Als voorloper in de energietransitie is het natuurlijk belangrijk dat wij naar onze CO₂-voetafdruk kijken. Daarnaast denken we graag met je mee.

Jazeker, ook websites hebben een CO₂-voetafdruk...

Het internet verbruikt veel elektriciteit. 416,2 TWh per jaar om precies te zijn. Dat is meer dan het gehele Verenigd Koninkrijk per jaar in totaal.

  • We maken gebruik van een groene server

    Heb jij een website? Check je ecologische voetafdruk op websitecarbon.com

  • Donkere modus

    Het weergeven van de website in de donkere modus zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van een witte achtergrond. Als bezoeker heb je in deze keuze qua weergave een directe invloed op de footprint van topsectorenergie.nl.

    Daarnaast kun je ook een hoop energie besparen door (OLED) schermen op de donkere modus te zetten.

  • De code van onze website

    Wij laden niks in voordat jij er actief naar vraagt. Of het nou gaat om code, afbeeldingen of video’s. Beheer je voorkeuren via de cookiebanner.

15 januari 2024: 'Warmte oogsten van verticale oppervlakken'

Verticale oppervlakken als schuttingen en gevels bieden goede mogelijkheden om zelfs in de winter genoeg warmte te oogsten als bron voor een warmtepomp. Het gevelsysteem van Calosol heeft aan 10 tot 20 m2 panelen voldoende om een nieuwbouwwoning of nageïsoleerde woning door de winter te helpen. Optisolar benut de schutting; in veel rijwoningen is die 30 m2 en waarom zou je de warmte uit het licht dat daarop valt eigenlijk niet benutten?

Lees het verslag, de Q&A, bekijk de presentatie of kijk hieronder de opname van dit lunchwebinar terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 15 januari: 'Warmte oogsten van verticale oppervlakken'

6 november 2023: 'Isoleren in kleine ruimte'

Allerlei isolatiematerialen hebben één ding gemeen: hoe dikker, hoe beter. Maar wat als die ruimte er niet is? Als de spouw smal is of de opbouwhoogte ontbreekt op een plat dak? In het lunchwebinar van maandag 6 november presenteerden Rémon Elshof van Airofill en Bertwin van Zeeburg van Recticel hun oplossingen. 52 geïnteresseerden volgden het webinar live.

Airofill is een dikvloeibare gel voor in de spouwmuur. Het materiaal vult de muur helemaal op en hardt uit tot een precies passend, dampopen pakket. De isolatiewaarde is veel hoger dan isolatieparels, maar de prijs is ook flink hoger (nu nog € 148 per m2, de bedoeling is dat deze prijs verder daalt als gevolg van opschaling).

Is de besparing met gangbare isolatie (EPS-parels) 10-15%, met Airofill wordt in de praktijk 30-35% gehaald. Daarmee is de isolatie van de kopgevels van een rij woningen al snel terugverdiend. Een ander voordeel is dat met de toepassing van alleen al Airofill in de spouw, een woning met een E, F, of G-label in één keer naar label C getild kan worden. Voor verhuurders is dat interessant. Op airofill.nl/spouwmuur-teller kunnen woningen opgegeven worden die mee willen doen aan het verlagen van de prijs per meter. Er zijn nu 790 woningen opgegeven, de capaciteit van de fabriek in Zelhem is ongeveer tien keer zo hoog. Particulieren en bewonerscollectieven kunnen zich ook melden.

De gel komt uit de ruimtevaartechnologie. Het basismateriaal is silica (uit zand), wat nauwelijks ontvlambaar is. Het product kan aan het einde van de levensduur opnieuw worden verwerkt in nieuwe Airofill; de leverancier belooft het product ook terug te nemen. Ontwikkelaar Takkenkamp verkent de mogelijkheden om het ook via andere isolatiepartijen te vermarkten; op dit moment past alleen Takkenkamp zelf het product nog toe. Er zijn 350 woningen voorzien van deze vorm van gevelisolatie en monitoring laat zien dat naast de besparing ook de comfortverbetering opvallend hoog is.

Bertwin van Zeeburg van Recticel brengt dunne platen op de markt, die toch een hele hoge isolatiewaarde halen: Deck VQ. Die hoge waarde komt door de toepassing van vacuüm. In de platen kun je niet schroeven of boren, wat de toepassing als na-isolatie van binnenwanden lastig maakt. Platte daken en dakterrassen zijn veelvoorkomende toepassingen; deuren die naar buiten opengaan beperken vaak de opbouwhoogte. De platen zijn veel duurder dan PIR, maar de isolatiewaarde is ook veel hoger. De platen worden vastgelijmd of los neergelegd met bijvoorbeeld een grindlaag eroverheen. In dat geval zijn ze bij sloop van het gebouw elders opnieuw toepasbaar.

Circulair of niet maakte een groot deel uit van de vragen van de deelnemers. Recticel merkt een toenemende vraag naar biobased PIR (waarin één van de twee componenten vervangen is door biologisch materiaal). De kern van Recticel wordt al hergebruikt en ook PIR is recyclebaar. Airofill is bezig de productie van de aerogel, die geïmporteerd wordt, te realiseren op basis van duurzame energie. De eigen productiefaciliteit is al helemaal duurzaam.

