Een referentie-architectuur is een combinatie van standaarden, afspraken en best practices die gemeenschappelijk een beeld geven van hoe we digitalisering in de energiesector vormgeven. Het is een blauwdruk die kan worden hergebruikt voor meerdere energiesystemen en is onmisbaar voor een goed, samenhangend ICT-landschap. In die referentiearchitectuur zijn er drie lagen:
- De fysieke infrastructuur en hardware
- De digitale infrastructuur of ICT-laag
- De laag met de digitale informatiesystemen, energiemanagementsystemen en app’s
Het toekomstige duurzame energiesysteem bestaat uit verschillende bestaande en nieuwe innovatieve oplossingen op al deze lagen. Doordat steeds meer partijen aan de energietransitie werken ontstaan momenteel vele innovaties naast elkaar. Vaak is er nog geen dominante aanpak of zijn er geen dominante standaarden die interoperabiliteit tussen deze energie innovaties eenduidig mogelijk maken.

Door een referentie-architectuur te gebruiken, leren de spelers in de energietransitie dezelfde taal te spreken en gemeenschappelijke definities te hanteren. Ook draagt een heldere referentie-architectuur bij aan het creëren van een eerlijk en gelijkwaardig speelveld in het energiedomein omdat het helpt om eenduidige spelregels te hanteren voor alle partijen. Deze kaders zorgen dat iedereen zich aan hetzelfde committeert. Wel moet ervoor gezorgd worden dat dit kader niet alles ‘dicht regelt’ en ondernemerschap en zo innovatie van individuele partijen belemmert. Daarin is het dus zoeken naar een balans.
Topsector Energie Digitalisering heeft in 2022 een verkenning laten uitvoeren als eerste stap richting een referentie-architectuur voor het Nederlandse energiesysteem, gebaseerd op alle lessen die in voorgaande innovatietrajecten geleerd zijn om de missies uit het Klimaatakkoord dichterbij te brengen. Nu is het van belang om de vervolgstappen te bepalen, in een participatief proces met alle betrokkenen. Coördinatie vanuit de Topsector Energie is daarbij belangrijk, maar het moet echt vanuit de digitaliseringscommunity gaan opbloeien om te komen tot zo breed mogelijk gedragen uitgangspunten, principes en standaarden voor het nieuwe energiesysteem.
Projecten en rapporten
- Verkenning referentie-architectuur door Baringa
- Position papers verkenning referentie-architectuur
- Internet of Energy verkenningsrapport
Kennisdeling
Webinars over referentiearchitectuur
- 29 september 2022: Verdiepingssessie over referentiearchitectuur: bouwstenen voor de nieuwe Referentie-architectuur
- 28 april 2022 – Webinar: Blijven we programmeren op de mm²?
Evenementen
- 16 februari 2022 - Werkconferentie Topsector Energie: lancering digitaliseringsagenda