Een omgeving die constant verandert en in beweging is vraagt om een proactieve houding waarin niet wordt afgewacht maar actief wordt gezocht naar samenwerking om zo al lerend en innoverend stappen te maken. Nieuwe kennis die voortkomt uit onderzoek en innovatie moet zo snel mogelijk worden vertaald naar skills om ze direct in de praktijk te kunnen inzetten. Alles is erop gericht om dit nu voor elkaar te krijgen en we hebben iedereen hiervoor nodig. Kennisinstellingen, onderwijs, bedrijven: het is echt alle hens aan dek!
Een integrale aanpak
De Topsector Energie werkt vanuit een missiegedreven innovatiebeleid en als Human Capital Agenda dragen we hier uiteraard aan bij. We zien het als onze taak om aan te sturen op een integrale benadering van de problematiek, want zonder mensen geen innovatie. We faciliteren bedrijven en organisaties bij het creëren van een stabiliteit die er tevens voor zorgt dat ze responsief en ontvankelijk kunnen zijn voor verandering, en snel oplossingen kunnen implementeren. Dit doen we samen met partners en met gebruik van verschillende tools.
Learning Communities
Het concept Learning Community is in 2016 door de Topsectoren ontwikkeld als denkmodel om leren, werken, innoveren en onderzoeken in publiek-private verbanden optimaal te verbinden. Hiermee zetten de Topsectoren nog sterker in op de vervlechting van het innovatiebeleid met de human capital aanpak. Learning Communities vormen het concept voor een nauwe samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek, waarmee sociale en technologische innovatie met elkaar in balans worden gebracht. Voor een uitgebreide omschrijving en toelichting op Learning Communities, klik hier.
-
Samen met de Nederlandse Topsectoren en NWO hebben we de afgelopen jaren veelvuldig onderzoek gedaan naar de Learning Community aanpak en hoe dit in de praktijk te brengen. De tijdlijn is als volgt:
- 2017 Advies onderzoeksprogramma naar Learning Communities
- 2019 Experimentele calls onderzoek naar Learning Communities (wo en hbo)
- 2020 oprichting kennisnetwerk (aansluiting mbo) (vanuit hbo)
- 2020 Learning Community als innovatieversneller (wo en hbo)
- 2021 Voor het eerst toekenning grote budgetten aan HCA met als centraal thema Learning Communities (hbo grootste partner, mbo)
- 2022 SPRONG Maatschappelijke Verdienvermogen door Human Capital Innovatie (hbo)
- 2022 Opschaling Gas Erop! (Hbo met Universiteit Tilburg en ROC Twente) Ontstaan uit experimentele calls, nog meer mkb’s via investering MKB!dee (hbo)
- 2022 HR Handboek 2.0 (bijdragen hbo)
- 2023 Masteropleiding Human Capital Innovation (hbo)
- 2023 Nieuwe NWO-call onderzoek naar Learning Community (wo-hbo)
-
In 2022 is er een ‘Actiescan Learning Communities’ uitgevoerd wat heeft geleid tot een aantal aanbevelingen voor de toekomstige profilering van Fieldlab Zephyros. Fieldlab Zephyros is zeer succesvol met het AIRTuB-project. Dit project toont aan dat de activiteiten van Zephyros bijdragen aan de ontwikkeling van kennis, skills en instroom in een markt waar veel behoefte is aan innovatie en arbeidskrachten met specifieke skills. Het AIRTuB draagt alle kenmerken van een Learning Community, heeft een landelijke reikwijdte en uitstraling en levert nuttige kennis op. Zeker gezien het feit dat de rol van Zephyros als initiator en facilitator van dit soort projecten wordt gewaardeerd in de markt, geeft aan dat er alle reden is om zwaar in te zetten op de ontwikkeling van (qua opzet) soortgelijke projecten.
Klik hier voor meer informatie over de actiescan en om het rapport te downloaden.
-
Gelijktijdig in 2022 heeft Dialogic onderzoek uitgevoerd naar mogelijkheden voor versterking van het leervermogen van Learning Communities. De Topsector Energie heeft dit onderzoek laten uitvoeren om de ontwikkeling en impact van de Learning Communities verder te versterken en vergroten. Het gaat dan onder meer om het aanreiken van kennis, methoden en instrumenten uit het landelijk netwerk Learning Communities en de diverse Learning Communities binnen de Topsector Energie. Deze kennis, methoden en instrumenten dienen vervolgens als hulpmiddel om vraagstukken aan te pakken die onder meer uit dit onderzoek naar boven zijn gekomen.
