Ontmoeten, kennisdelen en inspireren
Tijdens deze Meet-Up kwam het netwerk bijeen in het congrescentrum Media Plaza van Jaarbeurs Utrecht voor een eerste indruk, delen van kennis, inspiratie en het ervaren van mogelijke raakvlakken tussen de projecten.De ideale omgeving om zes innovatieprojecten een podium te bieden. Nicole Kerkhof - Damen, Senior Adviseur Smart Energy Systems bij RVO, opende de Meet-Up met een korte introductie over het initiatief: “We zijn al 2 jaar samen met een groep van 11 projecten kennis en inzichten aan het delen. Vandaag breiden we ons netwerk uit met 6 nieuwe projecten. Elk project heeft zijn eigen unieke onderzoeksvragen en loopt tegelijkertijd ook tegen dezelfde uitgdagingen aan. Uit het samenkomen en met elkaar brainstormen over de ontwikkelingen onstaan mooie cocreaties en verbanden.” De Innovatie Carrousel-constructie liet alle aanwezigen kennismaken met de zes nieuwe projecten. Elke groep nam plaats aan een tafel van één van de projecten in twee verschillende ruimtes. Na de pitch en vragenronde begaf de groep zich naar een volgende tafel voor een nadere kennismaking met alle zes projecten en hun bijdrage aan het slimme energiesysteem van morgen. De groep bestond uit zo’n 50 deelnemers van het gezamenlijke netwerk. De zes projecten zijn: Collectieve bodemlus, DASC-HW, Local4Local, Onze Nieuwe Warmte, ORKEST en New Energy Garden XL.

Collectieve bodemlus
Maartje Koning is Senior Project Manager Applied Geoscience bij TNO. Zij deelt informatie over het project Collectieve bodemlus. Met zeven partners willen zij een gesloten bodemlus-systeem ontwikkelen, testen en valideren. Voor het verkoelen en verwarmen van een groep huizen; een collectief dat het vermogen slim verdeelt. Zij willen een optimaal vermogen realiseren op basis van een grote ambitie: het tienvoudige vermogen opwekken ten opzichte van het huidige bodemlus-systeem, vanuit één put. De discussie vormde zich rondom de thema’s veiligheid, de temperatuur van de warmte uit een diepere put, de geleiding van de buizen en de testen daaromheen.
DACS-HW
Arjan Wargers van Enexis en partners Steven Verkuil van Inversable B.V. en Yvonne Osseforth van Enablemi, pitchen het idee achter DACS-HW: Digitale Aggregatie en Collectieve Sturing van Hybride Warmtepompen. Het voorkomen van congestie op LS-niveau is de doelstelling van het project. De projectgroep ontwikkelt een innovatie waarbij een collectief van kleinverbruikers kan bijdragen aan congestiemanagement. Dit collectief heeft zelf invloed op de flexcapiciteit, waardoor ook data vrijkomt voor verder onderzoek. Voor de pilot worden 100 hybride warmtepompen geïnstalleerd. Deelnemers vroegen vooral door naar de dataverzameling- en uitwisseling en de verbinding tussen alle installaties.
Local4Local
Siward Zomer is Coöperatief Directeur bij Energie Samen en wil met het project een coöperatief model ontwikkelen voor een integrale, duurzame, collectieve energievoorziening. De eindgebruiker betaalt enkel de kostprijs voor energie, waardoor de impact op de lokale energie-infrastructuur wordt geminimaliseerd. De projectgroep concentreert zich op zeven pilot energiemeenschappen. Daarmee krijgen zo’n 20.000 deelnemers een stabiele energierekening. Lokaal wordt meer hernieuwbare warmte en elektriciteit geproduceerd én geleverd. Aan tafel werd gesproken over de prijzen, kleinverbruikers en wetgeving.
Onze Nieuwe Warmte
Tijmen de Jong, co-founder van Tarnoc, deelt het verhaal over ‘Onze Nieuwe Warmte’. De projectgroep ontwikkelt een elektrische turbineketel die CV-ketels voor bestaande woningen vervangt. Deze innovatie werkt anders dan reguliere lucht-water warmtepompen en onttrekt warmte uit de omgeving op basis van warmtewisselaars. Het vermogen is flink: 20 kW. Met warmteopslag en wijkoverkoepelend energiemanagementsysteem wordt een overvol elektriciteitsnet voorkomen. Vragen gingen over de specifieke techniek, de pilot die van start gaat en de prestatiecoëfficiënt van de innovatie.
ORKEST
Jeroen Musch werkt bij Stedin en vertelde over het project ORKEST. Aanleiding was dat er momenteel te weinig rekening gehouden wordt met de impact van veroudering en degradatie in de operatie en planning van elektriciteitsnetten. De projectgroep wil hier een boost aan geven en zo bijdragen aan de ontwikkeling en praktijktoepassing van actief capaciteitsbeheer. Onderzoek is nodig naar de bedrijfsvoering, leveringszekerheid en het asset management van overvolle netten. Zo ontstaan tools die zorgen voor meer flexibiliteit en effectieve netcapaciteit. De aanwezigen vroeger door op centralisatie en decentralisatie, het op- en afschakelen, externe invloeden en recent onderzoek.
Innovatie Smart Grid Factory
Steven Lobregt, eigenaar Ecofactorij, vertelt over het 75 hectare bedrijventerrein in Apeldoorn dat het elektriciteitsnet in eigen bezit heeft: een unieke situatie. Met één 20 MVA hoofdaansluiting voor 25 bedrijven. De individuele bedrijven worden op- en afgeschakeld met energie uit een zonnepark, compressoren, laadpunten en meer. Maximaliseren op duurzaamheid en alles met elkaar gekoppeld. De batterijen die nodig zijn, worden gezamenlijk aangekocht. Op den duur komt een bewonerscollectief in beeld. De projectgroep zoekt de grenzen op qua techniek en de aanwezigen vroegen door de
verschillende energietarieven, verbruik in het weekend en congestie.
Elkaar leren kennen en inspireren
Na de pitches kwam de groep bijeen voor een laatste toelichting en samenvatting. Jesper Juffermans, Adviseur Energie-Innovatie bij RVO, gaf zijn visie over de bijeenkomst en hoorde tijdens de pitches veel over de complexiteit van de energiemarkt: “De projecten hebben gelijkenissen in de eindgebruikers op basis van klein- en grootverbruikers en warmte en elektriciteit komen als energiebronnen bij elkaar. We hebben veel van elkaar geleerd en de interactie en kennisuitwisseling waren aanwezig. De lopende en startende MOOI-projecten inspireren elkaar en door het contactmoment is er weer verdieping gecreëerd in de onderlinge interesse en samenwerking.” Na afloop werd vol energie en enthousiasme het gesprek tijdens de borrel voortgezet.