Niet alleen de opwekking, maar ook het verbruik van energie zal veranderen. Economische activiteiten die verbonden zijn aan het oude energiesysteem zullen verdwijnen en nieuwe economische activiteiten zullen ontstaan.
Behalve de energietransitie kent Nederland nog meer urgente ruimtelijke opgaven. Denk hierbij aan de ruimtevragen rond woningbouw, klimaatadaptatie, mobiliteit, landbouw en natuur. Deze opgaven kunnen met elkaar gaan concurreren om dezelfde schaarse ruimte.
Voor de ontwikkeling van het energiesysteem en de vele andere ruimtelijke opgaven in Nederland is daarom een zorgvuldige planning en uitvoering in grote samenhang nodig. Dit besluitvormingsproces is door de vele betrokken partijen, verschillende doelstellingen en domeinen buitengewoon complex. Zeker wanneer energie en ruimte nog veelal als aparte eilanden werken.

Position paper
In de position paper van de Topsector Energie wordt dieper ingegaan op deze ruimtelijke opgaven, de uitdagingen omtrent complexe besluitvormingsprocessen en worden er oplossingsrichtingen geboden.
Onderzoeksprogramma Ruimte voor Energie
TNO onderzoekt in het programma Ruimte voor Energie wat er nodig is om de integratie tussen de domeinen energie en ruimte te bereiken. Het doel van dit programma is de ontwikkeling van kennis over welke hulpmiddelen (data, modellen en methoden) er nodig zijn voor integrale planvorming van het energiesysteem in samenhang met andere ruimtelijke opgaven in Nederland en hoe deze hulpmiddelen passen als beslisinformatie in het besluitvormingsproces. In het onderzoeksprogramma worden de volgende onderzoeksvragen beantwoord:
- Hoe kan er een gedeelde kennis- en informatiebasis worden bereikt voor interbestuurlijke samenwerking en integrale besluitvorming over het energiesysteem in relatie tot ruimtelijke opgaven?
- Hoe kan er een gedeelde kennis- en informatiebasis worden bereikt voor energiebesluitvorming als onderdeel van ruimtelijke ordeningsprocessen?
- Welke instrumenten en gereedschappen zijn nodig om het besluitvormingsproces zo adequaat mogelijk te ondersteunen?
Op deze pagina houden wij u op de hoogte van tussentijdse resultaten.
Interview Rosalie Braakman