Download hier de vragen die werden gesteld en de antwoorden daarop, bekijk de presentatie van Deck VQ of kijk hieronder de opname van dit lunchwebinar terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 6 november: 'Isoleren op basis van vacuüm'

4 september 2032: 'Individuele seizoensopslag van warmte'

Een all-electric verwarmingssysteem op basis van een lucht-waterwarmtepomp lijkt snel de default oplossing te worden wanneer huizen aardgasvrij worden. Dat heeft ook nadelen, want op koude dagen is de warmtevraag hoog en daalt het rendement van zo’n warmtepomp. Een hoog elektriciteitsverbruik is het gevolg; de vraag is hoe lang het elektriciteitsnet de pieken in die gelijktijdige vraag aankan. Als er vijf mensen in de straat overstappen zal er nog niets misgaan, maar wat doet het net bij tien aansluitingen? En bij twintig?

In het lunchwebinar van 4 september 2023 presenteerde Jeroen Wijnen van Thermogen een systeem dat ook in de winter en zelfs ‘s nachts warmte uit de luchtstroom achter zonnepanelen haalt. Die warmte wordt opgeslagen in de kruipruimte of in een put in de tuin. Slimme regeltechniek zorgt ervoor dat een water-water warmtepomp zeer efficiënt blijft werken. Er is geen buitenunit nodig en het systeem is stil. Thermogen maakt gebruik van een zeer efficiënte overdracht van warmte achter de zonnepanelen. Dit heeft een zeven keer hoger rendement dan reguliere PVT-panelen. De collectoren kunnen achter bestaande of nieuwe zonnepanelen worden aangebracht. De zonnepanelen koelen hierdoor af en dat is goed voor hun rendement. Glycol voert de warmte af en een slimme pompbox beslist wat ermee gebeurt: de warmte wordt aan de warmtepomp afgegeven of aan de opslagbuffer. In de zomer kan warmte onttrokken worden aan de afgifte, waardoor het systeem als koeling werkt. Als gebruikers een dynamisch energiecontract hebben, benut het systeem ook goedkope of negatief geprijsde stroom, om de warmtebuffer te voeden.

Prijzen hangen af van de configuratie, maar gemiddeld kost het systeem zo’n € 12.000 (exclusief de warmtepomp). De terugverdientijd ligt gemiddeld onder de tien jaar; voor veel consumenten is tien jaar het kantelpunt waarop ze gaan investeren. Voor woningcorporaties ligt dit anders, reageerde Niek Habraken van Kleurrijk Wonen. Het voordeel van lage energielasten komt bij de huurder terecht, zodat er weinig ruimte bij de corporaties is om te investeren. Hij onderkende wel dat lage maandlasten voor huurders een belangrijke maatschappelijke doelstelling is en past bij de doelen van een corporatie.

Wijnen benadrukte dat het beperken van de warmtevraag hoe dan ook een belangrijke stap is. Hoe efficiënt het Thermogen-systeem ook is, wil je de winter doorkomen zonder veel elektriciteit te gebruiken, dan is isoleren en kierdichting een nobrainer. Habraken vulde aan dat met geleidelijke opwarming in de ochtend, het mogelijk is de nachttemperatuur vijf graden te verlagen zonder negatieve effecten op de levensduur van de pomp. Dit is belangrijk voor woningen met bijvoorbeeld label B; om die op temperatuur te houden in de nacht kost nog best wat stroom. Jeroen Wijnen merkte wel op dat dankzij een thermische buffer de kosten hiervan een stuk geringer zijn.

De huurder of woningbezitter heeft geen omkijken naar de werking van het systeem. Algoritmes doen het werk op basis van de weerberichten, de energieprijzen en de instelling van de thermostaat. Er worden geen eisen gesteld aan het merk of type van de warmtepomp, zolang de bron maar water is.

Download hier de vragen die werden gesteld en de antwoorden daarop, of bekijk hieronder de opname van dit lunchwebinar:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 4 september: 'Individuele seizoensopslag van warmte'

3 juli 2023: 'Slimme energiesystemen in huis'

In het Uptempo! lunchwebinar van 3 juli 2023 gaf Bart Lelij uitleg over slim energiemanagement in woningen. Het doel van slim energiemanagement is om energie te besparen, overmatige netbelasting te voorkomen en het comfort in woningen op peil te houden. Een belangrijk aspect hierbij is het toepassen van dataanalyse, maar dit brengt kosten met zich mee. Daarnaast rijst de vraag hoe we kunnen voorkomen dat de data uit woningen op grote schaal wordt gedeeld met partijen zoals Google, die hierdoor mogelijk voordelen kunnen behalen op de energiemarkten. Bart Lelij, werkzaam bij O-nexus, presenteerde tijdens het webinar een oplossing in de vorm van een onafhankelijk platform met lage maandelijkse kosten. Het doel van O-nexus is om een energiemanagementsysteem te bouwen dat specifiek bedoeld is voor woningen. De kosten moeten laag zijn, de bediening eenvoudig en onderhoud en beheer geautomatiseerd. Bovendien moet het in staat zijn om alle mogelijke merken en varianten van gebouwinstallaties te besturen. Door een onafhankelijk platform te bouwen, hoopt O-nexus zowel de kosten als de afhankelijkheid te verminderen. Een interessant punt dat Bart Lelij naar voren bracht, was dat de meterkast in een woning meer informatie kan leveren dan we vaak denken. Hierdoor is het niet noodzakelijk om het huis vol te hangen met dure sensoren. Door de gegevens uit de meterkast te analyseren en te combineren met andere relevante informatie, kan een gedetailleerd beeld worden verkregen van het energieverbruik en worden de aangesloten apparaten volautomatisch aangestuurd waardoor de energiekosten en de CO2-footprint met zeker 30% verminderd worden. Het onafhankelijke platform van O-nexus stelt gebruikers in staat om hun energieverbruik te monitoren, te analyseren en te optimaliseren. Dit biedt huishoudens de mogelijkheid om bewuster met energie om te gaan en kosten te besparen. Bovendien zorgt het platform ervoor dat de verzamelde data veilig wordt beheerd en niet massaal wordt gedeeld met externe partijen. In het webinar werd benadrukt dat het belangrijk is om privacy en data-eigendom serieus te nemen. Door te kiezen voor een onafhankelijk platform zoals dat van O-nexus, kunnen gebruikers ervan verzekerd zijn dat hun data niet ongewenst wordt gedeeld met derden. Dit biedt een geruststellende oplossing voor de zorgen over het delen van gegevens met bijvoorbeeld grote spelers zoals Google.

