Als voorloper in de energietransitie is het natuurlijk belangrijk dat wij naar onze CO₂-voetafdruk kijken. Daarnaast denken we graag met je mee.

Jazeker, ook websites hebben een CO₂-voetafdruk...

Het internet verbruikt veel elektriciteit. 416,2 TWh per jaar om precies te zijn. Dat is meer dan het gehele Verenigd Koninkrijk per jaar in totaal.

 • We maken gebruik van een groene server

  Heb jij een website? Check je ecologische voetafdruk op websitecarbon.com

 • Donkere modus

  Het weergeven van de website in de donkere modus zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van een witte achtergrond. Als bezoeker heb je in deze keuze qua weergave een directe invloed op de footprint van topsectorenergie.nl.

  Daarnaast kun je ook een hoop energie besparen door (OLED) schermen op de donkere modus te zetten.

 • De code van onze website

  Wij laden niks in voordat jij er actief naar vraagt. Of het nou gaat om code, afbeeldingen of video’s. Beheer je voorkeuren via de cookiebanner.

Bekijk de video's met diverse innovatieve oplossingen die bijdragen aan de energietransitie.

Ons netwerk piept en kraakt – zo strijdt TKI Urban Energy tegen congestie op het energienet

De energievoorziening van Nederland wordt meer en meer elektrisch. Van warmtepomp tot windmolen, allemaal werken ze mee aan de energietransitie. Maar ook aan onbalans op het energienet. Want het waait niet altijd even hard. TKI Urban Energy ondersteunt innovatieve bedrijven die flexibiliteit creëeren en gaat zo de strijd aan tegen congestie.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Vandebron: Elektrische auto’s flexibeler opladen? Het kan met Vandebron’s smart charging platform

Door de smart charging dienst van Vandebron krijgt netbeheerder TenneT de flexibiliteit die het wil: het laden van honderden auto’s kan op afstand worden gestart en gestopt. Consumenten die meedoen verdienen zo geld en gaan sneller ‘om’. Vandebron is een energieplatform met een missie. Ze brengen vraag en aanbod van goeie energie samen en bieden innovatieve toepassingen waardoor slimmer met energie omgegaan kan worden. Zo wordt er samen naar 100% duurzame energie toegewerkt.

Gebruikers:

200.000 huishoudens sloten zich bij al aan bij Vandebron.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Dexter Energy: AI forecasting software van Dexter Energy voorspelt energieverbruik

Dexter Energy gebruikt een Artificial Intelligence-weerman om energiebedrijven te helpen de vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen. Het modelleren van zon- en windenergie gebeurt met behulp van geavanceerde forecasting software, die zo de energietransitie helpt versnellen.

Dexter is in 2017 begonnen door Luuk Veeken met het idee om machine learning te gebruiken om het elektriciteitssysteem te verbeteren. Na een tiental piloten verduidelijkte Dexter zijn missie: het helpen van energiebedrijven voorop te lopen in de richting van een schonere en betaalbare energietoekomst door data-analyse en voorspellingsservices aan te bieden.

Gebruiker:

HVC Groep
Waar anderen afval zien, ziet HVC waardevolle grondstoffen. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden voor nieuwe producten. Steeds meer afval, zoals plastic en papier, krijgt een 2e, 3e of zelfs 4e leven. Hergebruiken levert een steeds schonere leefomgeving op en inkomsten voor duurzame investeringen.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Peeeks creëert door slimme boilers flexvoordelen voor consumenten

Peeeks helpt om apparaten in huishoudens slimmer aan te sturen. Gezinnen besparen geld door bijvoorbeeld hun boiler pas te laten opwarmen wanneer er een overschot aan duurzame wind- of zonne-energie op het net is.

Peeeks ontwikkelt sinds 2011 een reeks innovatieve diensten en producten op het gebied van home energy management (HEM) en maakt deel uit van de Eneco Groep. Deze krachten zijn gebundeld om de volgende generatie slimme oplossingen voor energiebeheer te ontwikkelen, die tegemoet zullen komen aan de groeiende behoefte om elektriciteit, warmte en mobiliteit te integreren.

Gebruiker:

Audi (HEMS)
Audi brengt elektrische mobiliteit verder dan de auto en biedt haar klanten een op maat gemaakt systeem. Het merk werkt samen met Peeeks om zijn elektrische model Audi e-tron te verbinden met de thuisinfrastructuur van de gebruiker. Dankzij Peeeks energiemanagementsysteem wordt duurzame fotovoltaïsche energie opgeslagen in een thuisbatterij en optimaal gebruikt voor de laadpaal en het huishouden. Deze intelligente interactie met energiebeheersystemen voor thuisgebruik maakt kosten-geoptimaliseerd opladen mogelijk.

