Als voorloper in de energietransitie is het natuurlijk belangrijk dat wij naar onze CO₂-voetafdruk kijken. Daarnaast denken we graag met je mee.

Jazeker, ook websites hebben een CO₂-voetafdruk...

Het internet verbruikt veel elektriciteit. 416,2 TWh per jaar om precies te zijn. Dat is meer dan het gehele Verenigd Koninkrijk per jaar in totaal.

  • We maken gebruik van een groene server

    Heb jij een website? Check je ecologische voetafdruk op websitecarbon.com

  • Donkere modus

    Het weergeven van de website in de donkere modus zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van een witte achtergrond. Als bezoeker heb je in deze keuze qua weergave een directe invloed op de footprint van topsectorenergie.nl.

    Daarnaast kun je ook een hoop energie besparen door (OLED) schermen op de donkere modus te zetten.

  • De code van onze website

    Wij laden niks in voordat jij er actief naar vraagt. Of het nou gaat om code, afbeeldingen of video’s. Beheer je voorkeuren via de cookiebanner.

Hieronder vind je de door het Programma Digitalisering verzamelde kennis over het beheer en gebruik van data in de energietransitie

Kennisuitwisseling

6 april 2023: Verdiepingssessie data governance toegepast: nieuwe leidraad & publieke waarden bij HEMS.

Hoe gaan we om met alle energiedata die in toenemende mate wordt uitgewisseld? Welke afspraken zouden we hierover moeten maken? En hoe nemen we het publieke belang mee? Tijdens de verdiepingssessie gingen we hierop in en werden de resultaten van twee rapporten rondom data governance gedeeld.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Verdiepingssessie datagovernance toegepast: Nieuwe leidraad & publieke waarden HEMS

1 december 2022: Verdiepingssessie over data governance

In het toekomstige, gedistribueerde energiesysteem wordt de behoefte aan data groter en groter. Overheden, marktpartijen, energieleveranciers, netbeheerders hebben om uiteenlopende redenen een groeiende databehoefte. In deze verdiepingssessie gaan we hier met verschillende experts over in gesprek. En bespreken we wat de acties zijn voor de energiesector en welke stappen we gezamenlijk moeten zetten om een goed werkend, maatschappelijk gedragen datagovernance-model in de praktijk te brengen.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Verdiepingssessie: Minimale data, maximaal resultaat

12 juli 2022 – Video: Beheer en gebruik van data in de energietransitie

Om tot een eerlijk, open en democratisch beheer en gebruik van energiedata te komen, moeten we transparante afspraken maken. Wie mag data verzamelen, hoe lang en met welk doel? Wie is de eigenaar van de data en moet toestemming geven? En hoe zit het met veiligheid en privacy?

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Digitalisering - Beheer en gebruik van data in de energietransitie

30 juni 2022 – Webinar over datagovernance: de kluwen ontrafeld?

In het decentrale en ‘smart’ energiesysteem van de toekomst speelt data en de uitwisseling ervan een fundamentele rol. Zonder data geen duurzaam energiesysteem. Verschillende spelers in het energiesysteem hebben echter verschillende belangen en behoeften. Dat kan een belemmering zijn. Hoe komen we tot een duidelijke en aanvaardbare data-governance structuur? Lees hier het verslag terug of bekijk hieronder de sessie.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Datagovernance in de Energiesector: de kluwen ontrafeld?

16 februari 2022 - Werkconferentie Topsector Energie: lancering digitaliseringsagenda

In sessieronde 2 gingen Arash Aazami en Harold Veldkamp in gesprek over referentiearchitecturen en data governance met Wilbert Prinssen, Directeur bij Technolution Spark en Phase to Phase, en Klaas Hommes, Algemeen Directeur Beheer AfsprakenStelsel (BAS) en Business Developer bij TenneT TSO BV.

Bekijk hier de presentatie  en hieronder de sessie.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Topsector Energie: Lancering digitaliseringsagenda, speerpunten voor de energiesector (sessie 1)

16 februari 2022 - Werkconferentie Topsector Energie: lancering digitaliseringsagenda

In sessieronde 3 gingen Arash Aazami en Harold Veldkamp in gesprek over cybersecurity en data governance met Sandor Gaastra, Directeur Generaal Klimaat en Energie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij Avast en Gerard van der Hoeven, Executive Director bij iSHARE foundation.

Bekijk hier de presentatie en hieronder de sessie.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Topsector Energie: Lancering digitaliseringsagenda, speerpunten voor energiesector (sessie 2)

7 oktober 2021 - Webinar: Samen verduurzamen in de industrie: hoe deel je veilig en vertrouwelijk data?

De industrie staat voor een pittige opgave om te verduurzamen. Een van de manieren om dit te doen is data delen en leren van elkaars energiebesparende activiteiten. Maar hoe doe je dat zonder concurrentiegevoelige informatie prijs te geven?

Lees hier het verslag terug of bekijk de sessie.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Inspiratiesessie: Samen verduurzamen in de industrie

18 november 2021 - Webinar: Responsible AI & Energy

Nederland stroopt de mouwen op om de energievoorziening te verduurzamen. Artificiële intelligentie (AI) kan hierin een belangrijke rol spelen. In de besluitvorming om een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem op te zetten, maar bijvoorbeeld ook voor efficiënter gebruik van netten en energie. Hoe pak je die kansen op?