Bekijk hieronder de opname van dit lunchwebinar terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 3 juli: 'Slimme energiesystemen in huis'

1 mei 2023: 'Betaalbaar koelen'

Kijk hieronder de opname van dit lunchwebinar terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 1 mei 2023: 'Betaalbaar koelen'

3 april 2023: 'Innovatieve tools om samen te werken in wijkaanpakken'

Kijk hieronder de opname van dit lunchwebinar terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 3 april 2023: 'Innovatieve tools om samen te werken in wijkaanpakken'

13 februari 2023: 'Innovatieve batterijopslagsystemen voor elektra'

Lees het verslag, de Q&A, bekijk de Powerpointpresentatie of kijk hieronder de opname van dit lunchwebinar terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 13 februari 2023: 'Innovatieve batterijopslagsystemen voor elektra'

5 december 2022: 'Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder'

In het laatste Uptempo! lunchwebinar van 2022 kon men kennismaken met twee technische innovaties die leiden tot kostenverlagingen in de aanleg warmtenetten. Flexalen van Thermaflex werkt met ter plaatse buigbare leidingen en prefab koppelstukken. En KZ ontwikkelde de Greenwater renovatieset, een gedeelde warmte-afleverset die gebruikmaakt van de bestaande gasleidingtoevoer in huis voor warm water, waardoor de kostbare aanleg van nieuwe leidingen in de woning kan worden voorkomen.

Bekijk de powerpointpresentatie, de gestelde vragen en bijbehorende antwoordenlees het verslag of kijk de opname van dit lunchwebinar:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 5 december 2022: 'Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder'

14 november 2022: 'Stroom uitwisselen met de buren en slim besparen'

In het lunchwebinar van 14 november 2022 maakten 34 deelnemers kennis met Kees Jan ‘t Mannetje van ABB en Jan Pellis van Local Watts. ABB heeft een slimme energiemodule die zorgt dat in bestaande wijken het elektriciteitsnetwerk de gelijktijdigheid in vraag naar all electric warmte beter aankan. Jan Pellis vertelde over het TROEF project waarin dankzij een innovatiesubsidie via TKI Urban Energy energie-uitwisseling mogelijk wordt. Vind hier de gestelde vragen met de antwoorden. Een uitgebreid verslag lees je hier.

Bekijk de opname van dit lunchwebinar hier:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 14 november 2022: 'Stroom uitwisselen met de buren en slim besparen'

10 oktober 2022: 'Data, elektra en bodemwarmte combineren'

In dit Uptempo! lunchwebinar vertelde Hubert Bloemen van De Warmtemaatschappij hoe hij voor 10.000 euro rij- en portiekwoningen van het gas afhaalt. Het bedrijf legt een klein warmtenetje aan met water op 10°C. In de woning maakt een stille, compacte water-water warmtepomp hier de gewenste temperatuur van. De bron is het leidingnetwerk zelf, dat anderhalve meter onder de grond ligt. Daar is het altijd 7-13°C. De afstand is meestal niet genoeg voor de warmtevraag van de woningen, maar een ondergrondse korf in snippergroen of onder een speeltuintje vergroot de benodigde lengte. Past dat niet, dan kunnen ook heatpipes, de koelvraag van een bedrijf of een collectieve luchtwarmtepomp aanvullende warmtebronnen zijn. Door intelligente aansturing en betere elektra meteen mee aan te leggen kunnen verdere investeringen achterwege blijven, zelfs als er al ouder dubbel glas in de woningen zit. De voorgevels van de woningen worden niet ontsierd door een leiding naar boven en de tuintjes hoeven ook niet overhoop, want de afgifte gebeurt langs de gordingen in het dak of soms door een nieuwe prefab dakgoot.

Lees het verslag van dit lunchwebinar hier, of bekijk de opname van dit lunchwebinar hieronder:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 10 oktober 2022: 'Data, elektra en bodemwarmte combineren'

5 september 2022: 'Verborgen Installaties'

Installaties die warmte en warm water kunnen leveren zonder aardgas, zijn groter dan de laatste generaties CV-ketels. Opslag die hoge elektriciteitsvraag in de winter kan voorkomen, neemt ook ruimte in. Waar dat binnen een probleem is, kun je ook kiezen om ze te verbergen in de tuin, waar functies gecombineerd kunnen worden. Drie innovaties stonden centraal in het lunchwebinar van maandag 5 september, waar 43 mensen aan deelnamen: de warmtewinberging van Calosol, Kittey van Klimaatmissie Nederland en de Energieschutting van Optisolar. De warmtewinberging maakt gebruik van prefab panelen die warmte uit het onzichtbare spectrum van daglicht kunnen halen, waardoor elke kleur mogelijk is als bron voor een water-water warmtepomp. De Kittey is een esthetische en multifunctionele unit met een warmtepomp en warmteopslag, met ruimte voor een laadpunt voor de auto, een locker voor pakketbezorgers of andere toepassingen. De energieschutting oogst warmte uit lucht en licht en dient daarmee als bron voor een water-waterwarmtepomp.

