Topsector Energie organiseert op 30 maart 2023 een Energy Investor Day in nauwe samenwerking met Oost NL en KplusV. "De dag is bedoeld om start- en scale-ups in de energiesector te koppelen aan private investeerders", vertelt Martin Weissmann, Financial Advisor bij het Financieringsloket van de Topsector Energie. “We organiseren de Energy Investor Day 4 keer per jaar.” De dagen leveren regelmatig succesvolle matches op tussen ondernemers en investeerders. Zo vond dankzij een Energy Investor Day het tech-bedrijf XINTC een investeerder in het Goeie Grutten Impact Fonds.
Geld in ruil voor aandelen
“Het concept van de Energy Investor Day is simpel”, stelt Weissmann. “We brengen jonge ondernemingen en investeerders bij elkaar en proberen ze te koppelen. Bedrijven die risicokapitaal zoeken kunnen zich bij ons aanmelden. KplusV, waarmee we samenwerken, selecteert 5 tot 10 ondernemingen uit de aanmeldingen. Dat zijn bedrijven die wij investor ready vinden. Zij mogen vervolgens pitchen op de Energy Investor Day. Dat doen ze voor 30 tot 40 private financiers die specifiek in de energietransitie willen investeren. De investeerders geven geen leningen, maar willen altijd aandelen in ruil voor hun investering.”
Heel naturel
“XINTC had de ideefase al afgerond en zocht financiers voor het maken van demo-producten”, weet Weissmann nog. “Hun businessmodel zat goed in elkaar en hun pitch op de Energy Investor Day was heel naturel. Niet te technisch. Ook vond ik de investeringsvraag heel realistisch.” Sommige start-ups vragen een te grote investering, constateert Weissmann. “Kijk daarvoor uit”, adviseert hij. “Zorg ervoor dat je propositie in sync is met hoe je overkomt. Overschreeuw jezelf niet.”
Wilko van Kampen, CEO van XINTC, hield de pitch waar Weissmann op doelt. Hij vertelt: “Wij ontwikkelen, produceren en vermarkten elektrolysers. Daarmee kun je waterstof maken uit zoetwater met behulp van elektriciteit. Stip aan de horizon is dat we dit wereldwijd gaan doen met duurzame energiebronnen. Dan krijg je groene waterstof; een schone energiedrager.” XINTC richt zich op het middensegment van de markt, licht hij toe: “Denk aan waterstof voor zwaar transport – bijvoorbeeld vrachtwagens, graafmachines, landbouwvoertuigen, treinen en schepen – en voor industriële verwarming en het verwarmen van huizen. In dit segment van de markt ontstaat steeds meer decentrale energieopwekking voor lokaal en regionaal gebruik. Daar spelen wij op in.”
Toegevoegde waarde
XINTC startte met eigen geld. Van Kampen: “Toen we een concreet product hadden ontwikkeld, wilden we investeerders voor de langere termijn aan ons binden. Die zochten we in eerste instantie in ons eigen netwerk.” Dat gaat niet alleen om geld, is zijn overtuiging, maar ook om toegevoegde waarde: “Een goede investeerder brengt een netwerk mee waarvan je vroeg of laat gebruik kunt maken.” Hij tipt start-ups: “Kies niet voor de gemakkelijkste route of voor het snelle geld, maar kies voor investeerders die jou op dit vlak perspectief bieden.”
Voor de lange termijn
Via een telefoontje belandde Van Kampen op een Energy Investor Day. “Ik weet niet meer wie mij belde, maar ik weet nog wel dat ik 2 dagen had om een pitch voor te bereiden.” Vanwege geldende coronamaatregelen hield de CEO die pitch voor een camera. “Dat vond ik lastig. Onwennig. Ik heb het liefst echt contact met mensen. Bij deze pitch had ik geen idee wie mijn toehoorders waren.” Toch sprak de pitch verschillende investeerders aan, onder wie Bernd Voorsluijs van Goeie Grutten. “Met hem hebben we daarna verschillende gesprekken gevoerd en hij is een paar keer bij ons op bezoek geweest. Dat klikte.”
“Goeie Grutten had eerst koudwatervrees” zegt Van Kampen eerlijk, “want wij maken nieuwe, nog onbekende technologie. Bovendien is dit geen kwestie van ‘geld uit de markt peuteren’; je gaat een relatie voor de lange termijn aan. Daarvoor moet je samen zoeken naar het goede gevoel. Je wilt van beide kanten weten met wie je in zee gaat en of de andere partij te vertrouwen is.” Welk bedrag Goeie Grutten investeerde, wil Van Kampen niet zeggen. Weissmann geeft aan dat het bij de Energy Investor Day gaat om bedragen van een paar ton tot maximaal € 2 miljoen. Van Kampen vult aan dat XINTC tegelijk met Goeie Grutten ook andere investeerders vond. “Het eerste schaap over de dam krijgen is het moeilijkst”, zegt hij. “Als je die eerste hobbel genomen hebt, gaat het makkelijker.”
Gooi de Quote aan de kant
Voor start- en scale-ups die private financiers zoeken heeft Van Kampen het volgende advies: “Gooi de Quote aan de kant. Daarin lees je dat het geld op straat ligt, maar de praktijk is weerbarstiger. Investeerders willen rendement zien. Dus moet jij laten zien dat je de markt goed kent en dat jouw product in de marktdynamiek kan meebewegen in de komende 10 tot 20 jaar.” Groeien draait om kennis vergaren, aldus de CEO: “Jij moet de expert zijn, of worden. Schrijf een gedetailleerd businessplan, verankerd in de markt. Doe een gedegen marktanalyse en zorg dat je jouw visie daarop kunt projecteren én uitleggen.”
Verder waarschuwt hij: “Vraag geen geld voor dikke auto’s of marmer op de vloer, maar stop het geld in datgene waarvoor je het aantrekt. En accepteer dat er mensen met je meekijken zodra je investeerders vindt. Vind je dat lastig? If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.” En tot slot: “Realiseer je dat je het zoeken naar investeerders zomaar 60 procent van je tijd kost.”
De Energy Investor Day van 30 maart 2023 vindt plaats bij Specialized op het Arnhems Buiten-terrein in Arnhem en is een activiteit van het Financieringsloket van Topsector Energie, in samenwerking met Oost NL en KplusV.
Lees meer over de Energy Investor Day!