Lees hier het verslag terug of bekijk de sessie.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Inspiratiesessie: Responsible AI & Energy

16 september 2021 - Webinar: Smart charging – Waar het begint te schuren

In hoog tempo rollen overheden, netbeheerders en marktpartijen een fijnmazig publiek netwerk van laadpunten uit. Dankzij nieuwe oplossingen voor slim laden kunnen elektrische rijders kiezen voor extra snel, goedkoop en duurzaam. Maar tegen welke prijs? In welke mate staan ze hun persoonlijke data af? Komt de stroomvoorziening in gevaar?

Lees hier het verslag terug of bekijk de sessie.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Inspiratiesessie: Smart charging

Publicaties

April 2023 - Brede inventarisatie en plan van aanpak datagovernance energiedomein

In tijden van netcongestie, consumenten die ook producenten zijn en natuurlijk de energietransitie, zijn energiedata belangrijker dan ooit. Goede uitwisseling van deze energiedata en het beheer hiervan zijn dan ook zeer relevante onderwerpen. Hierover gaat het rapport: Brede Inventarisatie en plan van aanpak datagovernance energiedomein dat gemaakt is in opdracht van Topsector Energie Digitalisering en RVO.

Maart 2023 - Open HEM nu!: Waarom dit het moment is voor de ontwikkeling van open Home Energy Management

Een Home Energy Management System (HEMS) maakt het mogelijk om de vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen, wat kan bijdragen aan het verminderen van de noodzaak tot netverzwaring en het oplossen van congestie op het net. De ontwikkeling van HEMS staat nog in de kinderschoenen, daarom is dit hét moment om publieke waarden in de ontwikkeling van deze technologie te waarborgen. Dit is precies wat Waag, in opdracht van Topsector Energie Digitalisering, in kaart heeft gebracht. Dit visiedocument biedt handvatten voor het gebruik van en omgaan met Public Stack en HEMS, nu en in de toekomst. Uitgevoerd door Waag.

April 2022 - Een Public Stack voor laadinfrastructuur: aanbevelingen voor gemeenten

Dit onderzoek draait om de vraag hoe gemeenten een laadinfrastructuur kunnen realiseren volgens het Public Stack-model: een model dat pleit voor het ontwerpen en ontwikkelen van technologie op basis van publieke waarden. Het Public Stack-model zet de burger centraal, en reduceert haar niet tot een gebruiker wiens data ongevraagd verzameld wordt of gedrag onbewust beïnvloed wordt. Dit rapport biedt inzicht in wat gemeenten kunnen doen aan hun inkoopbeleid om een Public Stack-laadinfrastructuur te realiseren. Uitgevoerd door Waag.

November 2021 -  Smart charging synergies: Conflicten en belangen rondom proposities voor slim laden - een verkenning

Het rapport biedt inzicht in de knelpunten rond de digitale en fysieke infrastructuur van het energiesysteem ten behoeve van slim laden. Ook worden aanbevelingen gedaan voor het oplossen van organisatorische knelpunten. Uitgevoerd door NKL Nederland en Enervalis (op verzoek van TKI Urban Energy)

7 september 2021 - De (on)zin van blockchain

In dit kennisdossier behandelt TKI Urban Energy de zin of onzin van blockchain: kan het de energietransitie helpen versnellen of is het niet meer dan een buzzword? Uitgevoerd door TKI Urban Energy

Augustus 2021 - Inrichting van een Carbon Tracking System. Een pilot onderzoek naar de methodologie voor de invulling van een koolstofboekhoudsysteem voor industriële ketens

In deze pilot is door Rebel Group onderzocht hoe uitstoot en herkomst van koolstofstromen in de PET-flesketen gemeten of benaderd kan worden. Het onderzoek richtte zich op haalbaarheid, aansluiting op bestaande initiatieven, complicaties en werking in de praktijk. Aan het pilotonderzoek hebben zes bedrijven deelgenomen die onderdeel zijn van de industriële PET-flesketen. Uitgevoerd door Rebel Group.

Februari 2021 - Een Public Stack voor laadinfrastructuur

In deze studie is onderzoek gedaan naar het vormgeven van een Public Stack voor de laadinfrastructuur. Dat is een laadinfrastructuur waarin alle onderdelen ontworpen zijn vanuit publieke waarden en via democratische processen beïnvloedbaar zijn. De Public Stack is daarmee een hulpmiddel om alternatieve, eerlijke en open toepassingen te onderzoeken en te ontwerpen. Uitgevoerd door Waag.

Februari 2021 - Quickscan relevante projecten en initiatieven voor laadinfrastructuur

In deze QuickScan staat een overzicht van de relevante initiatieven voor een Public Stack voor laadinfrastructuur. Dit document dient als bijlage bij de gelijknamige publicatie en kan gelezen worden als een technische aanvulling op de daarin benoemde initiatieven. Uitgevoerd door Waag.

Organisaties en platformen

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om een optimale gebruikerservaring te bieden. Je kunt je voorkeuren aanpassen .
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen.