Webinar Zon in Landschap

Op 9 oktober 2020 organiseerde het Nationaal Consortium Zon in Landschap een online talkshow, om relevante partijen, ontwikkelaars en onderzoekers, kennis te laten uitwisselen over de huidige staat van ontwikkelingen van zonne-energieopwekking in het Nederlandse landschap.

Programma

Sessie 1, 15.00: Ronde tafelgesprek met:
De visie van Prof. Wim Sinke (UVA, TNO): van laagste kosten naar maximale waarde! Zonneparken van het volgende decennium en de vierkante meters die ze in beslag nemen. Met Frans van den Heuvel die als CEO van een internationale projectontwikkelaar de situatie in Nederland goed kan vergelijken met andere landen. Met Annie van de Pas die als Netwerkdirecteur van de Natuur en Milieu Federatie voor de maatschappelijke waarden opkomt.

Sessie 2, 15:30: Ruimtelijke kwaliteit met:
Jeroen Everaert, winnaar van de Rotterdamse cultuur penning, over zonnepark ontwerpen met een “Please in my backyard” effect. De laatste energielandschapsontwerpen met een positieve impact op de ruimtelijke kwaliteit uit de koker van Prof. Sven Stremke (WUR, AHK). De realiteitszin van Frans van den Heuvel.

Sessie 3, 16:00: Biodiversiteit met:
Annie van der Pas en het winnende lot van de Energietuinen. Drie voorbeeldprojecten rond participatie en ecologie gefinancierd door de Postcode Loterij. Alex Schotman over het branche-breed gedragen projectvoorstel EcoCertified Solar Parks dat de weg bereidt naar transparante en openbare certificering van natuurinclusieve zonneparken. De onafhankelijke kijk van ecoloog Prof. Hans Cornelissen op deze ontwikkelingen.

Sessie 4, 16:30: Agri-PV met:
Eric Tonnaer over de ontmoeting van hightech PV systemen met ecologische landbouw. Inzicht in het recent gestarte TKI project Symbizon dat strokenteelt combineert met zonvolgsystemen gebaseerd op geavanceerde algoritmen. Luuk van Wezel over het projectvoorstel Sunbiose waar o.a. mobiele boogsystemen voor biologische teelt, semi-transparante systemen voor vollegrondsgroenten gewassen en pilots voor zacht en hard fruit op stapel staan. Alles gericht om impact in de landbouwsector te bereiken. De vooruitziende blik van Prof. Wim Sinke over de kwantitatieve mogelijkheden van PV.

Gastheren

Kay Cesar (TNO, dagvoorzitter)
Wijnand van Hooff (TKI Urban Energy)

Talkshow gemist?

Bekijk hieronder de talkshow terug.

Deel 1: Toekomstvisie zonneparken 

Deel 2: Ruimtelijke kwaliteit 

Deel 3: Biodiversiteit

Deel 4: Dubbel landgebruik, Agri-pv