Als voorloper in de energietransitie is het natuurlijk belangrijk dat wij naar onze CO₂-voetafdruk kijken. Daarnaast denken we graag met je mee.

Jazeker, ook websites hebben een CO₂-voetafdruk...

Het internet verbruikt veel elektriciteit. 416,2 TWh per jaar om precies te zijn. Dat is meer dan het gehele Verenigd Koninkrijk per jaar in totaal.

 • We maken gebruik van een groene server

  Heb jij een website? Check je ecologische voetafdruk op websitecarbon.com

 • Donkere modus

  Het weergeven van de website in de donkere modus zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van een witte achtergrond. Als bezoeker heb je in deze keuze qua weergave een directe invloed op de footprint van topsectorenergie.nl.

  Daarnaast kun je ook een hoop energie besparen door (OLED) schermen op de donkere modus te zetten.

 • De code van onze website

  Wij laden niks in voordat jij er actief naar vraagt. Of het nou gaat om code, afbeeldingen of video’s. Beheer je voorkeuren via de cookiebanner.

Onze activiteiten bestaan uit consortiumvorming, kennisdeling en het uitzetten van subsidieregelingen, naast het verzamelen van innovatievragen bij de industrie. Voor consortiumvorming en kennisdeling zijn het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) en de kennisinstellingen belangrijke partners. Zij zijn de partijen die samen met bedrijven de innovaties tot stand brengen.

Actuele subsidieregelingen 2024

Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)

De MOOI-regeling ondersteunt integrale oplossingen die bijdragen aan de klimaatdoelen. De regeling voor 2024 omvat € 21 miljoen subsidie voor industrie.

Het deel van de MOOI-regeling dat van toepassing is voor TKI Energie en Industrie richt zich in 2024 op innovaties die het succes van de missie Industrie met twee thema’s kunnen ondersteunen. Die thema’s zijn Procesvernieuwing door middel van elektrificatie en keteninnovaties en Duurzame grondstoffen en tussenproducten gebaseerd op CO en CO2.

De vooraanmelding moest uiterlijk op 18 april 2024 zijn ingeleverd. Op dinsdag 4 juni 2024 start de definitieve aanvraag. Donderdag 5 september 2024 is de einddatum voor de definitieve aanvraag.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject op de website van RVO.

Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO)

Onderzoekt of ontwikkelt je bedrijf mogelijkheden voor goedkopere, klimaatneutrale en/of circulaire producten en diensten? Werk je daarbij samen met andere bedrijven of onderzoekers? Vraag dan subsidie aan met de regeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO). Dit kan nu voor het subsidiedeel Topsector Energie Industrie Onderzoek & Ontwikkeling (TSE Industrie O&O). 

Deze regeling is tijdelijk gesloten voor aanvragen.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Topsector Energiestudies Industrie

Subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de Nederlandse industrie helpen verminderen. Er is meer geld beschikbaar, bedrijven krijgen langer de tijd om onderzoek te doen en het aanvraagproces is eenvoudiger. Daarmee biedt de regeling bedrijven meer mogelijkheden om duurzame technologieën te onderzoeken voor ze hierin investeren.

Deze regeling is open vanaf 1 mei 2024 tot 31 maart 2025. Het budget is € 26,4 miljoen (maximaal € 4 miljoen per project).

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

PPS Innovatie

Wanneer je als bedrijf of onderzoeksinstelling samen wilt werken aan onderzoek en ontwikkeling, kun je deelnemen aan een Publiek-Private Samenwerking (PPS-)project in het PPS-programma van een Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI). De PPS Innovatie regeling vervangt per 1 januari 2024 de PPS-programmatoeslag regeling. De PPS Innovatie regeling is bedoeld om publiek-private samenwerkingsprojecten binnen de missies van de Topsector Energie te stimuleren.

Aanvragen is mogelijk tot 21 juni 2024.

Lees hier meer over de PPS-innovatie.

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Ben je als ondernemer vastbesloten om minder energie te verbruiken in jullie productieproces of heb je een baanbrekende technologie ontwikkeld om CO2-uitstoot te verminderen? Met de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) krijg je de kans jullie ideeën te demonstreren of te testen binnen jullie bedrijf.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

Wil je binnen jullie onderneming in de industrie CO2-besparende maatregelen nemen, waarvan de werking is bewezen? Doe je dit voor eigen rekening en risico, maar loop je tegen te hoge investeringskosten aan? En is de tijd waarin deze kosten zich terugverdienen langer dan 5 jaar? Vraag dan de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) aan.

Deze regeling is open vanaf 22 april 2024 tot 31 januari 2025. Het totale budget is € 130 miljoen, het maximale subsidiebedrag is € 30 miljoen.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Hernieuwbare Energietransitie (HER+)

Ben je bezig met vernieuwende projecten die leiden tot CO2-vermindering in 2030? Mogelijk kun je gebruikmaken van de subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+).

