De kennis en innovatieopgaven vragen vaak een langjarig programmatische aanpak. Die hebben we uitgewerkt in de IKIA in 13 Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s (MMIP’s). Het programma systeemintegratie sluit direct aan op MMIP13 voor 'Een robuust en maatschappelijk gedragen energiesysteem'.
Onze kerntaken zijn het initiëren, ontwikkelen, opzetten en begeleiden van kennis en innovatieprogramma’s en projecten. Dit gebeurt in samenwerking met kennisinstellingen, bedrijven en overheden. We ondersteunen deze Publiek-Private Samenwerkingen (PPS’en) waar we kennis en innovaties mee delen.
Een robuust en maatschappelijk gedragen energiesysteem
-
De energietransitie kent vele actoren die direct of indirect betrokken zijn bij de ontwikkeling en het beheer van het energiesysteem. Het welslagen van de energietransitie is alleen mogelijk met brede steun en draagvlak uit de samenleving. Hierbij is het van groot belang dat de transitie transparant en rechtvaardig is. In dit deelprogramma richten we ons op deze aspecten van de energie transitie.
-
De energietransitie heeft grote technische consequenties. In dit deelprogramma gaat het met name om de technische integratie binnen het energiesysteem. Daarbij wordt gekeken naar de technische aspecten van de ketens voor opwek, transport, distributie, opslag/conversie en gebruik van verschillende vormen van energie (elektriciteit, methaan, waterstof en warmte). Daarbij speelt energie-flexibiliteit een essentiële rol om vraag en consumptie, aanbod en productie en beschikbare transportcapaciteit op elkaar af te stemmen.
-
Deelprogramma 3 richt zich op de economische aspecten van het energiesysteem. De energietransitie heeft impact op het economische deelsysteem zoals deze vandaag functioneert. Om het energiesysteem robuust en betaalbaar te houden zijn nieuwe marktincentives nodig. Daarnaast zullen verschillende partijen (forse) investeringen moeten doen om te verduurzamen terwijl er nog veel onzeker is of deze investeringen zullen worden terugverdiend. Kosten en baten komen bovendien niet altijd op dezelfde plek terecht. Daarnaast zal het nieuwe energiesysteem een andere dynamiek krijgen, met ander gedrag van stakeholders, grilliger verloop van vraag en aanbod en meer afhankelijkheid tussen verschillende energiedragers.
-
In dit deelprogramma onderzoeken we de ruimtelijke aspecten van de energietransitie. Het nieuwe duurzame energiesysteem vraagt om een aanzienlijk groter ruimtebeslag en heeft meer en andere impact op de kwaliteit van de leefomgeving, dan het oude, op fossiele brandstoffen gebaseerde systeem. Dit betekent dat dit systeem zorgvuldig ruimtelijk moet worden ingepast, waarbij rekening wordt gehouden met andere ruimtelijke functies en de kwaliteit van de leefomgeving.
-
De energietransitie kent grote onzekerheden en veel ontwikkelingen zijn onverwacht. Het is daarom belangrijk dat we personen die beslissen betrekken bij het proces. Belanghebbenden moeten de kennis en inzichten hebben om snel op nieuwe ontwikkelingen in te te spelen. Deelprogramma 5 richt zich op verschillende onderdelen die belangrijk zijn voor complete besluitvorming.
Ben je professioneel betrokken bij één van deze thema’s? Of herken je de thema’s als een uitdaging in je werkzaamheden binnen de energietransitie? Dan biedt systeemintegratie oplossingen die onzekerheden en afhankelijkheden die horen bij dit proces het hoofd te bieden.
Meer weten?
Heb je vragen of wil je in gesprek over hoe je van start kunt gaan? Neem contact op met Michel Emde, Programmamanager Systeemintegratie.
Lees meer over MMIP 13 - Een robuust en maatschappelijk gedragen energiesysteem (pdf)
De Integrale Kennis- en Innovatieagenda (IKIA) Energie beschrijft de benodigde kennis en innovatie om aan de missies te voldoen en bevat de nadere uitwerking naar MMIP’s.