Bekijk de powerpointpresentatie, de veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden, het verslag of de opname van het webinar:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 5 september 2022: 'Verborgen Installaties'

4 juli 2022: 'Stralingswarmte'

In het Uptempo-lunchwebinar van maandag 4 juli kwamen twee technieken aan bod die woningen verwarmen met stralingswarmte. Ron van Wijk van AHT vertelde meer over stralingsmattten: stroom loopt door een amorfe metaallegering in matten onder de vloerafwerking. Deze geven een gelijkmatige temperatuur af, werken zeer efficiënt en zijn zeer goed regelbaar. Brigit Croonen van Saint Gobain presenteerde een stralingswarmte-oplossing in de wand: ActiveWall. Onderzoek door W/E in opdracht van TKI Urban Energy liet eind vorig jaar zien dat stralingswarmte bij toepassing van infraroodpanelen, gedrag heel bepalend is voor de kosten. De snelle reactietijd en goede regelbaarheid van de systemen kan voor lage energielasten en hoog comfort zorgen. De investeringen en het ruimtebeslag zijn bij toepassing van stralingswarmte minimaal. Peter Linders en Niels Rood vroegen de inleiders hoe netcongestie voorkomen kan worden en of automatische afwezigheidsdetectie geen voorwaarde is. 

Download hier de Powerpointpresentatie, lees hier het uitgebreide verslag, bekijk hier de presentatie Saint-Gobain Solutions - ActiveWarmth of kijk de opname hieronder terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 4 juli 2022: 'Stralingswarmte'

13 juni 2022: 'Innovatieve doorbraaktechnieken warmtepompen'

De technische ontwikkelingen in warmtepompen volgen elkaar snel op. In het Uptempo-lunchwebinar van maandag 13 juni stonden we stil bij twee doorbraken. Nu duidelijk is wanneer de CV-ketel wordt uitgefaseerd, zal de markt voor warmtepompen snel in omvang toenemen. Innovatieve bedrijven anticiperen daarop en komen met nieuwe concepten. Zo is Blue Heart op de markt met een techniek zonder koelvloeistof; in plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Blue Heart levert het component, bekende merken kunnen er hun product omheen bouwen. Itho Daalderop oogst succes met de Vincent, die niet alleen past in een hybride opstelling maar bij een beperkte warmtevraag ook stand alone kan functioneren. Snel geïnstalleerd, betaalbaar, zonder buitenunit en geruisloos. 

Lees hier het verslag van dit webinar, de gestelde vragen en antwoorden daarop, download hier de Powerpointpresentatie of kijk de opname hieronder terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 13 juni 2022: 'Innovatieve doorbraaktechnieken warmtepompen'

9 mei 2022: 'Warmteopslag'

In mei stond het Uptempo! lunchwebinar in het teken van twee innovaties die helpen in de winter voldoende omgevingswarmte beschikbaar te hebben in minder extreem geïsoleerde huizen. Fectum voegt aan collectoren op het dak een slimme regelunit voor de warmtepomp en het buffervat toe, waardoor het rendement sterk stijgt (en de maandlasten dus dalen). Bram van Lieshout legde uit hoe dit werkt. SolarEis is ondergrondse opslag van warmte in de fase-overgang tussen water en ijs. Bart Nuy liet in het lunchwebinar zien wat de voordelen zijn: compact, onverslijtbaar en in de woning blijft ruimte over.

Lees hier het verslag van dit webinar, of kijk het webinar terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 9 mei 2022: 'Warmteopslag'

4 april 2022: 'Platform voor industrialisatie'

In het tweede Uptempo! lunchwebinar van 2022 stond de vraag centraal: hoe verlagen we de kosten van het verduurzamen van miljoenen woningen door gebruik te maken van een digitaal platform waar alle betrokken bedrijven en opdrachtgevers bij aan kunnen sluiten? Wim Gielingh van Circular Building vertelde over zijn initiatief Cool Orange, waarin opname van de woning, keuze, aanschaf, logistiek en realisatie allemaal in geautomatiseerde processen op elkaar aansluiten dankzij een open platform. Zover is het nog niet, maar Gerrie Mühren liet zien dat bij al van ‘file to factory’ geproduceerd worden via GroenPrefab, dus zonder menselijke tussenkomst.

Lees het verslag of kijk het webinar hieronder terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 4 april 2022: 'Platform voor industrialisatie'

7 maart 2022: 'Open data en het eigen bezit'

In het eerste lunchwebinar van 2022 werd de Routekaart Duurzaam Vastgoed van CFP Green Buildings behandeld, een online tool die eigenaren van huurwoningen kan helpen een verduurzamingsstrategie op te stellen. De tool kan vier scenario's vergelijken: Label C, Label A, Gasloos en Energieneutraal. Doorrekening van open data (postcodes en huisnummers) resulteert in informatie over de benodigde investering, de jaarlijkse besparing en de bespaarde CO₂. Ook utiliteitsgebouwen zijn door te rekenen.

Een uitgebreid verslag van het webinar vind je hier. Terugkijken kan hieronder:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 7 maart 2022: 'Open data en het eigen bezit'

13 december 2021: 'Energieopslag in woningen'

In het laatste Uptempo! lunchwebinar van 2021 was onderwerp van gesprek collectieve opslag van stroom. Brendan de Graaf van Lyv realiseerde in Rijsenhout, in de gemeente Haarlemmermeer een buurtbatterij. Hij vertelde de bezoekers dat het wachten nog even op de politiek is, maar dat dan alle seinen op groen staan voor collectieve opslag. De dubbele energiebelasting is al verleden tijd en een aangenomen kamermotie vraagt het kabinet te verkennen hoe buurtbatterijen een oplossing kunnen bieden voor het overbelaste elektriciteitsnet. Lokale energiegemeenschappen hebben in ieder geval de wind in de rug; de Europese Commissie wil hier ruim baan voor maken. De elektrische auto gaat een groot beslag op de netwerkcapaciteit leggen, maar kan juist ook onderdeel van de oplossing worden. Zo worden in een pilot in Voorschoten deelauto’s geladen aan een geïntegreerde buurtatterij en snellader op gelijkstroom.

Lees het uitgebreide verslag van dit lunchwebinar, de gestelde vragen en antwoorden daarop of kijk de opname hieronder terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 13 december 2021: 'Energieopslag in woningen'

15 november 2021: 'Circulair isoleren'

Het isoleren van gevels scheelt veel energie, maar de traditionele materialen hebben natuurlijk wel een footprint. Hoe kunnen we dit circulair inrichten? Recente isolatiematerialen komen bijvoorbeeld uit de textielinzameling of afvalstromen. Of kunnen we beter kiezen voor biobased isoleren, zoals producten op basis van vlas en hennep? In dit lunchwebinar van Uptempo!, dit keer op de tweede maandag van november, kregen de aanwezigen snel een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Lees het uitgebreide verslag van dit lunchwebinar of kijk de opname hieronder terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 15 november 2021: 'Circulair isoleren'

4 oktober 2021: 'Warmteterugwinning in doucheruimten'

In het lunchwebinar van 4 oktober vertelden Jos den Besten van Hamwells en Bart Bergmans van Sanura ca. 40 deelnemers alles over het terugwinnen van warmte uit douchewater. Het systeem van Hamwells haalt de warmte uit de afvoer op één verdieping. Sanura heeft een horizontaal systeem en vereist geen inbouw. Ook MEED heeft een systeem dat gemakkelijk toepasbaar is in bestaande bouw; Sikko Luinge gaf desgevraagd aan dat gekozen is voor elektrische verwarming. Zo is transportverlies tot een minimum beperkt. De terugverdientijd van deze systemen is afhankelijk van het aantal minuten douchen per dag maar doorgaans ruim korter dan tien jaar. Andere voordelen: het scheelt ruimtebeslag voor een buffervat en een kleinere warmtepomp is voldoende wanneer de woning gasloos wordt.

Een uitgebreid verslag van het webinar vind je hier. Terugkijken kan hieronder:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 4 oktober 2021: 'Warmteterugwinning in doucheruimten'

6 september 2021: 'Meten is weten'

Aan het lunchwebinar van 6 september deden 53 mensen mee. Het onderwerp was monitoring van data uit het huis. O-Nexus, iOtta en Smart Twin (WoonConnect) vertelden welke voordelen dit heeft. Ze benadrukten dat niet alleen na afloop, maar al voor de renovatie sensoring en monitoring zinvol is; je kunt investeringen in verduurzaming beter onderbouwen als je aan kunt tonen waar de verspilling zit. Smart Twin is belangrijk om je bezit goed te kennen, data uit de meterkast vertellen je hoe vaak je apparaten aanslaan en sensoring as a service kan onderhoud voorspellen en zo kosten besparen. Ook de energierekening van de bewoner kan dalen, wanneer deze gebruik maakt van de apps en dashboards. De investeringen kunnen beperkt blijven tot € 200, al kun je ook makkelijk het tienvoudige besteden, afhankelijk van de hoeveelheid data die nodig zijn. Conclusie na afloop: data is geen doel op zich, maar kan de kosten voor huurder en verhuurder naar beneden duwen.

Lees het verslag van dit lunchwebinar, of kijk het hieronder terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 6 september 2021: 'Meten is weten'

5 juli 2021: 'Warmte oogsten en opslaan'

Drie technische innovaties stonden centraal in het lunchwebinar van Uptempo! op maandag 5 juli 2021, waarin 53 deelnemers online waren. Met de warmtewingevel van TNO en Emergo haal je de warmte voor energiepositieve woningen vanaf de gevelpanelen met een samen met AkzoNobel ontwikkelde coating. Het systeem is voordeliger dan een bodemlus. In vergelijking met een luchtwarmtepomp is het rendement beter en behoort geluidsoverlast tot het verleden. Ondiepe aquathermie of warmte uit de bodem kan ook een bron zijn, met panelen van MEFA. De Hydrobag slaat warmte op in een geïsoleerde zak op maat, die achter een knieschot op zolder past, in de kruipruimte of onder het terras. Benieuwd naar de vragen die gesteld werden en de antwoorden die tijdens het lunchwebinar gegeven zijn?

Lees het verslag van dit lunchwebinarbekijk de Q&A of kijk het lunchwebinar hieronder terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 5 juli 2021: 'Warmte oogsten en opslaan'

7 juni 2021: 'Met welke hypermoderne middelen kunnen we woningmandjes maken?'

Drones, zeppelins en pointcloud-camera's. Wat heb je eraan als woningcorporatie? 'Meer dan je zou verwachten', volgens Kees den Dekker van Republiq. In het lunchwebinar van Uptempo! op 7 juni keken we naar gevelherkenning, open data, een open source engine voor maatregelpakketten per woning, die paradoxaal genoeg juist industrialiseren mogelijk maken. Met naast Kees den Dekker ook inleidingen van Dirk Huibers (Octo) en Stefan Quak (Aeroscan). Dit is deel 2 van de Uptempo! lunchwebinarspecial 'Digitaal', en een vervolg op de editie van 12 april over digital smart twins.

Lees hier het verslag of kijk het webinar hieronder terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 7 juni 2021: 'Met welke hypermoderne middelen kunnen we woningmandjes maken?'