Meer informatie over deze regeling volgt in de loop van 2024.

Kennis en Innovatie Agenda - Circulaire Economie (KIA CE)

Ontwikkel je innovatieve circulaire producten, processen en/of diensten? Of wil je hier onderzoek naar doen, zodat je die later kunt ontwikkelen? Vraag dan subsidie aan uit de regeling Kennis en Innovatie agenda – Circulaire Economie (KIA CE).

Meer informatie over deze regeling volgt in de loop van 2024.

DEI+: Waterstof en groene chemie (GroenvermogenNL)

Investeer je als ondernemer en/of eindgebruiker in innovaties voor waterstof? Bijvoorbeeld voor de productie van waterstof, transport en opslag of vernieuwend gebruik van waterstof en duurzaam opgewekte elektronen? Vraag dan subsidie aan uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

Deze regeling is open vanaf 3 juli 2023 tot 25 juni 2024. Het budget is € 40 miljoen.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Innovatiemakelaars

TKI Energie en Industrie ondersteunt startende en MKB-ondernemers door het meefinancieren van ‘innovatiemakelaars’. Ondernemingen die bijdragen aan de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem kunnen een subsidie aanvragen voor het inhuren van een innovatiemakelaar. Deze helpt bijvoorbeeld bij het maken van een business case, vinden van de juiste partners, opzetten van consortia en marktrijp maken van een innovatie.

Met deze regeling kan het MKB 80% van de kosten van de innovatiemakelaar vergoed krijgen met een maximumvergoeding van € 10.000 exclusief BTW.

De regeling loopt van 24 januari 2024 t/m 1 december 2024. Het budget voor de subsidieregeling bedraagt € 200.000.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Gaat u als ondernemer grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of gaat u een techniek gebruiken die de CO2-uitstoot vermindert? Vraag subsidie aan met de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

De aanvraagperiode start op 10 september 2024 en duurt t/m 10 oktober 2024. Het budget is € 11,5 miljoen.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Heb je een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wil je investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt je fiscale winst.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

MIA en Vamil voor ondernemers

Ben je ondernemer en wil je met belastingvoordeel investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Meld de kosten van jouw investering bij ons en pas de aftrek toe in je belastingaangifte.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

NWO: Flexibel vraagvermogen van elektrisch gedreven industriële processen

Consortia van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen een onderzoeksvoorstel indienen om sociaal en technologisch onderzoek te doen rondom flexibel vraagvermogen van elektrisch gedreven industriële processen. Met het onderzoek worden drempels weggenomen voor het in gang zetten van de gewenste energietransitie binnen de procesindustrie.

 • De deadline voor het indienen van initiatieven is 30 januari 2024
 • De deadline voor het indienen van aanvragen is 18 juni 2024

Het budget voor de subsidieregeling bedraagt € 6 miljoen.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

KIEM GoChem

Het doel van KIEM GoChem is het (verkennend) onderzoeken van nieuwe praktijkvragen door praktijkgerichte onderzoeksactiviteiten. Deze onderzoeksactiviteiten worden uitgevoerd door een netwerk van kennisinstellingen en praktijkpartners. Regieorgaan SIA stimuleert met KIEM GoChem zowel netwerkvorming als het verkennen van praktijkvragen, die een KIEM kunnen zijn voor een vervolgproject of een innovatie.

De drie ophaalmomenten zijn 16 januari 2024, 21 mei 2024 en 8 oktober 2024. Het budget is € 1,28 miljoen.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Call AiNed InnovatieLabs 2024

AiNed versterkt de Nederlandse kennis en innovatiebasis om de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen door het Nederlandse bedrijfsleven en publieke organisaties te bevorderen. Eén van de instrumenten hiertoe is de call AiNed InnovatieLabs.

De lanceringsdatum van deze call is 29 februari 2024 en de deadline voor het indienen van het volledige voorstel is gepland op 5 juli 2024.

Het totale subsidiebudget voor de AiNed InnovatieLabs 2024 call for proposals is ongeveer 21 miljoen euro.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Call AiNed Learning Communities 2024

AiNed Learning Communities zijn strategische meerjarige samenwerkingen die een praktijkgerichte benadering bieden voor ondernemingen (mkb) en maatschappelijke organisaties om AI-kennis en kunde te vergroten en op onderwijsvlak samen te werken met dragers van AI-kennis en kunde.

De lanceringsdatum van deze call is 29 februari 2024 en de deadline voor het indienen van het volledige voorstel is 5 juli 2024.

In het AiNed programma is voor Learning Communities 28,4 miljoen euro beschikbaar gesteld, die in twee rondes zal worden toegekend. Voor deze eerste ronde in 2024 is 15,6 miljoen euro beschikbaar.

Lees hier meer over de voorwaarden en het traject.

Subsidieprojecten van TKI Energie en Industrie

Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om een optimale gebruikerservaring te bieden. Je kunt je voorkeuren aanpassen .
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen.