Maar er zijn ook niet-technologische oplossingen nodig, zoals hoe de acceptatie en betrokkenheid van burgers en bedrijven voor de verandering in het energiesysteem kan worden verzekerd.
Vier van de Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s (MMIP’s) gaan over thema’s rond de gebouwde omgeving:
- MMIP 2: Hernieuwbare elektriciteitsopwekking op land en in de gebouwde omgeving (pdf)
- MMIP 3: Versnelling van energierenovaties in de gebouwde omgeving (pdf)
- MMIP 4: Duurzame warmte en koude in de gebouwde omgeving (pdf)
- MMIP 5: Elektrificatie van het energiesysteem in de gebouwde omgeving (pdf)
Ook ontwikkelingen vanuit andere sectoren hebben invloed op de opgave voor de gebouwde omgeving. Bijvoorbeeld mobiliteit, duurzame elektriciteitsopwekking en het benutten van restwarmte uit de industrie.
Meer weten?
Gebouwde Omgeving
-
Elektriciteit speelt een centrale rol in de duurzame energievoorziening van de toekomst. Het wordt wel de nieuwe ‘primaire brandstof’ genoemd. Een van de doelstellingen van het Klimaatakkoord voor opwekking uit hernieuwbare bronnen op land en in de gebouwde omgeving bedraagt minimaal 42 TWh in 2030 (minimaal 35 TWh uit grootschalige systemen en minimaal 7 TWh uit kleinschalige systemen in de gebouwde omgeving). Dat komt overeen met 35% van het totale huidige jaarlijkse verbruik en impliceert bijna een verviervoudiging van de opwekking met windturbines en zonnestroominstallaties. Voor de periode tot 2050 en daarna wordt een sterke verdere groei voorzien.
Nederland heeft veel ruimte voor wind- en zonne-energie op land en in de gebouwde omgeving. Maar de daadwerkelijke realisatie hangt af van vele innovaties, zoals:
- De benodigde technologieën voor de productie van wind- en zonnestroom op land zijn beschikbaar om grootschalig te worden uitgerold, maar kunnen nog verder innoveren wat betreft kosten, opbrengsten en toepassingsmogelijkheden.
- Innovaties op het gebied van markt en beleid om lage kosten te kunnen combineren met een hoge maatschappelijke waarde.
- Functionele en esthetische integratie van zonnestroomsystemen in de gebouwde omgeving.
- Ruimtelijke en ecologische kwaliteit als belangrijke (randvoor)waarden bij de toepassing van zonnestroomsystemen in het buitengebied (land, infra en water).
- Innovaties in de technologie en de toepassing ondersteunen de uitrol van wind op land, met behoud van maatschappelijk enthousiasme.
- Integratie van grote hoeveelheden elektriciteit uit duurzame bronnen in het energiesysteem van de toekomst met speciale aandacht voor de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.
- We blijven continu op zoek naar nieuwe bronnen voor duurzame elektriciteitsopwekking (naast zon en wind), op land en in de gebouwde omgeving.
Het maatschappelijk draagvlak om het klimaatprobleem serieus aan te pakken
De ontwikkeling van een Europese maakindustrie voor circulaire en hoog rendement zonnecellen en -panelen
Innovaties die wereldwijd de energietransitie versnellen
Integratie van hernieuwbare opwek in het energiesysteem van de toekomst
De juiste oplossingen ontwikkelen om het maatschappelijk draagvlak te behouden
Innovaties snel genoeg laten groeien om de klimaatdoelstellingen op tijd te kunnen behalen