Borssele V: hightech en volledig operationeel

borssele

Borssele V gaat ook 25.000 huishoudens voorzien van duurzame stroom

Windpark Borssele Kavel V, onderdeel van een nieuwe duurzame energiezone, bestaat uit twee turbines en is nu volledig operationeel. De twee windturbines spelen een belangrijke rol bij het demonstreren van innovaties voor de offshore windmarkt. Het consortium heeft een unieke kans gekregen om geavanceerde nieuwe technologieën op het gebied van windenergie te testen en te demonstreren.

De potentiële voordelen van grote innovaties in offshore windparken worden vaak verminderd door het gepercipieerde risico die met het toepassen deze innovaties gepaard gaan. Erik de Boer, Managing Partner Investri Offshore: “Daarom biedt Borssele V een belangrijke en unieke kans om commerciële en technische proof of concepts van nieuwe, innovatieve windenergieoplossingen in offshore-omstandigheden te tonen en tegelijkertijd bij te dragen aan de verlaging van Levelized Cost of Energy  (LCoE) van offshore windenergie. " De innovaties die onder operationele omstandigheden zijn getest, bewijzen zich nu in de offshore praktijk en vormen daardoor een beter beheersbaar risico voor investeerders.

Windpark Borssele Site V

Deze locatie is aangewezen als innovatielocatie binnen Windpark Borssele. Het is echter niet alleen een testsite; Borssele V gaat ook 25.000 huishoudens voorzien van duurzame stroom. Het Nederlandse energiebedrijf Vandebron neemt de geproduceerde energie van Borssele V af.

Vijf innovaties

Op Borssele V worden de volgende innovaties gedemonstreerd:

Slip Joint

De Slip Joint is een alternatieve verbinding tussen een monopile en een turbine. De verbinding is gebaseerd op wrijving, zonder gebruik van cement of bouten. De installatie gebeurt eenvoudig door de funderingselementen van de windturbine over de monopile te schuiven. Het werkt op dezelfde manier als twee op elkaar gestapelde omgekeerde papieren bekers en biedt een snelle, eenvoudige en veilige installatieoplossing in daarnaast minder onderhoud.

Oval cable entry hole

Een kabelbeschermingssysteem (CPS) wordt gebruikt om elektrische kabels te beschermen als ze door de ingangsgaten van de fundering in de windturbine worden getrokken. Optimalisatie van zowel de afmetingen van de openingen (door een ovaal ontwerp in plaats van de traditionele ronde gaten) en het kabelbeschermingssysteem, vermindert de spanning in de monopile-wand, wat resulteert in een verminderd staalgebruik in het gedeelte van de fundering.

Eco-friendly Scour protection

Offshore windparken op de Noordzee kunnen een steeds grotere bijdrage leveren aan biodiversiteitsdoelstellingen, en het herstel van en bijdragen aan ecosysteemfuncties. Innovatiesite Borssele V is wat dat betreft een mooi voorbeeld: het biedt de mogelijkheid om kennis te vergaren over best practices bij de ontwikkeling van oesterriffen.

De zeebodem rond de twee windturbines van Borssele V is voorzien van een milieuvriendelijke erosiebescherming. Oesters worden op de beschermende rotslaag op de zeebodem geplaatst om de biodiversiteit te stimuleren en om een ​​natuurlijke habitat te bieden voor waterdieren. Daarnaast wil het team kennis vergaren over de levensfase waarin de Europese platte oester het beste kan worden geïntroduceerd op erosiebescherming. Wanneer hebben we de beste resultaten? Wanneer plaatsen we oesterzaad, jonge en volwassen oesters of een combinatie?

Met het Eco Scour-onderzoeksprogramma en de plaatsing van acht nieuwe offshore rifstructuren hoopt het onderzoeksteam hun kennis van de grootschalige ontwikkeling van oesterriffen in de Noordzee te vergroten.

Thermally Sprayed Aluminum (TSA)

Momenteel worden de meeste metalen constructies die worden gebruikt in de offshore windindustrie beschermd tegen corrosie door middel van een conventioneel verfsysteem, de constructies hebben daardoor een levensduur van 25 jaar. Thermisch gespoten aluminium (TSA) is een nieuwe coatingtechnologie. Het kan op dezelfde manier als verf op een metalen oppervlak worden aangebracht, terwijl de eigenschappen veel duurzamer zijn en zo een ontwerplevensduur van meer dan 35 jaar garanderen. Om de kostprijs van deze technologie te drukken, is voor Borssele V met succes een geautomatiseerd en gecontroleerd systeem ontwikkeld om TSA sneller toe te passen op monopiles.

ICCP-optimalisatie

Impressed Current Cathodic Protection (ICCP)-systemen worden vervaardigd en geïnstalleerd als een lange termijnoplossing voor corrosieproblemen. Interne corrosie van een fundering kan de structurele levensduur aanzienlijk verkorten als deze niet op de juiste manier wordt verminderd. ICCP is een effectieve manier om de juiste verzachting van een fundering te bereiken. ICCP-systemen werken door een gecontroleerde gelijkstroom aan het onderwateroppervlak te leveren. Deze stroom, continu bewaakt door zinkreferentie-elektroden, wordt automatisch aangepast door het systeem zelf om corrosie te voorkomen. Het ICCP-systeem garandeert de juiste mate van bescherming/beperking, aangezien het systeem zich snel aanpast aan de aanwezige omstandigheden en optimale bescherming blijft bieden.

Toekomst

Borssele V biedt de mogelijkheid om in de dagelijkse praktijk te bewijzen dat deze innovaties voldoen aan de gevraagde gebruikersstandaarden. Het consortium Two Towers bestaat uit Investri Offshore, Green Giraffe en Van Oord. Borssele V heeft bewezen dat het met al zijn innovaties op hetzelfde veiligheidsniveau zit als een regulier offshore windpark. Daarom wordt verwacht dat de gedemonstreerde innovaties een nieuwe norm zullen stellen voor toekomstige funderingsontwerpen.

 

Dit artikel maakt deel uit van de serie Project in Beeld. Bekijk hier meer projecten.