Door de toenemende afhankelijkheid van ICT, de integratie tussen IT/OT en de brede toepassing van het Internet of Things ontstaan nieuwe digitale kwetsbaarheden. Dat brengt niet alleen risico's met zich mee voor de bedrijven en organisaties die actief zijn in de energiesector maar ook voor hun bijbehorende ketens en het energiesysteem als geheel. Cybersecurity is daarom essentieel bij de opbouw van het nieuwe energiesysteem en innovatie binnen de energietransitie.
Topsector Energie Digitalisering heeft aandacht voor de kwetsbaarheden die ontstaan door de digitalisering van het energiesysteem. Het gaat om de cyberrisico’s voor de spelers in de energiesector, hun keten én het energiesysteem zelf. We nemen cybersecurity mee als randvoorwaarde bij elk innovatietraject waar digitalisering een belangrijke rol in speelt. We agenderen vraagstukken en stimuleren het ontwikkelen en delen van kennis en innovatie voor een digitaal veilig en weerbaar energiesysteem.
-
- CS4NL
- Onderzoek naar IoT-consumentenapparatuur
- Verkenning naar sectorale samenwerking en kennisdeling binnen zonPV
- Traject voor meer bewustzijn over cyberrisico's in de keten rondom windparken (TKI Offshore Energy)
Kijk in de kennisbank: cybersecurity voor meer publicaties, webinars en rapportages over cybersecurity in de energiesector.
Topsector Energie Digitalisering werkt als schakel tussen het energie en IT-domein en koppelt partijen aan elkaar voor kennisuitwisseling. Een aantal voor de energiesector relevante actoren en kennisportalen zijn hieronder te vinden. Wil je meer weten over cybersecurity in de context van de energietransitie en energie innovatie? Neem contact op via digitalisering@topsectorenergie.nl.
Organisaties en initiatieven
-
- Nationaal Cyber Security Centrum (Min JenV) is het nationale expertisecentrum voor cybersecurity dat zich primair richt op Rijksoverheid en vitale sectoren, waaronder energie. Daarnaast werkt het met vele andere partijen aan een landelijk dekkend stelsel om informatie en kennis breder, efficiënter en effectiever te delen tussen private en publieke partijen (zie Cyclotron).
- Digital Trust Center (Min EZK) heeft als missie om ruim 2 miljoen Nederlandse bedrijven weerbaarder te maken tegen toenemende cyberdreigingen. Dit zijn alle bedrijven in Nederland die tot de niet-vitale sectoren behoren, alles van zzp'ers tot en met het grootbedrijf. Het DTC ontwikkelt instrumenten, stimuleert regionale en sectorale samenwerkingsverbanden en kennisdeling via de DTC-community.
- Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur is toezichthouder op de naleving van de Wbni voor de energiesector, de digitale infrastructuur en voor digitale dienstverleners. Dit toezicht geldt voor zowel de zorgplicht als voor de meldplicht die op organisaties rust. Ook is de Rdi de Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA), wat inhoudt dat het toeziet op de certificering van IT-producten, -diensten en -processen.
- Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (ENISA) legt zich toe op het bereiken van een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in heel Europa. ENISA draagt bij aan het cyberbeleid van de EU, verbetert de betrouwbaarheid van ICT-producten, -diensten en -processen met regelingen voor cyberbeveiligingscertificering en werkt samen met lidstaten en EU-organen.
-
- Topsector ICT heeft als missie het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen te helpen innovaties met ICT te realiseren door kennis te delen en beter samen te werken.
- ECP Platform voor Informatievoorziening is een onafhankelijk en neutraal platform waar overheid, wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties publiek-privaat samenwerken aan en kennis uitwisselen over een verantwoorde vormgeving van onze digitaliserende samenleving. Een van de thema’s waar ECP aan werkt is Digitaal Veilig.
- Security Delta (HSD) is een netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen, die samenwerken aan kennisontwikkeling en innovatie op het gebied van cybersecurity. De HSD Campus biedt faciliteiten, waaronder proeftuinen, vergader- en trainingsfaciliteiten, flexibele kantoren en een MKB-ondersteuningsdesk.
- Cyberveilig Nederland is de belangenvereniging van de cybersecuritysector en vertegenwoordigt inmiddels een ruime en groeiende achterban van Nederlandse cybersecurity dienstverleners.
-
- CyberSecurity4Nederland (CS4NL) geeft een substantiële impuls aan cybersecurity-kennis en -innovatie in Nederland door samenwerking in subsidieoproepen (calls for proposals), waarbij onderzoeksorganisaties en het bedrijfsleven subsidie aanvragen voor de opzet van een samenwerkingsverband.
- Cyber Chain Resilience Consortium is een platform waar publieke en private organisaties en hun toeleveranciers, cross sectoraal samenwerken om zich te beschermen tegen “Supply Chain Cyberaanvallen”. De missie van het CCRC is het verhogen van de weerbaarheid van de leveranciersketen in Nederland tegen cyberaanvallen.
- Partnership Cyber Security Innovation is een publiek-private samenwerking dat de krachten bundelt om toepasbare en innovatieve cybersecurity-oplossingen te ontwikkelen waarmee bedrijven en organisaties in de Nederlandse samenleving zich kunnen beschermen tegen de cyberaanvallen van morgen.
- INTERSCT is een publiek-private samenwerking met financiering vanuit de NWO en meer dan 20 organisaties in het kader van hun inzet voor de Nationale Wetenschapsagenda. Het richt zich op R&D en (technologische) innovatie voor een nieuwe benadering van de cyberbeveiliging van Internet-of-things.
-
- Controlroom of the Future (TU Delft)
- Eindhoven Security Hub (TU/e)
- Kenniscentrum Cyber Security (Haagse Hogeschool)
- IoT Forensics Lab (Hogeschool Leiden)
- Centrum voor Veiligheid en Digitalisering – Innovation lab en ondernemershuis (Saxion Hogeschool en Universiteit Twente