt TKI Energie en Industrie kennisuitwisseling tussen deze partijen mogelijk. We zoeken actief naar de laatste ontwikkelingen op de thema’s die relevant zijn voor ons publiek, initiëren of faciliteren onderzoek naar onderwerpen waar nog te weinig informatie over beschikbaar is, en dragen deze kennis vervolgens uit naar ondernemers die hiermee aan de slag kunnen.

 

TKI Energie en Industrie is onderdeel van de Topsector Energie en wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). We hebben een publieke taak om samenwerking te organiseren en zijn daardoor onafhankelijk en objectief.

 

Solliciteren?

Je kunt via LinkedIn solliciteren (stuur naast je cv ook een motivatie mee). Of stuur je sollicitatie naar office@tki-ei.nl. Op dit e-mailadres kun je ook terecht voor algemene vragen over de procedure (gericht aan Isabelle Silvis) of over de functie (gericht aan Rob Kreiter, ook telefonisch te bereiken op 06 10880083).

 

Meer informatie over TKI Energie en Industrie vind je op onze website: www.tki-ei.nl