We hebben aandacht voor de zogenaamde eigenaarloze problemen rond referentiearchitecturen, het gebruik en beheer van data en cybersecurity. Bij de toepassing van digitale technologieën in de energietransitie zien wij deze drie thema’s als rand voorwaardelijk om te komen tot een eerlijk, inclusief en democratisch bestuurbaar energiesysteem.
We kijken naar digitaliseringsvraagstukken die spelen binnen subsectoren, zoals bij wind op zee, in de gebouwde omgeving of bij de industrie. Dit doen we in samenwerking met de verschillende Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) binnen Topsector Energie, MMIP's en met andere doorsnijdende thema’s zoals Systeemintegratie, Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI) en Human Capital Agenda (HCA).
Ook verkennen we digitale technologieën en duiden we de impact hiervan op één of meerdere onderdelen van de Topsector Energie. Of andersom, voor welke energietransitie vraagstukken digitalisering mogelijk een oplossing biedt. We doen dit samen met de Topsector ICT, technologie- en energiebedrijven, kennisinstellingen, overheden en intermediairs.
Het programma Digitalisering richt zich op de volgende thema’s:
- Digitalisering van het energiesysteem
- Referentiearchitectuur: hoe ontwerpen en realiseren we een gedigitaliseerd energiesysteem waar eisen en randvoorwaarden voor interoperabiliteit en standaardisatie zorgen voor een open, eerlijk, democratisch en robuust energiesysteem?
- Cybersecurity: hoe zorgen we voor bewustzijn, toepassing van kennis en samenwerking in de keten rondom dit thema?
- Data: hoe brengen we de datahuishouding op orde zodat systeemintegratie en een adaptief energiesysteem mogelijk worden?

Wat hebben digitalisering en energie met elkaar te maken?
De energietransitie naar een duurzame samenleving vraagt om een enorme inzet waarin digitalisering een grote rol speelt. Door de energietransitie komen grote veranderingen op ons af. Zonder inzet van ICT kunnen we die niet aan. Digitale techniek verbetert wat we al doen en biedt daarnaast totaal nieuwe mogelijkheden. Aan de ene kant brengt dit voordelen met zich mee. Aan de andere kant zijn er ook maatschappelijke, institutionele en ethische gevolgen.
Het programma Digitalisering kijkt naar de systeem overstijgende ontwikkelingen die spelen op het snijvlak van ICT en energie. Wat zijn de grote bewegingen die gaande zijn en waar moeten wij rekening mee houden bij de toepassing van digitale technologieën in de energietransitie? Hoe zorgen we dat het toekomstige duurzame digitale energiesysteem betrouwbaar, betaalbaar en veilig is?
Digitalisering doorkruist iedere sector en iedere pijler waarop de samenleving is gebouwd. Dat geldt ook voor de Topsector Energie. We werken samen met de TKI’s, MMIP's en andere doorsnijdende thema’s over digitaliseringsonderwerpen.
Meer weten over de connectie tussen energie en digitalisering, onze missie en onze plannen?
Lees hier onze digitaliseringsagenda
-
In de overgang naar een nieuw en duurzaam energiesysteem is de manier waarop we de digitale infrastructuur inrichten belangrijker dan ooit. Waar moet je allemaal rekening mee houden in het snel veranderende energielandschap? Welke mogelijkheden en uitdagingen zijn er voor de energievoorziening? Nemen nieuwe spelers in het energiedomein de rol van traditionele energiebedrijven over? En welke invloed hebben wij hier op?
Veel kennis is al beschikbaar. Nu is het tijd om deze kennis te verwerken in een concrete aanpak. In onze digitalisering webinar-reeks bespreken we diverse onderwerpen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkele inspiratiesessie.
Wil je eerdere inspiratiesessies terugkijken of de samenvattingen lezen? Klik hier voor om naar de overzichtspagina te gaan.
-
Het Programma Digitalisering bouwt aan een netwerk van partijen die werken aan digitalisering in de energietransitie, om hen vervolgens aan elkaar te koppelen. Wij zijn van en vóór de sector en werken samen met bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden.
Samenwerking Topsectoren
Het programma digitalisering fungeert als linking-pin tussen de Topsector Energie en Topsector ICT (Dutch Digital Delta). Samen richten we ons op concrete vraagstukken die gemeenschappelijk kunnen worden aangevlogen, bijvoorbeeld rond data governance, cybersecurity, blockchain en AI. Dankzij onze samenwerking met Topsector ICT kunnen de noodzakelijke ICT-innovaties ook in de energiesector worden toegepast. Hiermee wordt de energiesector meer ICT-geletterd en de ICT-sector meer energiegeletterd.
Alle 10 Topsectoren werken samen en dragen bij aan cybersecuritykennis en -innovatie ten behoeve van de grote maatschappelijke transities waar we voor staan. Per 1 januari 2023 gaat het Breed Gedragen Programma (BGP) Cybersecurity kennis en innovatie voor de Topsectoren van start, onder de naam CyberSecurity voor Nederland (CS4NL). CS4NL-BGP beoogt door het bespoedigen van samenwerking via programmering van open en gerichte subsidieoproepen (calls) een substantiële impuls te geven aan cybersecurity-kennis en -innovatie in Nederland. Deze kennis en innovaties dienen bij te dragen aan oplossingen die maatschappelijke transities en de bijbehorende veilige digitale transformaties bespoedigen. Dit heeft direct en indirect ook economische impact.
Externe samenwerkingen
Naast de eigen initiatieven, dragen we actief bij aan bestaande programma’s zoals de Nederlandse AI Coalitie, de Amsterdam Economic Board met betrekking tot LEAP en de Club van Wageningen. We leveren kennis rond domeinspecifieke onderwerpen en/of betrekken deze partijen via klankbordgroepen of expertsessies.
Ook dragen we bij aan coalities (in samenwerking met andere TKI’s) zoals IRO, NWEA, NVDE, Holland Solar, Netbeheer Nederland, VEMW en VNO/NCW. Verder onderhouden we banden met kennisinstellingen zoals NWO, verschillende universiteiten, hogescholen en fieldlabs.
HCA Learning Communities
Learning communities zijn de motor en landplaats van innovatieve ontwikkelingen. Professionals uit bedrijven, overheden en maatschappelijk organisaties werken hierin samen met onderzoekers, docenten en studenten uit kennisinstellingen.
Het Programma Digitalisering ondersteunt de learning community van de Hogeschool van Amsterdam “Data, modelleren & digitaliseren”. Deze Learning Community is onderdeel van de Learning Communities. Systeemintegratie. Hier staat de vraag centraal hoe de komende tijd voldoende technisch geschoolde arbeidskrachten beschikbaar kunnen komen.
-
Wat je vraag ook is, in welke sector je ook actief bent, hoe groot of hoe klein je organisatie ook is. Zolang je interesse hebt in digitalisering in de energiesector, nodigen we je uit om deel uit te maken van ons netwerk. Ons team denkt met je mee en helpt met:
- Ons netwerk: wij zijn van en voor de sector en werken voor bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Door je te verbinden aan de Topsector Energie word je deel van ons netwerk. We brengen je in contact en helpen bij samenwerking en consortiumvorming met andere organisaties.
- Onze kennis en expertise: met onderzoeken, modellen en integrale analyses van het energiesysteem zorgen we ervoor dat je alle informatie in handen hebt om met de juiste feiten de juiste beslissingen te maken.
- Onze middelen: de Topsector Energie stimuleert nieuwe initiatieven door subsidies beschikbaar te stellen. Als je werkt aan systeeminnovaties voor de energietransitie, zijn er verschillende regelingen waar je een aanvraag voor kunt indienen.
- Ons platform: verdient je project bijzondere aandacht vanuit Topsector Energie Digitalisering? Werk je aan digitale innovaties die bijdragen aan de versnelling van energietransitie? Dan zetten we je graag in de kijker.
-
Programma directeur - Harold Veldkamp
Mail Harold
Connect met Harold op LinkedInProgrammamanager - Claire Groosman
Mail Claire
Connect met Claire op LinkedInOperationeel coördinator - Soe van Dijk
Mail Soe
Connect met Soe op LinkedInCommunicatieadviseur - Anna Helmus
Mail Anna
Connect met Anna op LinkedInTrainee projectcoördinator - Sannah van der Wal
Mail Sannah
Connect met Sannah op LinkedIn