Waterstof, als energiedrager, is een sleutelelement om de decarbonisatiedoelstellingen voor 2050 te bereiken. Om energiezekerheid te waarborgen, is het noodzakelijk en waarschijnlijk dat een groot deel van de vraag naar waterstof in Europa wordt geproduceerd. Deze productie kan zowel op land als op zee plaatsvinden.
Offshore productie profiteert van de nabijheid van hernieuwbare energiebronnen, vermijdt de noodzaak van kostbare transmissiefaciliteiten, deelt bestaande en nieuwe pijpleidinginfrastructuur, en biedt voldoende ruimte voor de bouw van waterstofproductie-installaties.
Het brengt echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de maritieme toepassing van elektrolysesystemen, ontzilting voor de productie van gezuiverd zoet water en bijbehorend onderhoud. Verschillende initiatieven zijn gaande om de mogelijkheden voor offshore waterstofproductie te verkennen.
Deze Open Innovation Call is gericht op het bevorderen van de productie van offshore waterstof en het ondersteunen van bedrijven en onderzoeksinstituten bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. We zijn op zoek naar voorstellen die de technische en financiële haalbaarheid en de wenselijkheid van offshore waterstofproductie verbeteren, inclusief onderwerpen zoals ecologie. Consortia die een MKB bevatten, krijgen extra punten tijdens de evaluatie.
-
Enkele voorbeelden van onderzoeksonderwerpen en innovatieprojecten zijn:
- Innovaties voor optimalisatie van zeewaterzuivering
- Innovaties voor directe waterstofproductie uit zeewater
- Baseload-oplossingen ter ondersteuning van off-grid waterstofproductie
- Innovaties die off-grid offshore waterstofproductie zonder baseload mogelijk maken
- Methoden en technologieën om de efficiëntie van gedecentraliseerde waterstofproductie te verbeteren
- Innovaties die afvalstromen, zoals zuurstof en warmte, hergebruiken van offshore waterstofproductie
- Optimalisaties om de bedrijfsvoering en het onderhoud van offshore waterstofproductie-installaties te verbeteren
- Innovaties voor optimalisatie van het transport van waterstof van offshore productiefaciliteiten naar de kust
Mogelijke onderwerpen zijn niet beperkt tot deze lijst. Twijfel je of jouw onderwerp relevant is voor deze Open Innovation Call? Neem dan contact met ons op via PPS-toeslag@tki-offshoreenergy.nl.
Wat wij aanbieden:
- Een totaal beschikbaar subsidiebudget van € 400.000
- Maximale subsidie van € 100.000 per project
- Maximale bijdrage in de subsidie voor de volgende kosten:
- Tot 80% voor fundamenteel onderzoek en niet-economische activiteiten
- Tot 50% voor industrieel onderzoek
- Tot 25% voor experimenteel onderzoek
- Bent je op zoek naar een geschikte projectpartner? Neem dan contact met ons op via PPS-toeslag@tki-offshoreenergy.nl, zodat TKI Offshore Energy je kan helpen bij het vinden van een relevant kennisinstituut, bedrijf of startup in ons netwerk.
Wat zijn de criteria?
- Het onderzoeksonderwerp sluit aan bij het programma van TKI Offshore Energy (MMIP 1) en draagt bij aan de Nederlandse kenniseconomie en kennispositie
- Het onderzoeksonderwerp sluit aan bij het thema van deze Open Innovatie Call
- Twijfel je of jouw onderzoeksonderwerp relevant is voor deze Open Innovation Call? Neem dan contact met ons op via PPS-toeslag@tki-offshoreenergy.nl.
- Het project past binnen de PPS-regeling
- De PPS-regeling van RVO is leidend
- De coördinator/hoofdaanvrager is gevestigd in Nederland
- Binnen het consortium kunnen alleen organisaties gevestigd in Nederland met een KvK-nummer subsidie ontvangen voor hun activiteiten
- Het consortium bestaat uit ten minste één privé-entiteit en ten minste één kennisinstituut
- Heb je een relevant onderzoeksonderwerp heeft maar nog geen geschikte onderzoekspartner? Neem dan contact met ons op via PPS-toeslag@tki-offshoreenergy.nl, zodat TKI Offshore Energy je kan helpen bij het vinden van een relevant kennisinstituut, bedrijf of startup in ons netwerk.
- Een Nederlands MKB-bedrijf in het consortium levert extra punten op tijdens de evaluatie door onze externe adviescommissie
- Het consortium zorgt voor effectieve samenwerking, met een gezamenlijk geformuleerd onderzoek idee, gedeelde kosten en in-kind bijdragen van alle partners, evenals gedeelde risico's en resultaten
- Het project omvat of combineert fundamenteel, industrieel of experimenteel onderzoek
- Feasibility studies vallen niet onder de PPS-regeling
- Het projectvoorstel verschilt of onderscheidt zich van bestaande technologieën op de mark
Geïnteresseerd? Volg deze 4 stappen!
Zo kun je een project aanmelden voor TKI Offshore Energy’s Open Innovation Call:
Stap 1: Om je te registreren, stuur uiterlijk op 22 december, 2023, een e-mail naar PPS-toeslag@tki-offshoreenergy.nl, met een beknopte alinea over wie je bent en de inhoud van het projectplan. TKI Offshore Energy kan contact met je opnemen voor verdere verduidelijking.
Stap 2: Wij sturen je templates voor de aanvraag. Een volledige aanvraag bevat een projectvoorstel, een begroting en een (concept) samenwerkingsovereenkomst. De samenwerkingsovereenkomst hoeft niet volledig te zijn of ondertekend te zijn bij het indienen van de aanvraag. Het moet echter wel volledig zijn ingevuld en ondertekend zijn door alle partijen van het consortium voordat de subsidie kan worden toegekend.
Stap 3: Dien alle documenten in bij PPS-toeslag@tki-offshoreenergy.nl uiterlijk 31 januari, 2024, om 17:00 uur.
Stap 4: Onze externe adviescommissie zal de voorstellen beoordelen, rangschikken en de winnaars selecteren. Wij nemen uiterlijk 15 maart, 2024, op de hoogte stellen van de beslissingen.
Heb je vragen over de Open Innovation Call? Neem dan contact op met PPS-toeslag@tki-offshoreenergy.nl.
We kijken ernaar uit om je registratiemail en projectvoorstel te ontvangen!