Snel en effectief resultaten door samenwerking
Duurzame en klimaatneutrale moleculen en duurzame vervangers daarvan zijn nodig om tegen de achtergrond van vergaande elektrificatie een rol te spelen in de energietransitie. Daarbij richt TKI Nieuw Gas zich op sectoren die lastig of niet-efficiënt te verduurzamen zijn via directe elektrificatie zodat een volledige overgang naar een klimaatneutraal energie- en grondstoffensysteem in de toekomst haalbaar is. Door samenwerking tussen partijen die in de waardeketens actief zijn is het mogelijk om snel en effectief resultaten te boeken. Publiek-private samenwerking is hierbij een sleutelfactor.
Onze belangrijkste documenten op een rij:
Waterstofwijzer
Innovatieagenda waterstof
Excelling in hydrogen
De Waterstofkaart van Nederland
Bekijk hier alle onze documenten
Over onze netwerkorganisatie
TKI Nieuw Gas is een typische netwerkorganisatie. Onze stakeholders zijn afkomstig uit de industriesector, de maakindustrie, het midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen zoals universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten, stichtingen en samenwerkingsverbanden, en overheden. De directeur coördineert de inhoudelijke programma’s samen met de programmamanagers. Zij programmeren op de inhoudelijke thema’s, begeleiden de inzet van innovatiesubsidies voor publiek-private projecten en adviseren innovators bij het aanvragen en uitvoeren van innovatieprojecten en bij andere inhoudelijke en netwerkvragen.

Innovatieprogramma
In het Nederlandse energiesysteem bestaat momenteel ruim 20% uit het verbruik van elektriciteit, 80% van de energievoorziening komt uit moleculen. Die verhouding is aan het verschuiven en de verwachting is dat in 2050 het gebruik van elektriciteit dominant wordt. Moleculen zijn in de toekomst echter nog nodig op plaatsen waar directe elektrificatie niet goed mogelijk is of bijvoorbeeld uit economisch oogpunt te duur is.
Het innovatieprogramma van TKI Nieuw Gas richt zich op duurzame en klimaatneutrale opties voor de inzet en vervanging van moleculen die van belang zijn voor een succesvolle energietransitie:
- Waterstof: waardeketens van productie tot toepassing van duurzame en klimaatneutrale waterstof, bijvoorbeeld in de industrie als brandstof en grondstof, mobiliteit en elektriciteitsopwekking.
- Groen gas: met name productie van hernieuwbare gassen uit biomassa, zoals biomethaan, biogas en synthesegas.
- Afvang, hergebruik en opslag van CO₂ (CCUS), met name in de industrie.
- Geo-energie: gebruik van de ondergrond voor de energietransitie, zoals voor de winning van geothermie en ondergrondse energieopslag.
- Systeemintegratie Noordzee: integratie van energie- en andere activiteiten op de Noordzee.

Onze organisatie
-
Secretariaat
Voor algemene vragen en informatie over de innovatiemakelaars.
Ineke Swart–den Boer
E: office@tki-gas.nl
T: (+31) 033 700 9790Directeur
Voor inhoudelijke vragen over lopende en nieuwe initiatieven en adviestrajecten.
Jörg Gigler
E: jorg.gigler@topsectorenergie.nl
T: (+31) 06 4525 1571Bezoekadres
TKI Nieuw Gas houdt kantoor bij ISPT in Amersfoort.
TKI Nieuw Gas
Groen van Prinstererlaan 37
3818 JN Amersfoort -
Ulco Vermeulen - voorzitter
Richard Braal - secretaris
Anton Broenink - penningmeester
Barbara Huneman
Berend Scheffers
David Smeulders
Douwe Faber
Erik van Engelen
Marit Brommer
Lees meer over ons bestuur -
TKI Nieuw Gas heeft enkele honderden partners in haar netwerken. Daarnaast werkt TKI Nieuw Gas samen met verschillende organisaties die zich op dezelfde onderwerpen richten, zoals Platform Groen Gas, het CATO-consortium (CCUS), GroenvermogenNL, het Geo-energieconsortium en diverse organisatie op het gebied van waterstof, zoals FME, NWBA en NL Hydrogen.
TKI Nieuw Gas stemt haar activiteiten af met verschillende ministeries, zoals het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en maakt gebruik van de expertise en ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Door de hele keten heen is er afstemming met een heel scala aan organisaties uit het netwerk.
-
De contactgegevens van onze programmamanagers vind je hier:
Groen Gas - Ruud Paap
CCUS - Brigitte Jacobs
Waterstof - Marcel Weeda
Geo-energie - René Peters

Jörg Gigler
E: jorg.gigler@topsectorenergie.nl T: (+31) 06 4525 1571