Plastic circulair recyclen is kokkerellen op hoog niveau

Granulaatkorrels

Het gebruik van plastic terugdringen is noodzakelijk voor natuur en milieu wereldwijd. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat steunt daarom innovatie die daarop gericht is. Bijvoorbeeld de technologie die afvalverwerker Attero mede-ontwikkelde om plastic op een nieuwe manier te recyclen. "We leggen de lat telkens iets hoger".

"Plastic recyclen gebeurt natuurlijk al veel langer", vertelt Robert Corijn, marketingmanager van Attero. "Denk aan het omsmelten van verpakkingsplastic dat supermarkten gebruiken om brood of sla vers te houden. Daar kun je volledig andere producten van maken, zoals emmers of tuinstoelen. Dat is natuurlijk al heel mooi, maar wij gaan nog een stap verder. We maken van hoogwaardig consumentplastic opnieuw hoogwaardig consumentenplastic. Maar dat gaat niet zomaar. Je moet dat plastic op een bijzondere manier recyclen, met speciale technieken. Wij hebben sinds kort een fabriek waarin dat kan."

Korrels van hoge kwaliteit

"We konden de benodigde technieken niet alleen ontwikkelen", vertelt Corijn. "Daar hadden we onvoldoende kennis en middelen voor. Vandaar dat we een projectteam vormden – samen met verpakkingenfabrikant Oerlemans, chemiebedrijf Dow Benelux, plantverzorgingsbedrijf Pokon Naturado, kennispartner TUSTI en de TU Eindhoven."

Hoe het proces werkt? Eerst sorteert Attero het afval dat de fabriek binnenkomt. Vervolgens recyclet het bedrijf het plastic tot ‘plastic korrels’ van zeer hoge kwaliteit. "Dat doen we door te versnipperen, heet te wassen en om te smelten", zegt Corijn. "Dit is nodig om de hoge kwaliteit voor consumentenplastic te garanderen. Blijkt de kwaliteit niet in orde, dan leidt dat tot productieproblemen bij onze klanten en dat moeten we voorkomen".

Het stoppen en herstarten van een folieproductielijn kost veel tijd en energie, aldus de marketingmanager. "Daarom zijn we met het projectteam continu bezig het proces te verbeteren. We willen de plasticmix precies goed krijgen zodat er goed nieuw consumentplastic van gemaakt kan worden. Ik omschrijf het als kokkerellen op hoog niveau. Op die manier willen we jaarlijks 24.000 ton consumentenplastic recyclen."

Rendabel gerecycled plastic

De folie die tijdens de testen geproduceerd wordt, bestaat nu voor 35 procent uit gerecycled plastic. "We bereiken onze volgende mijlpaal als dat 50 procent is", zegt Corijn. "Daar werken we stap voor stap naar toe. En de TU Eindhoven doet nu een tweejarig postdoctoraal onderzoek, waarin onderzocht wordt wat we nog meer kunnen bereiken."
Corijn hoopt dat dit project consumenten én fabrikanten inspireert bewuster met plastic om te gaan.

"Consumenten geloven dat gerecycled plastic van mindere kwaliteit is dan nieuw plastic. Daarom adverteren producenten er niet mee dat ze gerecycled plastic gebruiken. Dat vind ik jammer. Als we met z’n allen naar meer gerecycled-plasticgebruik streven, komen er steeds meer van dit soort projecten. Dan wordt gerecycled plastic vanzelf rendabel en is er op termijn geen subsidie meer nodig."

Dit project wordt uitgevoerd met ondersteuning vanuit een Joint Industry Project subsidie, onderdeel van de Topsector Energie subsidies van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat. Het project valt onder de programmalijn Circulaire grondstoffen, processen en producten van TKI Energie & Industrie. Als eerste project over recycling van plastics speelt het een belangrijke rol in de verbreding van het TKI-programma.

Meer weten?