3 mei 2021: 'Hoe ontwikkel je robuuste en betrouwbare bouwstromen?'

Met medewerking van Actium, De Variabele en de TU Eindhoven.

Tijdens het Uptempo! lunchwebinar op 3 mei jl. werden renovatiestromen besproken, oftewel: hoe bundelen we bij de verduurzaming van corporatiewoningen de vraag, zodat kostendaling écht in beeld komt? ‘Door lang vooruit te kijken’, betoogde Ludwig Smits van De Variabele. Drie jaar voor realisatie van groot onderhoud (‘dus als het dak eraf gaat’) en twee jaar voor planmatig onderhoud moet je al afspraken maken. Dat is te vroeg voor nauwgezette prijsbepaling, maar nog niet te laat voor het benutten van kansen voor kostenreductie. Doordat De Variabele tegenwoordig werk langer van te voren ziet aankomen, is het mogelijk slimme combinaties te maken en prijsreductie te bereiken.

Vlak daarvoor had Rob Hoogeveen van de Drentse corporatie Actium uitgelegd dat het loont om samen te werken met andere corporaties. In nieuwbouw zijn hier al veelbelovende resultaten mee zichtbaar geworden. Factum voorkomt tegenwoordig een ‘race to the bottom’ in uitvragen op de markt, ‘want onderaan de rekensom betaal je dan echt niet minder’. In de Drentse bouwstroom werken zes corporaties en twee marktpartijen samen. Het doel is om na vijf jaar 25% besparing te realiseren en dat lijkt zeker haalbaar. Achterliggend doel is dat op deze manier meer veilige, comfortabele en betaalbare huizen beschikbaar komen met hetzelfde budget. De samenwerking kwam niet zonder ups and downs tot stand, vertelde Rob; ‘Voordat je dezelfde taal spreekt, dat duurt even. Om elkaar volledig te vertrouwen, moet je elkaar volledig begrijpen.’

Lisanne Havinga van de TU Eindhoven heeft een rekenkern ontwikkeld om rationele maatregelenpakketten te kunnen vergelijken. Daarin zijn vier aspecten beter dan de bestaande methoden: er wordt niet gerekend met maandgemiddelden maar met kwartiergemiddelden; er wordt gerekend met echte bewoners in plaats van gemiddelde bewoners; met echte woningen in plaats van gemiddelde woningen en alle opties worden in samenhang berekend in plaats van alleen enkele standaardmaatregelen. Dit klinkt alsof het haaks staat op standaardisatie, maar het tegendeel is waar. ‘Als je van elke woning vooraf exact weet wat er moet gebeuren, kun je opnieuw combineren en je logistiek slim inrichten. Als je alle woningen in dezelfde straat met één aanpak renoveert, verspil je veel geld. Soms moet je een woning heel ingrijpend aanpakken om naar lage temperatuurverwarming te kunnen, soms hoef je bijna niets te doen. In het laatste geval houd je geld over en omdat je de gegevens onder de knop hebt kun je alsnog bundelen, binnen en desgewenst ook buiten je eigen bezit.’ Het is de bedoeling dat de rekenkern open source beschikbaar komt. Verschillende corporaties werken al met een prototype, maar een gebruiksvriendelijke interface is er nog niet. De TU/e verzamelt op dit moment launching customers om dit mogelijk te maken.

Kijk het lunchwebinar van 3 mei 2021 hier terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 3 mei 2021: 'Hoe ontwikkel je robuuste en betrouwbare bouwstromen?'

12 april 2021: 'Met Digital smart twins bewoners voor verduurzaming enthousiasmeren'

Met medewerking van Woonconnect, DLE en woningcorporatie Leystromen
Het Uptempo! lunchwebinar van april ging over het belang van digitale tweelingen van woonhuizen voor woningcorporaties. DLE.energy hielp Leystromen (10.000 woningen) met een betaalbare verduurzaming van rijwoningen door op basis van de 'smart twin' van Woonconnect de goede maatregelen te selecteren. Deze werden met bestaande onderhoudspartners uitgevoerd. Fatoz Ozer vertelde namens Leystromen dat niet de hele investering in rekening wordt gebracht bij de huurders, om de huren betaalbaar te houden. De totale woonlasten van de huurders dalen door die keuze effectief, tenzij ze meer verspillen. DLE.energy begeleidt de huurders na afloop van de renovatie ook met bespaaradviezen op maat, op basis van het platform van B-Next. Daarmee is digitalisering in de hele klantreis de sleutel voor kostenbesparing geworden: vooraf, door met woonconnect de juiste maatregelen te selecteren en de communicatie met de huurders uit te voeren; tijdens de ingreep door met het 3D-model efficiency winst te boeken en daarna dankzij B-Next. In al deze fases ontzorgt DLE.energy de corporatie. Deelnemers aan het lunchwebinar gaven aan tijdens deze 45 minuten praktische ideeën en handvatten te hebben opgedaan.

Kijk het lunchwebinar van 12 april 2021 hier terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 12 april 2021: 'Met Digital smart twins bewoners voor verduurzaming enthousiasmeren'

1 maart 2021: 'De invloed van balansventilatie op de warmtevraagterugdringing'

Met medewerking van Brink, Endule, Itho Daalderop en Woonmeij.
Omdat uit een analyse van de mogelijkheid tot deelname aan de Renovatieversneller bleek dat de impact van balansventilatie met WTW op de warmtevraag groot is, besteedden we hier aandacht aan in deze editie van de Uptempo! Lunchwebinars.

Veel corporaties kiezen voor roosters in het raam voor de aanvoer van verse lucht. Het huis wordt kierdicht gemaakt en geïsoleerd, maar door de roosters wordt de isolatiewaarde voor een deel weer teniet gedaan. Systemen waarmee verse lucht eerst wordt opgewarmd met de afgevoerde lucht, hebben dat nadeel niet. Tot nu toe was het nadeel dat er vaak nieuwe kanalen nodig zijn. In dit lunchwebinar ging het over nieuwe oplossingen die het aanbrengen van nieuwe kanalen vermijden. Dat kan door decentrale WTW-units in de woonvertrekken, of door de trapkolom te benutten als reservoir voor schone lucht.

Kijk het lunchwebinar van 1 maart 2021 hier terug, of lees een uitgebreid verslag van dit lunchwebinar, geschreven door Marjet Rutten:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 1 maart 2021: 'De invloed van balansventilatie op de warmtevraagterugdringing'

1 februari 2021: 'Strategische keuzes in corporatiebezit'

Met medewerking van De Alliantie en voorbeelden van Maarten Kusters van Tsavo en Trude Buitenhuis van Eneco
Ruim 110 mensen namen deel aan het Uptempo! Lunchwebinar dat op 1 februari in het teken stond van een strategische blik op de hele portefeuille van een woningcorporatie. Wat moet je weten voor je verstandige keuzes maakt? In welke wijk spelen gemeentelijke plannen al een duidelijke rol? Hoe zijn kosten te beperken zonder in te leveren op de gestelde duurzaamheidsdoelen? Renske Zwart, manager van het programma Duurzaamheid bij De Alliantie, deed haar aanpak uit de doeken. De Alliantie heeft een wijkwarmte-atlas gemaakt en kan nu van elke woning in alle wijken zien wat grofweg de beste strategie is om deze comfortabeler en duurzaam te maken. Daarna is ze via een marktconsultatie op zoek gegaan naar partijen die kunnen helpen bij de vraag: welke oplossingen kunnen ons hierbij helpen? Voor een aanzienlijk deel van het bezit is isolatie tot ongeveer label B het meest kosten-efficiënt, waarbij warmte tussen 50⁰C en 70⁰C nodig is. Deze ambitie is lager dan waar veel innovatieve marktpartijen mee aan de slag zijn.

Een voorbeeld van een marktpartij die een interessante benaderingswijze opperde in de marktconsultatie is Eneco. Trude Buitenhuis legde in het webinar de nadruk op een eerlijke prijs en verdeling van lusten en lasten. Een maandelijks bedrag voor een comfortabel verwarmd huis, mag wel variëren met bijvoorbeeld verspillend gedrag, maar zou niet moeten afhangen van de investeringen die toevallig nodig zijn in een specifieke woning. De rekensom moet over het hele bezit natuurlijk uitkunnen, maar verder kan een eerlijk maandbedrag een goed uitgangspunt zijn.
Tsavo (Maarten Kusters) gaf aan dat een analyse van de ambities en een analyse van het hele bezit, tot doelmatiger keuzes kan leiden dan een aanpak van project naar project. Met minder geld dezelfde ambities realiseren is nodig om de beschikbaarheid van wonen en betaalbare maandlasten niet in de knel te laten komen.

De conclusie kan zijn dat er nog een zoektocht gaan de is: er is nog geen uitgekristalliseerd concept voor ‘duurzame warmte als een dienst’, waarin ook invetseringen ten behoeve van koeling een plaats kunnen krijgen. Ook Eneco zoekt nog naar een helder concept, waarin de huurder niet gevangen wordt in een monopolie. Een grote verhuurder als De Alliantie is niet gebaat is bij allerlei fragmentarische eisen die bijvoorbeeld van gemeente tot gemeente gaan verschillen; zo is Eneco op zoek naar een vraagzijde die niet te versnipperd is met allerlei specificaties of verschillende prioriteiten. ‘Defaults’ in de markt moeten dus nog ontstaan.

Het lunchwebinar van 1 februari 2021 terugkijken:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 1 februari 2021: 'Strategische keuzes in corporatiebezit'

7 december 2020: 'Kostenreductie nul op de meter renovaties'

Met medewerking van RC Panels en Lenferink Group
In het Uptempo! lunchwebinar van 7 december praatten ruim veertig belangstellenden mee over het aardgasvrij en energieneutraal maken van rijwoningen. De vraag die zich daarbij al snel opdringt is: pakken we de woningen in, of laten we de schil voorlopig intact? Prijsdaling is in ieder geval belangrijk om woningcorporaties financieel gezond te houden. RC Panels bereikt die prijsdaling door industrialisatie. Lianda Sjerps-Koomen deed uit de doeken dat in veel gevallen het prefab proces uitkomst biedt. Als het bedrijf ontdekt dat de oplossing niet de meest concurrerende is, geeft het dat in alle openheid aan; eerlijkheid duurt volgens haar altijd het langst. Namens Lenferink Group liet Herman Boerma zien wat het Renovation Light concept inhoudt: geen buitenisolatie, maar één bodemlus voor een rijtje woningen met hun eigen warmtepomp, een innovatie van Itho Daalderop. Door het hoge rendement kunnen de woningen zich wel enig warmteverlies permitteren en blijven goede gevelelementen behouden tot aan het einde van hun levensduur. De conclusie was dat van situatie tot situatie berekend kan worden welke oplossing met de minste kosten tot de meeste CO2-reductie en comfortverhoging leidt. Van doorslaggevende invloed is de staat van de gevel en de kozijnen. Zijn die bijna aan vervanging toe of kunnen ze nog een jaar of tien mee? De vragen en de antwoorden vind je hier

Kijk het lunchwebinar van 7 december 2020 hier terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 7 december 2020: 'Kostenreductie nul op de meter renovaties'

2 november 2020: 'Efficiënt verduurzamen van hoogbouw met aandacht voor de bewoner'

Met medewerking van Era Contour en Giesbers Rotterdam
ERA-flats werden zo’n vijftig jaar geleden gerealiseerd om veel mensen tegelijkertijd een betaalbare, maar uitzonderlijk ruime woning te kunnen bieden. De afkorting stond indertijd voor ‘van Eesteren Rationele Aanpak’. Zo voortvarend als deze galerijflats in de jaren '60 en '70 werden neergezet, zo voortvarend moeten ze nu worden verduurzaamd. Door de schaalgrootte is het daarbij mogelijk een aanpak te kiezen waarin snel grote aantallen woningen kunnen worden verduurzaamd. Het beperken van de doorlooptijd en maatregelen om de overlast voor de bewoners te minimaliseren, is de moeite waard.

Kijk het webinar hier terug:

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 2 november 2020: 'Efficiënt verduurzamen van hoogbouw met aandacht voor de bewoner'

5 oktober 2020: 'Hoe goede bewonersparticipatie leidt tot zeer hoge deelname'

Met medewerking van Thuisbaas en Parteon
Gasvrij-renovaties vereisen 70% instemming van huurders. Dat vereist beslissingen nemen zonder zekerheid of ze ook uitgevoerd kunnen worden. Maar het kan ook anders: Parteon en Thuisbaas lieten bewoners in Assendelft zelf kiezen of ze mee wilden doen. Het gevolg: een hoge deelname en geen weerstand. In het lunchwebinar van 5 oktober deden Gijs van Wijk (Thuisbaas) en Nina Bos (Parteon) uit de doeken hoe de proef verliep.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 5 oktober 2020: 'Hoe goede bewonersparticipatie leidt tot zeer hoge deelname'

7 september 2020: 'Verduurzamen in bestaande rijwoningen met stille warmtepompen'

Met medewerking van Factory Zero en Goed Wonen Gemert
Een hoge flat van het gas afhalen zonder goede warmtebron in de buurt, hoe doe je dat? De Utrechtse corporatie BoEx ging de uitdaging aan. Met het Inside Out concept wordt de gevel benut voor opwek. Decentrale units voor temperatuurregeling en ventilatie zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Op dergelijke daken is ook plek voor een PowerNEST van IBIS Power: zon en wind op een minimale oppervlakte met een maximale opbrengst. In dit interactieve lunchwebinar van drie kwartier deelden Bo-Ex, Bos Installatiegroep, Powernest, Alkondor en Utrecht Sustainability Institute de geleerde lessen:

Presentatie Jan Willem van de Groep (pdf)

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 7 september 2020: 'Verduurzamen in bestaande rijwoningen met stille warmtepompen'

6 juli 2020: 'Innovatief exterieur renoveren'

Ruim vijftig deelnemers volgden het lunchwebinar van Uptempo! over het verduurzamen en gasloos maken van hoogbouwflats op maandag 6 juli. Namens het consortium Inside Out presenteerde Richard Bos een totaaloplossing voor energieleverende hoogbouwflats. “Het is belachelijk dat we gebouwen hebben die energie vragen in plaats van leveren,” zegt hij in het lunchwebinar. Namens woningcorporatie Bo-ex zei Jitske van Helden: “Je moet zo’n project durven aangaan. Natuurlijk zijn er risico’s, bijvoorbeeld de reacties van bewoners. Maar we verwachten meer positieve reacties dan negatieve.” Het concept maakt gebruik van prefab alles-in-een gevelelementen, die isolatie, opwek en ventilatie combineren. Na tests in het laboratorium en in een proefwoning zit Inside Out nu in de realisatiefase.

PowerNest van Ibis Power combineert zon en wind, in modules die het gebouw een paar meter hoger maken. “Op basis van het venturi-effect en de wind die tegen het gebouw wordt opgestuwd, halen we 140%-160% hogere snelheden,” zegt oprichter en CEO Alexander Summa. Samen met de zonnepanelen wekken we tot zes keer meer energie op dan wat nu gebruikelijk is, met zonnepanelen overal tussen de installaties.” De opgewekte energie brengt zo’n 10 cent per kilowattuur aan kosten met zich mee. Doordat energiebelasting wordt vermeden is dat een zeer concurrerende prijs voor consumenten. Ook met het Inside Out concept realiseren de huurders lagere maandlasten.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 6 juli 2020: 'Innovatief exterieur renoveren'

28 mei 2020: 'Renoveren bij mutatie'

Verduurzamen van meerdere (bewoonde) panden tegelijk gaat het makkelijkst als de woningen dezelfde eigenschappen hebben en dicht bij elkaar liggen. Maar veel woningcorporaties hebben gespikkeld bezit. Dat maakt het op grotere schaal woningen renoveren lastig. Maar het kan ook anders. MURENO, ‘renoveren bij mutatie’, is een methode van verduurzamen waarbij woningen die verspreid liggen op mutatiemomenten worden verduurzaamd. Zodra een huurder uit een woning vertrekt, wordt deze gerenoveerd voordat een nieuwe huurder zich meldt. Deze aanpak vraagt om een strakke regie en goede afspraken tussen de woningcorporatie en de ketenpartners. In een verhelderend eerste lunchwebinar deelden ervaringsdeskundigen eind mei hun tips & tricks rond #MURENO.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Opname lunchwebinar 28 mei 2020: 'Renoveren bij mutatie'
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om een optimale gebruikerservaring te bieden. Je kunt je voorkeuren aanpassen .
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen.