#3: Overvloed (digitaal) delen in Olst

.

Martine neemt Xander mee naar de ecologische woonwijk Aardehuizen in Olst. Deze ‘nieuwbouwwijk’ is tussen 2013-2015 gebouwd, met als doel oa om zelfvoorzienend te zijn. Inmiddels is er - seizoensgebonden - energie overvloed. Overvloed die onderling en met het grotere Olst gedeeld kan worden. Maar misschien kan vraag en aanbod wel gelijktijdiger, door slimme digitale oplossingen.

Ferdi Hummelink en Estella Franssen zijn aardehuisbewoners. Ze vertellen over het proces van het ontwerpen en bouwen van de wijk: de (soepele!) samenwerking met de gemeente, en hoe sommige idealen (volledig autonoom zijn) om praktische redenen werden losgelaten. 

Samenwerking met Richard van Leeuwen

Ferdi en Estella werken met Richard van Leeuwen, lector Duurzame Energievoorziening aan de Hogeschool Saxion, aan een Europees project waar ook een woonwijk in Denemarken en een in Polen aan meedoen. Het draait om de ontwikkeling van een Energie Management Systeem, een unieke digitale oplossing om te komen tot beter inzicht en sturing. Doordat de ‘energiebewuste’ Aardehuizen gemeenschap gewend is aan gezamenlijke besluitvorming, lijkt hen dat makkelijk af te gaan.

Maarten de Vries, TKI Urban Energy

Ook Maarten de Vries haakt aan in Olst. Hij is programmamanager bij TKI Urban Energy, onderdeel van de Topsector Energie, waar het tegenwoordig niet alleen meer draait om wat goed is voor BV Nederland, maar ook om de energietransitie voor iedereen. Maarten houdt zich bezig met smart energy. Denkt hij ook dat juist dit soort gemeenschappen innovatiepotentieel hebben als het gaat om zoiets als ‘eerlijk en inclusieve besluiten nemen’? En wat valt er eigenlijk van de Aardehuizen te leren, als je in een flat zou wonen? Of ben je dan gedoemd tot dataleverancier voor de verdienmodellen van Silicon Valley?

Leestips