Op dit moment zijn er al zo’n 100.000 moeilijk vervulbare vacatures in techniek en ICT en die tekorten zullen de komende jaren alleen maar gaan toenemen. Dit brengt zowel de digitale als de energietransitie in gevaar. Tijd om actie te ondernemen.
Actieplan Groene en Digitale banen
Het kabinet heeft een generiek kraptebeleid gericht op de algehele arbeidsmarkt opgesteld, waarbij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de kartrekkers zijn. Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan een Actieplan Groene en Digitale banen, waarbij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de aanvoerder is. De Topsector Energie is hier een actieve bijdrager aan.
Het Actieplan bestaat uit vier pijlers:
- Verhogen instroom bèta onderwijs
- Behouden en vergroten instroom technische banen
- Verhogen arbeidsproductiviteit
- Verbeteren governance
Arbeidsbesparende innovaties komen dus voort uit de derde pijler van het Actieplan (zie hieronder).

Energie-innovatiebeleid om arbeidsproductiviteit te verhogen
Op dit moment financiert de Topsector Energie al innovaties die arbeid besparen als bijkomstigheid, simpelweg omdat ze kosten besparen. Bijna al die innovaties zijn digitale en technologische innovaties. Naast digitale en technologische innovaties leiden proces- of keteninnovaties ook tot arbeidsbesparing.
Bouwblokken van het programma ‘Energiebesparende Innovaties'
-
Afzonderlijke onderzoeken naar arbeidsproductiviteit (TKI’s) en TSE-breed onderzoek (HCA) om over de volle breedte te onderzoeken en onderling te vergelijken (waar liggen de pijnpunten).
Wetenschappelijke onderzoekscall naar digitalisering en energietransitie, bijvoorbeeld naar de rol van digitale innovaties en het verhogen van de arbeidsproductiviteit o.a. in de gebouwde omgeving.
-
Analyseren welke sectoren, processen en technologieën al raakvlakken hebben met arbeidsbesparing en waar er nog kansen liggen. Een duidelijke link maken met de MMIP’s maakt dat het zichtbaar wordt.
-
Met de onderbouwing vanuit onderzoek en door arbeidsbesparing op te nemen in de MMIP’s kan arbeidsbesparing vervolgens ook worden opgenomen als voorwaarde om in aanmerking te komen voor energie-innovatieregelingen.
-
Er zijn al bestaande technieken die arbeid besparen die nog niet door bedrijven worden toegepast, voornamelijk in het MKB. Door te communiceren over deze innovaties en kennis te verspreiden kunnen we de toepassing van bestaande arbeidsbesparende innovaties verhogen. De communicatiestrategie van TSE HCA is onder andere gericht op het delen van goede voorbeelden hoe investeringen in innovatie heeft geleid tot arbeidsbesparing en de mogelijke rol die Learning Communities hierbij spelen.