Referentiearchitecturen

.

Een veilig ICT-systeem is cruciaal om het energiesysteem krachtig en betrouwbaar te houden. Tijdige beschikbaarheid van informatie met hoge kwaliteit is daarvoor essentieel. Een referentiearchitectuur is een combinatie van een set van standaarden, afspraken en best practices die gemeenschappelijk een beeld geven van hoe we digitalisering in de energiesector vormgeven. Het is een blauwdruk die kan worden hergebruikt voor meerdere energiesystemen en is onmisbaar voor een goed, samenhangend ICT-landschap. Door een referentiearchitectuur te gebruiken, leren de spelers in de energietransitie dezelfde taal te spreken en gemeenschappelijke definities te hanteren.

Hieronder vind je de door het Programma Digitalisering verzamelde kennis over referentiearchitecturen.

Kennisuitwisseling

16 februari 2022 -  Werkconferentie Topsector Energie: lancering digitaliseringsagenda

In sessieronde 2 gingen Arash Aazami en Harold Veldkamp in gesprek over referentiearchitecturen en data governance met Wilbert Prinssen, Directeur bij Technolution Spark en Phase to Phase, en Klaas Hommes, Algemeen Directeur Beheer AfsprakenStelsel (BAS) en Business Developer bij TenneT TSO BV.

Bekijk hier de presentatie en hieronder de sessie.

 

1 juli 2021 - Webinar: Waar bouwen we ons energiesysteem op?

Tijdens de online inspiratiesessie over ICT-architectuur met Hans Grünfeld en Ben Woldring op 1 juli werd duidelijk dat de huidige ICT-architectuur in ons energiesystem sterk verouderd is. De gebruikerswensen – zakelijk en particulier - zijn enorm veranderd. Met het toenemende belang van ICT binnen de energiesector, lopen we nu tegen de grenzen van het huidige ICT-systeem aan. Er is een grondige verbouwing nodig. Lees hier het verslag of kijk de sessie terug.

Publicaties

26 november 2019 -  Eindrapport verkenning Internet of Energy

Het onderzoek behandelt de vraag waarom -en hoe- we eerlijkheid en inclusiviteit kunnen borgen in een snel veranderend en digitaliserend energiesysteem, dat dienstbaar is aan maatschappelijke belangen. Het doel is het verkennen van de mogelijkheden voor samenwerking voor onderzoek en ontwikkeling in het Internet of Energy. Uitgevoerd door: Kamangir.

Zie ook