In de context van de huidige energietransitie en bijbehorende doelstellingen van het klimaatbeleid luidde de achterliggende vraag bij dit onderzoek: Hoe ontwikkelen we met een optimale inzet van Learning Communities een duurzaam en betaalbaar energiesysteem?
Lees verder en download het rapport van Dialogic hier.
Begin 2023 is er een publicatie vrijgegeven waarin de tussenstand van community building rondom Learning Communities en de wijze waarop NWO, Regieorgaan SIA en Human Capital Topsectoren hieraan een bijdrage hebben geleverd. Bekijk het rapport hier.
-
Eén van die communities ontstaan vanuit het Learning Community gedachtegoed zijn de Webbers. Webbers zijn professionals die de energietransitie op een nieuwe manier organiseren. Samenwerken, samen leren en innoveren is het uitgangspunt. Ze breken daarmee met de traditionele werkwijze. Lees hier meer over de Webbers.
-
Na alle resultaten uit onderzoeken en verkenningen ontstond vanuit de Topsector Energie de behoefte om alle tools en de te nemen stappen hoe een Learning Community op te zetten vast te leggen in een handboek. Het handboek is geen statisch document maar een dynamisch platform dat door het ecosysteem relevant en up to date wordt gehouden. Momenteel werkt Katapult aan de realisatie van dit handboek.
Digitaal leren
ECBO heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Topsector Energie een onderzoeksproject uitgevoerd naar de rol van digitaal ondersteund leren als versneller van kennisbenutting in de energietransitie. Het doel van het onderzoek was om tot een gedeelde en gedragen visie en aanpak over digitaal ondersteund leren te komen. De opbrengsten hiervan moeten op brede schaal toepasbaar zijn voor onderzoek en innovatie met digitaal ondersteund leren door bedrijven, ROC’s en hogescholen in Learning Communities.
Lees hier verder.
Volgsystemen dashboard
Arbeidsmarkt en scholing vormen één van de speerpunten in zowel het Klimaatakkoord als de Topsectorenaanpak; twee beleidsterreinen die binnen de Topsector Energie al langer samenvielen maar nu nog steviger verstrengeld raken in het eind 2019 gelanceerde Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid. Voldoende beschikbaarheid van goed gekwalificeerde mensen op de arbeidsmarkt is een belangrijke randvoorwaarde voor het oplossen van de klimaat- en energievraagstukken en de hieraan gekoppelde MMIP’s. De Topsectoren beogen daarom innovatieactiviteiten te koppelen aan Learning Communities, zodat de ontwikkeling van vaardigheden en verspreiding van kennis inspelen op de innovatierichtingen waaraan gewerkt wordt en vice versa.
Met de MOOI-regeling is een eerste stap gezet om deze koppeling in de praktijk te brengen. Om de koppeling goed te kunnen volgen is bij de Topsector Energie de behoefte ontstaan aan een systeem om de koppeling tussen innoveren, leren en werken te kunnen meten en te kunnen duiden. Dialogic heeft onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een efficiënt, effectief en inhoudelijk volgsysteem dat toepasbaar is op de MOOI-regeling (RVO) en de regelingen van NWO in het kader van de Kennis- en Innovatieconvenant (KIC).
De resultaten van dit onderzoek zijn hier te downloaden.
In het najaar van 2023 zal het Volgsysteem worden toegepast op een aantal regelingen.
Regelingen
Hieronder vind je een overzicht van alle actuele en toegekende regelingen.
-
In 2019 opende NOW een call voor projecten om onderzoek te doen naar nieuwe kennis over hoe mensen een leven lang kunnen leren, ontwikkelen en zich aanpassen. Welke (cognitieve, emotionele, sociale) mechanismen en welke contextuele factoren spelen hierbij welke rol? En hoe kan kennis hierover effectief worden teruggezet naar een effectiever, adaptiever en innovatiever leer-werkinrichting?
Drie projecten hebben inmiddels financiering toegekend gekregen:
- Gas erop! Leergemeenschappen als versneller voor leren en innoveren in de installatiebranche
- GoPro: GrensOverstijgend PRaktijkOpleiden
- TransAct
In totaal was er € 1,5 miljoen beschikbaar. De onderzoeksprojecten lopen tot eind 2024. Lees hier verder.