Seaqualize brengt balans in de bouw van offshore windparken

.

Bouwen van windmolens op zee is lastig, kostbaar en tijdrovend. Niet in de laatste plaats door de deining van de golven. Het Nederlandse bedrijf Seaqualize heeft hier iets op gevonden. Dankzij een gepatenteerde balanstechnologie kunnen drijvende schepen de zware onderdelen sneller en eenvoudiger plaatsen.

De balanstechnologie van Seaqualize heet Balanced Heave Compensation (BHC). Het compenseert het op- en neergaan van de golven. Dat maakt het mogelijk om met drijvende schepen windmolens te installeren. "Het principe van deze technologie is niet nieuw", zegt managing director Gjalt Lindeboom bescheiden. "Vergelijk het met een steadicam, maar dan op veel grotere schaal."

Doorbouwen op de golven

BHC kan een doorbraak betekenen voor de aanleg van windmolens op zee. "Nu moet je die bouwen vanaf zogeheten jack-up-schepen. Met enkele poten staan die op de zeebodem. Maar deze schepen zijn kostbaar en schaars. Bovendien kun je jack-ups niet inzetten bij diepe zeebodems. BHC maakt het mogelijk om allerlei schepen te gebruiken. Dat maakt de installatie van windmolens goedkoper, eenvoudiger en sneller. Ook bij relatief hoge golven kun je nog aan het werk. Zo is het mogelijk om echt tempo te maken met de aanleg van windparken."

600 ton installeren

Op basis van de BHC-technologie ontwikkelt Seaqualize de Delta, een instrument om windmolens op zee te installeren. Installateurs hangen de Delta aan de haak van een reguliere kraan. Met steun van de subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+) werkte Seaqualize aan een prototype van de Delta 600. "Daarmee installeer je objecten van maximaal 600 ton", zegt Lindeboom. "We hebben de werking ervan aangetoond met tests in de haven en op de plek van windpark Borssele V."

Demonstratie op volle zee

Tijdens het 2 jaar durende project wist Seaqualize de Delta 600 te ontwerpen, bouwen en te laten certificeren. "MARIN en TNO verrichten daarvoor metingen om te zien of de techniek goed werkte. Spannend was het moment dat we samen met onze testpartner, Van Oord Offshore Wind, ermee de volle zee op ging. Het was een deadline die we niet konden missen. Hun materieel gaat de hele wereld over, dat wacht niet op ons."

Cruciale subsidie HER+

De steun van de HER+ is volgens Lindeboom cruciaal. "Vergis je niet: het kost miljoenen om de Delta 600 te bouwen. Zulke diepe zakken hebben we niet. En marktpartijen willen eerst demonstraties zien voordat zij in zulke innovaties investeren."

Volgende stap: 1.000 ton

Nu de Delta 600 zijn kracht bewezen heeft, is Seaqualize toe aan de volgende stap. "We willen een Delta bouwen die 1.000 ton kan installeren. Want dat is nodig voor de volgende generatie windmolens. Vervolgens moeten we laten zien dat we lange campagnes kunnen draaien en daarbij tijdwinst boeken. Met een nieuwe aanvraag voor de HER+ willen we dit samen met een installatiepartij aantonen. Lukt dat, dan hopen we in 2024 een wereldwijd unieke, werkende oplossing te hebben voor de bouw van offshore windparken."

Subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+)

Bent u ook bezig met vernieuwende projecten die leiden tot CO2-vermindering in 2030? Ontdek hoe u gebruik kunt maken van de subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+).