Uitvoeren, uitvoeren, uitvoeren
We hebben een duidelijke stip op de horizon gezet met het Nationaal Plan Energie (NPE) als ons kompas. Dit is ontzettend nodig om gericht te kunnen innoveren en alle betrokken spelers de weg te wijzen. Toch blijkt dat in dit soort grote maatschappelijke transities het pad vaak pas duidelijk wordt als je het al aan het bewandelen bent. Daarom nu: het is tijd dat we gaan uitvoeren, dat we de weg al lopende gaan uitstippelen. En dit doen we door samen concrete stappen te zetten, klein en groot.
Het beschikbare investeringsvermogen om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan is gigantisch; je zou zeggen dat we voldoende equipped zijn om de klus te klaren. Maar hoe kunnen we van plannen en oplossingen bedenken gaan naar daadwerkelijk doen, hoe krijgen we dat samen voor elkaar?
Laten we samen de mouwen opstropen.
Samenhangende aanpak
In het voorjaar van 2022 kondigde het kabinet aan het Actieplan Groene en Digitale Banen te introduceren, in aanvulling op het generieke beleid tegen arbeidsmarktkrapte. Parallel hieraan is sprake van een grote hoeveelheid investeringsprogramma’s vanuit het Nationaal Groeifonds en vanuit de Europese Unie gericht op de energietransitie of onderdelen daarvan. Bij de Topsector Energie ontstond de vraag: hoe leiden we dit in goede banen met elkaar? Dit gaf aanleiding tot een verkenning naar een samenhangende aanpak.
In december 2022 werd tijdens het kick-off event ‘Human Capital Energietransitie’ een adviesdocument voor een samenhangende aanpak van de verschillende investeringsprogramma’s van de human capital agenda gepresenteerd en overhandigd aan de DG Economische Zaken en Klimaat, Sandor Gaastra (ten tijde van het event).
Afgelopen jaar is er hard gewerkt om alle lijnen uit te zetten, structuur te organiseren en werkafspraken te maken. Dit is ontzettend nodig en belangrijk geweest om een stevige fundatie te creëren. Inmiddels hebben zich werkgroepen gevormd die de samenhangende aanpak als proces verder hebben vormgegeven:
- Inhoud
- Organisatie
- Communicatie
- Regionale borging vs landelijke initiatieven
Programma
12.00 - 13.00 uur Inloop en lunch
13.00 - 13.30 uur Keynote door Maxine Tillij, directeur Strategie Energiesysteem van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
13.30 - 14.00 uur Opening door Annemarie Manger (bestuur GroenvermogenNL) en Dorien Terpstra (Topteam Topsector Energie)
14.00 - 14.45 uur Panelgesprek met Roos Vermeij (LLO-Katalysator), Karen de Lathouder (Eneco), Ingrid Post (Noordzeekanaalgebied) en Ferdinand van Kempen (VISTA college).
14.45 - 15.00 uur Conclusie en afronding door Marsha Wagner (HCA Topsector Energie)
15.00 - 17.00 uur Netwerkborrel
Moderator: Natasja van den Berg
Plein van verbinding
Op het Plein van verbinding worden projecten, activiteiten en instrumenten gedeeld en uitgelicht die een oplossing bieden voor het tegengaan van de arbeidsmarktkrapte. Dit plein brengt inspiratie en nieuwsgierigheid om te verbinden en gezamenlijk actie te ondernemen. Het plein is te vinden in de lounge en te bezoeken tijdens de inloop en borrel.
Human Capital Agenda van de Topsector Energie
De Human Capital Agenda van de Topsector Energie heeft tot doel bij te dragen aan oplossingen voor de kwantitatieve en kwalitatieve knelpunten op de arbeidsmarkt. Deze knelpunten zijn vertaald naar concrete programmalijnen waarmee we de sector helpen te anticiperen op vernieuwingen. Lees hier meer over de Human Capital Agenda van de Topsector Energie.
De HCA Summit is een event van de Human Capital Agenda energietransitie Nederland en wordt georganiseerd in samenwerking door de Topsector Energie in samenwerking met de grote landelijke investeringsprogramma’s: GroenvermogenNL, AiNED, LLO-Katalysator, Npuls, Just Transition Fund en Opschaling PPS.
Met de HCA Summit creëren we een jaarlijks kennis- en ontmoetingsplatform voor alle stakeholders en betrokkenen die zich inzetten voor en bezighouden met de human capital van Nederland binnen de energietransitie.