Eneco (CrowdNett) en LichtBlick (SchwarmBatterie®)
Helpen om vervuilende kolencentrales uit te zetten? Met zonnepanelen, een thuisbatterij en groene stroom komen we samen een heel eind. Peeeks stuurt in Nederland en Duitsland een netwerk van slimme thuisbatterijen. Samen vormen die thuisbatterijen een groene energiecentrale die het elektriciteitsnet in balans houdt. Zo creëren wij een energiewereld waarin consumenten producenten worden en waarin mensen hun energie delen.

Eneco (Slimme boiler module)
De Slimme Boiler Module is een groene upgrade voor boilers van stroomklanten van Eneco. Via een verbinding met het Peeeks systeem kiest de module zorgvuldig de opwarmmomenten. Bovendien zorgt het Peeeks platform ervoor dat de boiler vooral energie verbruikt als er een overschot aan groene energie is.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Jedlix creëert een whitelabel app om elektrische auto’s goedkoop en flexibel op te laden

In de Jedlix-app geven automobilisten hun vertrektijd aan, waarna de prijs van de stroombeurs APX bepaalt wat het beste moment is om goedkoop en duurzaam te laden. De app is beschikbaar als whitelabel-app voor verschillende autofabrikanten. Zowel consumenten als fabrikanten gaan zo sneller ‘om’.

Samen met hun gebruikers en partners is Jedlix de leider op het gebied van Smart Charging. Met Smart Charging-auto's kunnen ze belangrijke stappen zetten in de overgang naar duurzame energie en zorgen ze ervoor dat gas- en kolencentrales steeds minder actieve uren nodig hebben. En in de toekomst? Dan maakt elke ev-gebruiker de best mogelijke laadstops. Thuis en in het openbaar, in Nederland en in het buitenland.

Gebruiker:

Renault
Neemt de white-label app af die wordt gebruikt voor de Zero Emission voertuigen van Renault en draagt daarmee bij aan het doel om in 2030 100% van de Renaults elektrisch aan te bieden.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

ICT Group’s softwareplatform EnergyNXT balanceert energieverbruik voor o.a. industrie

Het softwareplatform EnergyNXT van ICT Group helpt om de opwek en het verbruik van diverse apparatuur op elkaar af te stemmen. Binnen een gebouw, maar ook tussen meerdere gebouwen. Hierdoor daalt de energierekening en stijgt de netstabiliteit. Een duidelijke versneller voor de energietransitie.

EnergyNXT is hét online kennisplatform, gericht op de Energie en Milieu Technologie (EMT) sector in Oost Nederland. Het verbindt energieprofessionals (in opleiding), onderzoekers, studenten (van MBO tot universiteit) aan de innovaties en ontwikkelingen in het domein van de duurzame energie.

Het platform staat daarmee voor: – next generation (=sustainable) energy – next generation energy professionals EnergyNXT wil een impuls geven aan de energietransitie op regionale schaal (Oost-Nederland) via versnelling en verbinding van innovatie/valorisatie activiteiten. Het kennisplatform zet relevante initiatieven en ontwikkelingen in de spotlight en stimuleert interactie tussen relevante partijen.

Gebruiker:

iWell
Werken aan het versnellen de energietransitie en bouwen vandaag aan de energievoorziening van morgen. Samen maken ze de wereld mooier. Duurzamer, schoner en groener. Met Cube, de slimme batterij zetten zij vandaag al stappen op weg naar een mooiere wereld.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Ed.mij: Voorspelt en optimaliseert energieverbruik en -opwek voor minimaal stroomoverschot

Ed.mij helpt bedrijven om te voorspellen hoeveel duurzame stroom zij opwekken. Ed.mij stemt hun elektriciteitsvraag daarop af, bijvoorbeeld door machines tijdelijk uit te schakelen of op andere momenten te laten draaien, en verkoopt alle overtollige energie aan de energiemarkten. Ed.mij versnelt zo de energietransitie.

Ed.mij is de energie- en dataspecialist. Zij voorspellen energieverbruik en -productie én helpen om slim energie te verhandelen: direct op de markt of onderling met een duurzame partner.

Gebruiker:

Plospan is één van de meest toonaangevende houtverwerkingsbedrijven in Europa. Het productengamma richt zich specifiek op kwalitatief hoogwaardige bodembedekking voor paarden, veehouderij en kleine huisdieren. Daarnaast hebben ze het produceren van milieuvriendelijke brandstof toegelegd in de vorm van kwalitatief hoogwaardige houtpellets.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Spectral ontwikkelt een Smart Grid Platform voor opslag, beheer en verkoop van opgewekte energie

Spectral helpt energy communities, gebiedsontwikkelaars en windparkeigenaren om inzicht te krijgen in opgewekte energie. Door het softwareplatform kunnen ze hun eigen duurzame energie beheren, opslaan en voor de optimale prijs verkopen. Zo draagt Spectral bij aan een snellere energietransitie.

Spectral is een spin-off van Metabolic, een actiebureau voor duurzame ontwikkeling, gevestigd in Amsterdam. In 2012 zijn ze onder Metabolic samen gaan werken, waar de expertise in schone technologieën toepast werd om projecten te ontwikkelen zoals "De Ceuvel" - een kantorenpark in Amsterdam Noord dat wereldwijde aandacht heeft gekregen als een etalage voor duurzame stedelijke ontwikkeling.

Gebruiker:

Schoonschip
In het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord, zijn in het najaar van 2018 de eerste huizen komen te liggen van de drijvende woonwijk Schoonschip. De 30 waterkavels – in dit geval drijvende betonnen bakken – bieden woonruimte aan totaal 46 huishoudens. Het is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Recoy voorspelt energieverbruik en verwaardt overtollige energie

Recoy berekent voor bedrijven met een hoog stroomverbruik hoe ze hun energiegebruik slim kunnen inregelen en maakt inzichtelijk hoeveel een bedrijf kan verdienen met eigen opgewekte stroom. Zo helpt Recoy de energietransitie te versnellen.

Recoy helpt organisaties bij te dragen aan een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem door slim gebruik te maken van energieflexibiliteit. Hiermee kan op het juiste moment gebruik worden gemaakt van duurzame en goedkope energie. Dit levert flinke besparingen op, voor de klanten en voor de maatschappij!

Gebruiker:

Utility Support Group
Onder de naam USG Industrial Utilities verzorgen zij de inkoop, productie, distributie en verkoop van elektriciteit, stoom, technische gassen, stikstof, lucht en water voor bedrijven op industriecomplex Chemelot. Zij leveren aan fabrieken van onder andere SABIC, OCI Nitrogen, Lanxess, Fibrant en Anqore. USG Industrial Utilities is erop gericht om een betrouwbare, duurzame partner te zijn op het gebied van productie, distributie en levering van utilities tegen de laagste integrale kosten.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Software van Sympower creëert balans voor netbeheerder TenneT

Door de elektriciteitsvraag bij bedrijven aan te passen, helpt Sympower om het elektriciteitsnet in balans te houden. Dit gebeurt automatisch, door bijvoorbeeld machines tijdelijk uit te schakelen of productie te verplaatsen naar een ander tijdstip – zonder dat de klant er last van heeft.

Sympower is opgericht in 2015, gedreven door de visie van een slim en schoon energiesysteem, mogelijk gemaakt door demand-side management. De impact van deze visie zal de weg vrijmaken voor een koolstofvrije toekomst. Sympower werd wereldwijd geboren en is uitgegroeid tot een bedrijf met teams die actief zijn in vijf landen. Ze willen een schoner en duurzamer energiesysteem creëren door de behoefte aan fossiele brandstoffen te verminderen door het energieverbruik te synchroniseren met hernieuwbare bronnen. Elk niveau van het energiesysteem speelt een rol in de energietransitie en de missie is om de deelname van energieactiva over de hele wereld te vergemakkelijken. Hun rol is om innovatieve oplossingen te bieden aan netbeheerders en waarde te creëren voor eigenaren van toestellen door een betaalde verbinding met duurzame netbalanceringsdiensten aan te bieden.

Gebruiker:

TenneT
TenneT is een toonaangevende Europese netbeheerder (TSO), met activiteiten in Nederland en in Duitsland. Zij streven ernaar om een betrouwbare en ononderbroken levering van elektriciteit in ons hoogspanningsnet te garanderen voor ongeveer 41 miljoen mensen.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Peta Watts voorspelt en vermarkt duurzame stroomproductie en -consumptie

Peta Watts helpt bedrijven om hun duurzame stroomproductie- en consumptie te voorspellen. Door grote accu’s te plaatsen kan de software van Peta Watts bovendien overcapaciteit opslaan en voor de beste prijs verkopen op de energiemarkten. Zo versnelt Peta Watts de energietransitie.

