De afgelopen twee jaar heeft lokale opwek door energiegemeenschappen en coöperaties een enorme boost gekregen dankzij een van de grootste problemen van de provincie Utrecht, namelijk netcongestie. Mogelijk moet nieuwe woningbouw zelfs stoppen door een tekort aan netcapaciteit, laat Bastiaan zien. Een grote uitdaging voor de energietranisatie.
Afschalen op drukke momenten
De oplossing voor bedrijven zit in de ruimte buiten piektijden waarop energie wordt gebruikt. Bedrijven zouden op ‘drukke momenten’ af kunnen schalen en binnen een bepaalde grens blijven; dat is de kern van een Energy Hub. Bastiaan: ‘Samen met Stedin en een aantal gemeenten hebben we een aanpak ontwikkeld, waarbij we bedrijven hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door flexibele contracten of samenwerking tussen bedrijven.’
Een energyhub opbouwen
Een aantal partijen is al bezig om Energyhubs te realiseren of onderzoeken, op zo’n 13 plekken in de provincie Utrecht. Dat gaat uiteraard in stappen:
- Stedin betaalt de netgrens. Hoeveel capaciteit krijgt een bedrijf?
- Business case uitwerken.
- Contracten afsluiten.
- Financiering regelen.
Ondersteuning door Provincie Utrecht
In de ‘community of practice’ brengt Provincie Utrecht partijen samen die een Energy Hub willen opstarten, en van elkaar kunnen eren. Er komen standaard documenten beschikbaar, zodat niet iedereen het wiel opnieuw uitvindt. De grootste uitdaging: op dit moment mag Stedin nog geen groepsovereenkomst afsluiten met de ondernemers, dus dat vraagt om innovatie.
Kansen voor de toekomst
Ondanks de uitdagingen ziet Bastiaan veel kansen, en is hij ervan overtuigd dat de Provincie Utrecht het in samenwerking met ondernemers gaat redden om in 2030 minstens 50 Energyhubs te hebben. Alles staat klaar, zodra de ruimte er is om te schakelen met de netbeheerders. Gelukkig zijn ook veel landelijke partijen bezig om van Energyhubs de nieuwe standaard te maken.
Wil je meer weten over de aanpak van de Provincie Utrecht en hun samenwerking met Stedin? Neem dan contact op met Bastiaan de Jonge.