Gebruiker:

Greenparc Energy
Bijna 4.000 zonnepanelen op het dak van Royal Lemkes produceren meer stroom dan het bedrijf zelf nodig heeft. Die stroom is nu beschikbaar voor de consument. En schijnt de zon even niet, dan wordt jouw stroom aangevuld uit de batterij van Greenparc Energy of met Nederlandse windenergie.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Hedgehog Applications levert batterijsystemen aangestuurd door slimme software

Hedgehog Applications is een bedrijf dat batterijsystemen levert voor het opslaan van duurzame elektriciteit, inclusief slimme software die effectieve aansturing van de batterijen mogelijk maakt. Hedgehog Applications is een aantal jaar geleden opgericht om remenergie uit treinen op te vangen en te hergebruiken, waarna ze zich hebben gespecialiseerd in batterijsystemen. Ze gebruiken open softwareprotocollen voor de aansturing van deze batterijen. Dit vereenvoudigt samenwerking met andere partijen zoals Maxem.

Partner:

Maxem
Maxem ontwikkelt software die EV laadpalen afstemt op het net en de energiestromen in het bijbehorende gebouw. Zo’n elektriciteitssysteem kan worden aangevuld met batterijen om efficiëntere laadcycli van de EV’s mogelijk te maken. Vanwege de open protocollen die Hedgehog Applications gebruikt zijn deze batterijen zeer geschikt om geïntegreerd te worden in de elektriciteitssystemen van Maxem.

Core Supply Groep
Core Supply Group maakt gebruik van de systemen van Maxem en de batterijen van Hedegehog Applications om hun mondkapjesmachine op zonne-energie te laten draaien.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Greenflux ontwikkelt softwaresystemen voor EV laadpalen

Greenflux biedt verschillende services aan, waaronder slim laden. Dit doen zij via een cloudsysteem, waardoor hun slim-ladensysteem makkelijk opschaalbaar is. Dit maakt het mogelijk om grote groepen elektrische auto's tegelijk op te kunnen laden met energie die is opgewekt door de zon.

Belangrijke partners van Greenflux zijn energiebedrijven. Deze krijgen steeds meer interesse in laadpalen en slim laden om dit te kunnen koppelen aan hun energieverkoop.

Gebruiker:

Eneco eMobility
Eneco heeft al duizenden laadpalen in Nederland. Hierbij maken ze gebruik van Greenflux software om flexibel laden mogelijk te maken en om te kunnen gaan met beperkingen in de netaansluitingen.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Lyv: Het gebruik van energie optimaliseren? Dan kan met Lyv Energy Management Solutions

Het veranderende energielandschap vraagt om slimme energiesystemen. Lyv Solutions biedt geavanceerde energiediensten om het gebruik van energie te optimaliseren waardoor je een financieel voordeel behaalt en overbelasting van het stroomnetwerk voorkomt. Lyv is er zowel voor bedrijven, particulieren als communities.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Xemex - Gespecialiseerd in EMS en het monitoren van energiegebruik

Xemex biedt oplossingen om zowel energiekosten te verlagen als de energie-efficiëntie te verbeteren en de ecologische voetafdruk te beheren. Zo zijn er oplossingen voor verschillende soorten meters; pv-zonne-energie, Energy Management, ev-charging en Home Energy Monitoring. Eén van hun oplossingen is ‘Lewiz’, een slimme Energy Management Solution (EMS) die huiseigenaren ondersteunt bij het optimaliseren van hun energieverbruik en energierekening in een steeds complexer wordend energielandschap.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Smappee - energie-efficiëntie en slimme laadoplossingen

Smappee maakt het makkelijk om (hernieuwbare) energie efficiënter te gebruiken. Dankzij gedetailleerde, realtime gegevens over het energieverbruik van de gebruiker kan Smappee alle energiestromen (dus zonne-energie, maar ook aardgas en water) efficiënt meten en monitoren.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.

Distro Energy - Handelsplatform stimuleert gebruik van hernieuwbare energie

Distro Energy heeft een marktplaats ontwikkeld die vraag en aanbod van energie in de haven van Rotterdam bij elkaar brengt. Samen met Platform Zero zetten zij zich in om de energietransitie te versnellen. Dit doen ze door het implementeren van een geïntegreerde elektrificatiestrategie die gericht is op de groei van lokale hernieuwbare productie, verbruik en opslag. Hierdoor wordt niet alleen lokaal gebruik van hernieuwbare stroom bevorderd, maar worden ook lagere kosten voor de gebruikers, een beperking van congestie en verbeterde rendementen voor partijen die hernieuwbare energie opwekken en/of opslaan gerealiseerd.

Poster
De hier ingesloten externe content word geblokkeerd omdat er toestemming van u nodig is.
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om een optimale gebruikerservaring te bieden. Je kunt je voorkeuren aanpassen .
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen.